Για καθίζηση τζίρου κατά 20% κάνουν λόγο οι έμποροι σε σύγκριση με το 2014. Μειωμένη η κίνηση στην αγορά, με τις τιμές του εορταστικού τραπεζιού να είναι αλμυρές
Νέα καθίζηση στον τζίρο της πασχαλινής περιόδου προκαλούν η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση των τιμών, αλλά και η αρνητική ψυχολογία που πυροδοτείται από την παρατεταμένη ανασφάλεια.
Η πασχαλινή αγορά γυρίζει πίσω στο 2012 λόγω της αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις. Η ανασφάλεια επιτείνεται από τη περιορισμένη ρευστότητα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και την αναζωπύρωση των σεναρίων περί Grexit έως τώρα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι έμποροι κάνουν λόγο για καθίζηση του τζίρου κατά 20% σε σύγκριση με το 2014, χρονιά κατά την οποία η αγοραστική κίνηση ήταν επίσης μειωμένη. Οι εποχές δε που αρκετές εβδομάδες πριν από το Πάσχα η πληρότητα στα καταλύματα των δημοφιλών προορισμών ήταν 100% φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι Έλληνες ετοιμάζονται να περάσουν ένα ακόμη Πάσχα με ύφεση. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μειωμένοι, η ανεργία παραμένει στα ύψη, πάνω από 26%, ενώ το δώρο του Πάσχα που κάποτε αποτελούσε τονωτική ένεση για το λιανεμπόριο καταβάλλεται μόνο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Ιανουάριο του 2015 ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ ο όγκος πωλήσεων είχε αρνητικό πρόσημο για πέμπτο συνεχή μήνα. Αν και δεν ακόμη δεν έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015, οι έμποροι εκτιμούν ότι συνεχίζεται η κατάσταση αδράνειας στην αγορά, κάτι άλλωστε που φάνηκε κατά την πασχαλινή περίοδο αλλά και νωρίτερα κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
Η υποτονική αγοραστική κίνηση επηρεάζεται και από τις υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι τιμές στα βασικά τρόφιμα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα παιδικά παιχνίδια, αλλά και στα είδη ζαχαροπλαστείου παραμένουν δυσανάλογα υψηλές.
"Αλμυρό" το φετινό εορταστικό τραπέζι
Χαμηλά εισοδήματα και υψηλές τιμές ίσον μειωμένη κίνηση στην αγορά. Αυτή είναι δυστυχώς η εξίσωση της φετινής πασχαλινής περιόδου, την οποία οι έμποροι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν "δραματική" και από τις χειρότερες των τελευταίων ετών από απόψεως τζίρου.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνέχιση του αρνητικού κλίματος που χαρακτηρίζει το λιανεμπόριο το τελευταίο τρίμηνο, λόγω κυρίως των συνθηκών πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούν.
"Από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα υπολογίζεται ότι η εκροή καταθέσεων πλησιάζει τα 27 δισ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά δεν πηγαίνουν στο λιανεμπόριο, όπως αντιλαμβάνεσθε", τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης.
Ο καταρροϊκός πυρετός ο οποίος φέτος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας και μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος κατά 40%, καθώς και το πρώιμο καθολικό Πάσχα που είχε ως συνέπεια να κατευθυνθεί στις ξένες αγορές μεγάλο μέρος αμνοεριφίων, είχαν ως συνέπεια φέτος το αρνί και το κατσίκι να πωλούνται στην εγχώρια αγορά σημαντικά ακριβότερα. Με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται φέτος γύρω στα 6 με 6,50 ευρώ/κιλό, ο καταναλωτής φτάνει να πληρώσει στα συνοικιακά κρεοπωλεία το μεν αρνί στα 10 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, το δε κατσίκι στα 11-12 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τιμές αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 20,37% και 4,50% αντιστοίχως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες παραδοσιακά πωλούν φθηνότερα τα αμνοερίφια, οι τιμές φέτος είναι αυξημένες κατά 4,59% για το αρνί και κατά 6,75% για το κατσίκι.
Πηγή: Καθημερινή, news247
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου