Eχει ευθύνη σε περίπτωση τροχαίου ο συνοδηγός που γνωρίζει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι μεθυσμένος, αλλά παρόλα αυτά επιβιβάζεται σε αυτό; «Ναι» είπε ο Αρειος Πάγος, κρίνοντας ότι συνοδηγός είναι συνυπαίτιος κατά 30%.
Μάλιστα, το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε τη θέση του ότι από την ασφαλιστική κάλυψη εξαιρούνται οι μεθυσμένοι οδηγοί....όχι όμως και η υποχρέωση της εταιρίας να αποζημιώνει τους ζημιωμένους οδηγούς.
Αφορμή για την απόφαση, τροχαίο ατύχημα που έγινε στη Κρήτη μετά από οινοποσία, με 4 άτομα να μπαίνουν στο αυτοκίνητο προκειμένου να πάνε στη Σητεία.
Το αυτοκίνητο προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο συνοδηγός με κακώσεις στο θώρακα και στην κοιλιά, ενώ λόγω εσωτερικής αιμορραγίας τελικά απεβίωσε.
Οπως αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου από τα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση».
Ετσι, το γεγονός ότι δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα».
Κατά συνέπεια, «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».
Οι συγγενείς του συνοδηγού διεκδίκησαν αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του, αλλά κρίθηκε ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%.
Πηγή: iefimerida.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου