Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Θέλουν να πληρώσουν τα "γραμμάτια" που χρωστάνε στον κ. Ράμμο και τον προτείνουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

 


Όλοι γνωρίζουμε την στάση του πρόεδρου της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, στο θέμα των υποκλοπών και το πώς λειτούργησε ο ίδιος για να στήσει το αφήγημα του ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 

Η κομματική αυτή επιλογή της αριστεράς φυσικά και δεν ευνοεί τον Χρήστο Ράμμο και την εκλογή του.

Ο ίδιος ο κ. Ράμμος δεν είχε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την «αποκάλυψη» Χαρίτση ότι έχει ενημερώσει (!) σχετικά τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ και μάλιστα όπως ισχυρίστηκε, «έχει την έγκρισή του», τονίζοντας πως η πρωτοβουλία του αφορά σε ένα μείζον πολιτικό θέμα που έχει ανοίξει. Επίσης, σιωπή παρατηρείται από την πλευρά του κ. Ράμμου αναφορικά με την για ακόμα μία φορά «εργαλειοποίηση» του ονόματός του από κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Μαργαρίτη ήταν ξεκάθαρος για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά ήρθε και η επίσημη πρόταση που έκανε η Νέα Αριστερά για να προταθεί ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι το κόμμα του θα προτείνει τον Χρήστο Ράμμο με μια δήλωση που ταιριάζει γάντι στο προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. «Έναν δημόσιο λειτουργό, έναν δικαστικό, έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, που δεν σιώπησε μπροστά στο πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών» χαρακτήρισε ο Αλέξης Χαρίτσης τον Χρήστο Ράμμο δείχνοντας ότι κανένας στην αριστερά δεν ξεχνάει την συμβολή του όταν τον χρειαζόντουσαν.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», όπως είπε, να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς και να στείλουν «ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας». 

Το γεγονός ότι η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση ήρθε μια μέρα μετά από εκείνη του Θεόδωρου Μαργαρίτη, η οποία αποδοκιμάστηκε μόνο μέσω κύκλων και όχι επίσημα από το ΠΑΣΟΚ, και πιθανώς δείχνει ότι η αντιπολίτευση προσανατολίζεται συντεταγμένα στην επιλογή του Χρήστου Ράμμου αλλά δεν είναι στο χέρι τους.

«Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη. Και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Την κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Την κυβέρνηση, η οποία δείχνει πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ήρθε η ώρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν μια ηχηρή απάντηση» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης δείχνοντας ότι η επιλογή του Χρήστου Ράμμου είναι κάθε άλλο παρά ενωτική, όπως θα έπρεπε να είναι λόγω του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.




Μενίδι: Άγνωστοι πιθανόν Ρομά «γάζωσαν» σπίτι ηλικιωμένων

 


Τρεις οικογένειες στο Μενίδι έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν άκουσαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι κάτοικοι του Μενιδίου βιώνουν συχνά τέτοια περιστατικά στη περιοχή με χρήση όπλων, κυρίως από ομάδες Ρομά.

Το πρόσφατο συμβάν με πυροβολισμούς έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης (3/12) με τους κατοίκους του Μενιδίου να ζητούν μεγαλύτερη αστυνόμευση.

Μιλώντας στο Star, ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής είπε ότι «λαχταρήσαμε, τι να κάνουμε. Νόμιζα πως θα σκότωναν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Το παιδί μου έχει τρία εγγόνια πάνω» είπε μία από τους κατοίκους του σπιτιού όπου μένουν τρεις οικογένειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο άγνωστοι πέρασαν μπροστά από το σπίτι και άρχισαν να πυροβολούν προς την πλευρά της κατοικίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή όταν άνοιξαν πυρ, με τις σφαίρες να διαπερνούν ένα αυτοκίνητο και να καταλήγουν στο σπίτι.

Με τη βοήθεια από το υλικό που συνέλεξαν από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.




The Washington Post : «Οι δυνάμεις του Άσαντ καταρρέουν»

 


Οι Σύροι αντάρτες υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα τους στο Χαλέπι το Σάββατο, μια μέρα μετά την εισβολή στην πόλη, ενώ προωθούνταν νότια προς τη Χάμα και διεκδικούσαν στην πορεία τον έλεγχο περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ.

Η επίθεση των ανταρτών, συγκλονιστική στην ταχύτητά της, έχει θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, σε πολλά μέρη φάνηκε να έχουν υποχωρήσει, ή απλώς να έχουν αποσυντεθεί. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν από τους αντάρτες ή τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης φαίνεται να δείχνουν αιχμαλωτισμένους κυβερνητικούς στρατιώτες σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Οι δυνάμεις του Άσαντ καταρρέουν πλήρως στη βόρεια και κεντρική Συρία», δήλωσαν διοικητές των ανταρτών σε μήνυμά τους στο WhatsApp αργά το Σάββατο.

Ο ισχυρισμός από την αίθουσα στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας που ηγείται της επίθεσης, δεν μπορούσε να επαληθευτεί αμέσως.

Ωστόσο, ο συριακός στρατός, σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το Σάββατο, είπε ότι αναδιατάσσει δυνάμεις από περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ με στόχο «την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών προκειμένου να απορροφηθεί η επίθεση».

Η αιφνιδιαστική επίθεση της HTS άλλαξε απότομα τις μακροχρόνιες γραμμές του μετώπου στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε μετά από μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης Άσαντ το 2011. Η ταχεία προέλαση των ανταρτών από το προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ έχει επίσης θέσει μια πρόκληση για τους κύριους υποστηρικτές του Άσαντ, Ρωσία και Ιράν, σε μια στιγμή που τους απασχολούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τον Λίβανο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναμενόταν την Κυριακή στη Δαμασκό, τη συριακή πρωτεύουσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας. Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι η Βαγδάτη στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία «για να αποτρέψει τρομοκρατικές ομάδες από το να διεισδύσουν» στη χώρα. «Πρόκειται για προληπτικά μέτρα λόγω της πολύ ανησυχητικής κατάστασης στη Συρία», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα ασφαλείας.

Σύροι αντάρτες παραβίασαν τα δυτικά όρια του Χαλεπίου την Παρασκευή, σύμφωνα με βίντεο που επιβεβαίωσε η Washington Post. Μέχρι το βράδυ, φαίνονταν να οδηγούν στους δρόμους, να κορνάρουν και να πυροβολούν πανηγυρίζοντας. 

Οι δυνάμεις των ανταρτών φάνηκε το Σάββατο να έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή. Τα βίντεο έδειξαν αντάρτες στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και στην Ακρόπολη, το μεσαιωνικό παλάτι στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με βίντεο που επαληθεύτηκαν από την The Post.

Ο Αμπντουλκαφί Αλχάμντο, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από το Χαλέπι, δήλωσε στην The Post αργά το Σάββατο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούσαν τον έλεγχο μόνο μιας περιοχής της πόλης, μιας στρατιωτικής ακαδημίας. Ο Αλχάμντο, καθηγητής Αγγλικών, είχε εξοριστεί από την πόλη από το 2016, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις την ανακατέλαβαν από τους αντάρτες.

Επέστρεψε νωρίς την Παρασκευή, είπε, λίγες ώρες μετά την είσοδο των ανταρτών. Έκτοτε, είχε επισκεφτεί μέρη που γνώριζε, όπως η Ακρόπολη και οι κοιτώνες του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου. Εκεί, βρήκε δακρυσμένους μαθητές να ανησυχούν για το τι σήμαινε η εισβολή των ανταρτών.

«Τους είπα ότι είμαι σίγουρος ότι θα είσαι πιο ασφαλής, αν θέλει ο Θεός», είπε. Ο Άσαντ και η κυβέρνησή του είχαν «αποικίσει το μυαλό τους», υποστήριξε, κάνοντάς τους να φοβούνται τους αντιπάλους του. Οι αντάρτες είχαν δεσμευτεί να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους «με ήθος», ήταν σίγουρος. «Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη μάχη στην ιστορία της επανάστασης».

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω ότι οι άνθρωποι ήταν άνετοι ή χαρούμενοι στην αρχή».

Ένας ιερέας στο Χαλέπι είπε ότι μέλη της ενορίας του βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία τους από την Παρασκευή. «Ακούμε χτυπήματα από μακριά, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται», είπε ο ιερέας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανησυχώντας για την ασφάλειά του.

Από την εκκλησία, δεν μπορούσαν να δουν τους ένοπλους που τριγυρνούσαν στους δρόμους - μερικοί από αυτούς σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές μαχητές που έχουν μεταχειριστεί σκληρά τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία.

«Όλα όσα ακούγατε, τα ζούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας.

Οι αντάρτες, που ωθούνταν προς τα νότια από το Ιντλίμπ, φάνηκε να ανακαταλαμβάνουν πολλές πόλεις που είχαν χάσει από την κυβέρνηση το 2020. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας αντάρτης περιγράφει την τοποθεσία του στην πόλη Λταμενά, ακριβώς νότια των συνόρων με την Ιντλίμπ. Αργά το Σάββατο, η HTS ανακοίνωσε ότι είχε πάρει τον έλεγχο πολλών περιοχών στα περίχωρα της Χάμα, μιας πόλης που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Τουλάχιστον τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα του συριακού στρατού συγκεντρώθηκαν σε κυκλικό κόμβο κοντά στο βόρειο άκρο της πόλης Χάμα, δείχνει βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το Σάββατο.

Ο συριακός στρατός δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να αποκρούσει κάθε τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην πιστεύουν τις φήμες και τα ψέματα που διαδίδονται σχετικά με την κατάσταση στο έδαφος» υποστηρίζεται. 



Πηγή: The Washington Post, skai.gr



Αποσύρεται ο σερίφης που διάλεξε ο Τραμπ για επόμενο επικεφαλής της DEA

 


Αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), ο σερίφης Τσαντ Κρόνιστερ, τον οποίο είχε επιλέξει για τη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από αντιδράσεις για το πρόσωπό του και το παρελθόν του. 

Μερίδα οπαδών του νέου προέδρου των ΗΠΑ επέκρινε έντονα τον διορισμό του σερίφη Κρόνιστερ, ιδίως επειδή είχε συλλάβει πάστορα στη Φλόριντα για παραβίαση της καραντίνας ενώ μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού το 2020. Τον αποκαλούσαν «τύραννο του Covid», όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. 

Ο κ. Κρόνιστερ, σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο, στη Φλόριντα, έχει τριαντακονταετή εμπειρία στην επιβολή του νόμου μεν, αλλά σε τοπικό επίπεδο, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για το αξίωμα του επικεφαλής της DEA, όπως τον κατηγορούσαν. 

«Τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνειδητοποιούσα τη βαρύτητα αυτής της εξαιρετικά σημαντικής ευθύνης, κατέληξα πως πρέπει ευπειθώς να αποσυρθώ» από τη διαδικασία εξέτασης της υποψηφιότητας για τη θέση, εξήγησε ο κ. Κρόνιστερ, σερίφης κομητείας στη Φλόριντα, μέσω X.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή την πρόθεσή του να αναθέσει στον Τσαντ Κρόνιστερ την ηγεσία της DEA, με αποστολή ιδίως να «τερματίσει τη διέλευση φαιντανύλης και άλλων ναρκωτικών από τα νότια σύνορά μας».Η DEA υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση διορισμού του Τραμπ που ακυρώνεται. 

Η απόφασή του ακολουθεί εκείνη του πρώην βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων Ματ Γκέιτς, τον οποίο ο κ. Τραμπ είχε ονομάσει επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, εν μέσω επικρίσεων —ακόμα και από τη δική του παράταξη— και ανησυχιών για έρευνες σε βάρος του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πέθανε ο σκύλος που μαχαίρωσε το 47χρονο ΚΤΗΝΟΣ στην Κυψέλη

 



Τραγική κατάληξη είχε το άτυχο σκυλάκι που βρέθηκε χθες Τρίτη, μαχαιρωμένο δίπλα από κάδο σκουπιδιών στην Κυψέλη.

Η άτυχη σκυλίτσα δεν άντεξε και υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του και άφησε την τελευταία του πνοή στο διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) όπου μεταφέρθηκε.






Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος τον πρόεδρο του ΔΙΚΕΠΑΖ, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο σκύλος κατέληξε στις 6 σήμερα το πρωί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του κέντρου να τον σώσουν.

Δράστης του αποτρόπαιου περιστατικού είναι ένα 47χρονο κτήνος, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται ενώ μετά τον θάνατο του ζώου,  η κατηγορία σε βάρος του θα μετατραπεί σε κακούργημα με κάθειρξη εώς 10 χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι αρχές διερευνούν αν το κτήνος εμπλέκεται  σε 7 ακόμη θανάτους ζώων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Κυψέλης.



Προφυλακιστέο το κτήνος της Βουλής που κατηγορείται για τον βιασμό των παιδιών του


 

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο αστυνομικός της Βουλής που κατηγορείται ότι βίαζε τα παιδιά του.

Ο 45χρονος απολογήθηκε από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου παραμένει φρουρούμενος κατόπιν επίκλησης εκ μέρους του ψυχολογικών προβλημάτων, και στο οποίο μετέβησαν το πρωί ο ανακριτής της υπόθεσης και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 45χρονου συντάχθηκε  ένα βαρύ κατηγορητήριο μετά την πρώτη έρευνα των Αρχών με αφετηρία τις καταγγελίες της συζύγου του, που αφορά: βιασμό, βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, κατάχρηση ανηλίκων από οικείο κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών κατά ανηλίκων από ανιόντα κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, πορνογραφία ανηλίκων, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ´ εξακολούθηση, ενδοοικογενειακή βία κατά ανηλίκων κατ´ εξακολούθηση και κατά συρροή, ενδοοικογενειακή παράνομη βία ενώπιον ανηλίκων κατ΄ εξακολούθηση, ενδοοικογεινειακή παράνομη βία κατά ανηλίκου κατ´ εξακολούθηση και κατά συρροή οπλοφορία και οπλοχρησία κατ´ εξακολούθηση.




Η Κύπρος παρέλαβε την πρώτη παρτίδα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome από το Ισραήλ

 


Η Κύπρος έχει αποκτήσει μέρος του ισραηλινής κατασκευής αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome. Την είδηση αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι Sigma της Κύπρου.

Οι διαδικασίες για απόκτηση του Iron Dome από τη Κύπρο είχαν ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια καθώς είχε διαπιστωθεί σημαντικό θέμα με την συντήρηση των αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής TOR και BUK. Λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία για την κατοχή της Κριμαίας αλλά και μετέπειτα τη πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, η εξασφάλιση ανταλλακτικών ήταν αδύνατη. Βεβαίως τα δύο συστήματα λειτουργούν αλλά δεν υπήρχε χρονικό βάθος στην διαδικασία συντήρησης τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισραηλινή Αεροπορία πραγματοποίησε πολλές ασκήσεις με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά, κατά τις οποίες δοκιμάστηκαν τα συστήματα αεράμυνας της Κύπρου, απέναντι σε αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής F-16 τα οποία διαθέτει και η Τουρκία.

Το Iron Dome, αναμένεται να γίνει παραλαβή και άλλων μερών του συστήματος ώστε να ολοκληρωθεί ο θόλος που θα προστατεύει τη Κύπρο από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις.

Η Ουάσιγκτον, φαίνεται να έχει παρέμβει υποστηρικτικά προς το Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες για την πώληση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στη Κύπρο, μετά την άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει από τη δεκαετία του 1970.

Σύντομα αναμένεται η παραλαβή μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για αγορά νέων αρμάτων αμερικανικού τύπου προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ρωσικών αρμάτων Τ-80.



Βίντεο Αγρίνιο: «Θα πεθάνεις μόνος σου εδώ; Ωραία, ψόφα»


 

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Αγρινίου το μεσημέρι του Σαββάτου, οι δύο δράστες του φονικού ξυλοδαρμού του 54χρονου, το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου, ο οποίος κατέληξε 8 ημέρες μετά, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας.

Πρόκειται για έναν 41χρονο και έναν 25χρονο κακοποιό, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δύο από τους τουλάχιστον πέντε δράστες της δολοφονίας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με τους υπόλοιπους τρεις να αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος είναι γνωστός συνδεσμίτης του Παναιτωλικού ενώ είναι σεσημασμένος για οπαδικές επιθέσεις και υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Ο δεύτερος είναι και αυτός γνωστός στις Αρχές, καθώς πρόσφατα είχε εμπλακεί σε ένα αιματηρό καβγά σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας.

Το protothema.gr φέρνει στο φως βίντεο και φωτογραφίες από τα λεπτά που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του 54χρονου στα οποία αποτυπώνεται η ψυχρότητα των δραστών οι οποίοι αφού τον ξυλοκόπησαν τον άφησαν να πεθάνει στο πεζοδρόμιο...


Στο βίντεο-ντοκουμέντο φαίνονται οι δύο από την ομάδα των πέντε χούλιγκανς να κρατάνε στα χέρια τους το θύμα, να τον πετάνε αναίσθητο στο πεζοδρόμιο, επί της οδού Τσικνιάς, και να εξαφανίζονται.

Έχει προηγηθεί ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του 54χρονου στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη, δίπλα από τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Από εκεί φαίνονται να εξαφανίζονται οι δυο δράστες, ωστόσο, ελάχιστα λεπτά αργότερα, ο 41χρονος επιστρέφει στο σημείο που βρίσκεται λιπόθυμος ο 54χρονος.

Στέκεται πάνω από το θύμα του και τον βρίζει χυδαία. Όταν, μάλιστα, καταλαβαίνει πως ο 54χρονος δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον, του φωνάζει: «Ωραία, ψόφα»...

«Είσαι ρουφιάνος, ξύπνα. Να πάρω ασθενοφόρο ή θα πεθάνεις μόνος σου εδώ; Να ξέρω. Ωραία, ψόφα», ακούγεται να λέει σε ένα δεύτερο βίντεο ο δράστης την ώρα που φωνάζει στους περαστικούς: «Άμα θέλετε, πάρτε εσείς [ενν. ασθενοφόρο]. Κεράστε τον και ένα γλυκό ρουφιανιάς».




Όλα αυτά συμβαίνουν απόγευμα Τετάρτης, στο κέντρο του Αγρινίου και μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών οι οποίοι καλούν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μεταφέρει το θύμα στο νοσοκομείο της πόλης.

Οχτώ ημέρες μετά ο 54χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας, φέροντας κακώσεις στο κεφάλι και θανατηφόρα χτυπήματα στο συκώτι και τα πλευρά.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr περιλαμβάνονται στο υλικό της προανάκρισης που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Αγρινίου αναζητώντας, παράλληλα, τους τουλάχιστον τρεις συνεργούς των συλληφθέντων για τη δολοφονία του 54χρονου.



Διπλά επιδοτούμενο πρόγραμμα, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

 



Ένα διπλά επιδοτούμενο πρόγραμμα, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας σε θέσεις υψηλής ζήτησης, 10.000 ανέργων θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με φορέα υλοποίησης τη ΔΥΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 151.666.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δυο φάσεις:
    • Στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και την κατάρτιση μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), καθώς και την υποχρεωτική πιστοποίηση τους. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα διαρκεί 80 ώρες και θα αφορά σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως υπάλληλοι γραφείου και πωλητές. Το ύψος της επιδότησης της κατάρτισης (εκπαιδευτικό επίδομα) για το σύνολο των 80 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ.
    • Στην πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης και λαμβάνουν πιστοποίηση, για δώδεκα (12) μήνες, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) είναι οι ωφελούμενοι να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, και να ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δηλαδή μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.


5 επιτυχίες των Ελλήνων για τις οποίες όλοι θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι

 



Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 35ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

Την τελευταία περίοδο οι Έλληνες καταφέραμε 5 τουλάχιστον εθνικά επιτεύγματα για τα οποία όλοι συλλογικά θα έπρεπε να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Δεν είναι αποτέλεσμα απλά και μόνο των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, είναι επιτυχίες της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πέτυχε:

  1. Τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων στην ΕΕ, κατά 63-64% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ναι, υπάρχει επενδυτικό κενό αλλά αρχίζουμε να συγκλίνουμε.
  2. Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών επίσης την τελευταία πενταετία σε όλη την ΕΕ. Ενώ σε σχέση με το 2008 οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν υπερδιπλασιαστεί.
  3. Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ. Πριν από 5 χρόνια σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων, μισό εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που σήμερα δουλεύουν, δεν είχαν μεροκάματο. Και αν δεν δούλευαν μέχρι σήμερα, θα αντιμετώπιζαν από πολύ χειρότερη θέση τις συνέπειες του πληθωρισμού.
  4. Να βρίσκεται στο top-10 του παγκόσμιου τουρισμού, παρά την κρίση του κορονοϊού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή μαζί με μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, με τριπλάσιους τουρίστες σε σχέση με τον πληθυσμό της.
  5. Να προσελκύει επενδύσεις από τους Έλληνες εφοπλιστές, που είναι μια παγκόσμια δύναμη και έχουν πλέον μια πιο ευδιάκριτη παρουσία στην πατρίδα μας.


Ζυγισμένες πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα

 



  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών των ελληνικών τραπεζών, επισήμανε:
    • Η απάντηση είναι ότι περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας.  
  • Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο συζήτησης στο forum που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι:
    • Η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα είναι ζυγισμένες. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τον τρόπο να το πετύχει.

Επίσης, επεσήμανε ότι:

  • Θα υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση για τη φοροαπαλλαγή των μισθωμάτων από σπίτια που επιστρέφουν από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Όχι όμως στην αντίστοιχη ρύθμιση για τα κενά ακίνητα γιατί η επέκταση της περιμέτρου της θα ήταν άδικη και αντισυνταγματική.
  • Στο ζήτημα των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ενέργειας, η Ελλάδα κινήθηκε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την κοινή λογική.
  • Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις άμεσων φόρων. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποδίδει περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση. Έχουμε σε ένα χρόνο 1,8 δισ. επιπλέον έσοδα με τα οποία ενισχύουμε τις κοινωνικές δαπάνες, τις δημόσιες επενδύσεις και μας επιτρέπουν επιπλέον να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων.


Η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, έναυσμα για την αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων της ΕΕ

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest:

  • Ειλικρινά, θα έπρεπε να είχαμε λάβει το μήνυμα ήδη πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και αν διαβάσετε την έκθεση Draghi, είναι μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτές οι προτάσεις και αυτές οι συστάσεις, ευρείες συστάσεις, έχουν ήδη συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αισθάνομαι μια αυξημένη δυναμική, ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και ότι πρέπει να λάβουμε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις
  • Κοιτάξτε, υποστηρίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την έκθεση Draghi στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε και να κρατάμε ό,τι μας εξυπηρετεί. Και αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν κατά πλειοψηφία -μολονότι πιστεύω ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα ένστασης σε κρίσιμα ζητήματα, για παράδειγμα γύρω από την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την άμυνα- αυτό ίσως χρειαστεί να είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια…
  • Αλλά ναι, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και τα οποία δυστυχώς επιλέξαμε να αγνοήσουμε.


Κακοποιοί άλλης ομάδας επιτέθηκαν σε υπάλληλο βενζινάδικου που φορούσε μπλούζα του Άρη

 


Βίντεο ντοκουμέντο από το άγριο επεισόδιο που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν ο 24χρονος υπάλληλος δέχθηκε απειλές από τέσσερα κακοποιούς, τους επιτέθηκε με λοστό και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια.



Ειδικότερα τέσσερεις κακοποιοί φτάνουν στο βενζινάδικο με δύο μοτοσυκλέτες χαμηλού κυβισμού που φαίνονται και οι πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον 24χρονο, του ζητούν να βγάλει την μπλούζα που φορούσε με τα διακριτικά του Άρη Θεσσαλονίκης και τον απειλούν ότι θα τον ξυλοκοπήσουν και ότι θα τον σκοτώσουν.




Δευτερόλεπτα αργότερα ο 24χρονος που είναι Αφγανός αρπάζει ένα σιδερολοστό και επιτίθεται στα άτομα, ενώ αμέσως μετά εκείνοι τον ξυλοκοπούν άγρια χτυπώντας τον με γροθιές και με τα κράνη τους. Όλο το περιστατικό διήρκησε περίπου δύο λεπτά, ενώ ένας άλλος εργαζόμενος από την περιοχή έσπευσε για να μπει στη μέση προκειμένου να λήξει.

Οι τέσσερις κακοποιοί αποχώρησαν με τις μοτοσυκλέτες ενώ ο 24χρονος υπάλληλος του πρατηρίου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.



Έδωσε συνέντευξη τo delivery boy της Μέρκελ που παραλίγο να καταστρέψει την χώρα Αλέξης Τσίπρας

 


Γελάει ο κόσμος με την δικαιολογία του πολιτικού απατεώνα Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν κωλοτούμπα, αλλά plan b, και όσα είπε γιατί τον συγκεκριμένο δεν μπορείς να τον πάρεις ποτέ σοβαρά ειδικά επειδή εκτός απο άσχετος είναι και παθολογικά ψεύτης.

Για να προκαλέσει ανασφάλεια, ο Αλέξη Τσίπρας που δεν έχει πολιτική σοβαρότητα εκτίμησε ότι δεν αποκλείονται πολιτικά γεγονότα με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό είπε και άλλα πολλά μιλώντας στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». 

Είχε δε το θράσος ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, και με θράσος καταστροφολόγου προέβλεψε κίνδυνο κοινωνικών αναταράξεων.

Για τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας «έδειξε» με νόημα για τις διαρροές ως υπαίτιο το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως «η γνώμη μου είναι ότι ορθώς η εκλογή του Πρόεδρου δεν δημιουργεί τετελεσμένα πολιτικά γεγονότα». Ωστόσο, «πολιτικά γεγονότα όμως μπορεί να προκαλέσει» σημείωσε με νόημα ο Τσίπρας θέλοντας με κάθε τρόπο να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη, τότε «θα υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα». 

Είναι μια πολύ σοβαρή μείζονα πολιτική διαδικασία» η προεδρική εκλογή, όπως επισήμανε, και «εάν εκεί το κυβερνητικό κόμμα έχει μια πρόταση που δεν έχει την πλειοψηφία, θα είναι μείζον πολιτικό θέμα», όπως είπε, ξεχνώντας και αδιαφορώντας ότι πλέον δεν πέφτει καμία κυβέρνηση γιατί αρκεί η πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου.

Ερωτηθείς για την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, «δεν ξέρω αν πρέπει να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ ή too little, too late» αποκρίθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πρόταση που φέρνει ο κύριος Ανδρουλάκης είναι μια πρόταση που καλωσορίζω, αλλά κατά την άποψή μου δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση», αφού βάζει έναν φόρο 5%. «Δεν νομίζω ότι δεν θα κοιμηθούν σήμερα το βράδυ οι διευθυντές των τεσσάρων συστημικών πρακτικών» σχολίασε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Το θέμα δεν είναι το κέρδος, είναι το δυσανάλογο κέρδος» παρατήρησε, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να καταλάβουν πως κάτι θα τους πονέσει», επικαλούμενος το φόρο επί του τζίρου στην Ισπανία. «Θα έλεγα ότι το πρόβλημα τούτη την ώρα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα από τις τράπεζες», αλλά να σταματήσουν αυτήν την πρακτική «δίνοντάς τους ένα εργαλείο, για να επιτελούν το ρόλο τους». «Θα έπαιρνα τουλάχιστον τα 2.5 δις ευρώ» για ένα ταμείο εγγυοδοσίας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια πρακτική win-win.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του πως αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν έχεις καμία τύχη για δάνεια και επιδοτήσεις, για να συμπληρώσει κάνοντας τον κόσμο να γελάσει πως «εγώ έχω μια θέση που θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους», κάνοντας λόγο για μια «κατάσταση παρεοκρατίας», και το είπε ποιος ο Τσίπρας που κυβερνούσε με την παρέα των Εξαρχείων, διαπράττοντας εγκλήματα μέσα στο Μαξίμου όπως οι υποκλοπές και το στήσιμο κατηγοριών σε πολιτικούς αντιπάλους. 

«Αυτή η κατάσταση δεν θα μας πάει πολύ μακριά. Θα πέσουμε σε τοίχο πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας πως η χώρα θα καταλήξει ουραγός της Ευρώπης, με κίνδυνο για έντονα προβλήματα κοινωνικής κρίσης. «Αν δεν έχουμε μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη, η χώρα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Με 1% ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε αν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις», όπως υπογράμμισε ο Τσίπρας.

Στον αντίποδα, «η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη Βενιζέλου αν θέλει αν σταθεί στα πόδια της και να μην αντιμετωπίσει υπαρξιακούς κινδύνους». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση, τα πάντα γίνονται out sourcing» σχολίασε, ενώ για το πεδίο της Δικαιοσύνης, «μπορούν να μας εμπιστευθούν οι επενδυτές όταν κάνουμε να εκδικάσουμε μια υπόθεση 10-15 χρόνια;» διερωτήθηκε. Στον τομέα της Παιδείας υποστήριξε πως «δεν είναι δωρεάν, πληρώνουμε όλες οι οικογένειες φροντιστήρια» και πρόσθεσε: «με το δημογραφικό πρόβλημα και την αιμορραγία κεφαλαίου υψηλής ειδίκευσης στο εξωτερικό, μπορούμε να έχουμε μέλλον;».

Αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «όχι, δεν είμαι θιασώτης των ανοιχτών συνόρων. Πιστεύω ότι πρέπει να περιφρουρούμε τα σύνορα», όπως ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «χρειάζονται πολιτικές ενσωμάτωσης». για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού.

Από το φάσμα της κριτικής του δεν έλειψε και το φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας πως «εσείς τι πιστεύετε ότι έχουμε να φορολογικό σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα;». «Η ανάπτυξη που έχουμε είναι και ποιοτικά προβληματική διότι οι ξένες επενδύσεις μειώνονται» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πλειοψηφία τους, το 40% αφορά τον τουρισμό, το real estate και ένα μεγάλο κομμάτι της αφορά τα κόκκινα δάνεια». «Δεν έχουμε επενδύσεις, έρχονται funds να κάνουν αρπαχτές» σχολίασε, για να εξηγήσει πως «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της νέας εποχής μόνο με τουρισμό και real estate».

«Η επόμενη μέρα φοβάμαι ότι δεν θα είναι ευοίωνη αν δεν αναζητήσουμε απαντήσεις και στις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής» παρατήρησε, ενώ «δεν είμαι αισιόδοξος και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και για την πορεία της Ευρώπης», όπως είπε. «Έχει σοβαρό έλλειμμα αυτονομίας στην εξωτερική πολιτική σήμερα» επισήμανε, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση Ντράγκι. Για τη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας διέβλεψε πως «έχει και πολιτική κρίση και σοβαρό θέμα με την οικονομία της ,το οποίο μπορεί να εξελιχθεί». «Άρα, Μεταρρυθμίσεις χθες», συμπέρανε.

Σε προσωπικό επίπεδο, «έχω και άλλα πράγματα σημαντικά που κάνω αυτήν την περίοδο αλλά το κάνω και αυτό» απάντησε αναφορικά με το νέο βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ που τον χαρακτήριζε ξεκάθαρα delivery boy, για να επισημάνει πως «την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές αλλά έρχεται κάποια στιγμή που το Foreign office αποχαρακτηρίζει κάποια αρχεία και οι νικητές ζορίζονται», σχολίασε. Ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για μερίδα σχολιαστών, λέγοντας «να ευτελίζουμε τώρα και την πρώην Καγκελάριο που να λένε ότι έχει γοητευθεί από τη δική μου γοητεία αυτό δεν στέκει». Ο ίδιος χαρακτήρισε υποκειμενική την κρίση της κυρίας Μέρκελ, αλλά «ήταν πρωταγωνιστής της Ιστορίας», όπως είπε, και «καταθέτει κάποια γεγονότα τα οποία ήταν αδιαμφισβήτητα και μόνο στην Ελλάδα αμφισβητούνται», δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έκανε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα προβλήματά του πέτυχε να βγάλει τη χώρα τα μνημόνια. Το 2014 αυτό δεν ήταν καθόλου σαφές ότι θα γίνει και το 2015» υποστήριξε ο παθολογικά ψεύτης Τσίπρας, μιλώντας για τρεις μύθους στη διάρκεια των μνημονίων.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος» όπως είπε, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σχεδόν ολοκληρώσει τα πάντα, αφού ισχυρίστηκε πως η Καγκελάριος του είχε πει πως «η Πέμπτη αξιολόγηση έχει 14 μεταρρυθμίσεις ο Σαμαράς έχει ολοκληρώσει μόνο μία». «Και τι είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά στην Καγκελαρία τότε; Να κάναμε μια γιαλαντζί έξοδο» σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, «αυτή η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος που ήταν η στιγμή σωτηρίας της χώρας και κάποιοι το ονόμασαν κωλοτούμπα» μας οδήγησε στην αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι «αυτές οι ανοησίες που λένε ότι θέλησα να κάνω έναν ελιγμό. Ήταν ένα Pian B. Το Plan A ήταν η προσπάθεια να πάμε πάντα σε έναν έντιμο συμβιβασμό», όπως σημείωσε. «Μύθος για το βαρύτερο όλων το τρίτο μνημόνιο» εξήγησε ακόμη ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι κόστισε 8,4 δις ευρώ αντί 57 των υπολοίπων.

«Δεν έχω καμιά πικρία ως προς αυτό, αλλά νομίζω ότι έρχεται η στιγμή της ιστορικής αποτύπωσης» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει πως δεν «ήμουν αλάνθαστος ή τα κάναμε όλα σωστά». «Το πραγματικό γεγονός είναι ότι στα μνημόνια και από τα μνημόνια βγήκαμε από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε, καθώς, «όπως λέει η Καγκελάριος στο βιβλίο της, το 2018 σώθηκε και η Ελλάδα».

Ο Τσίπρας αποκάλυψε δύο στιγμές που απειλήθηκε η χώρα με έξοδο από το ευρώ, αφηγούμενος πως «το βιβλίο της Μέρκελ δεν την καθαγιάζει σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές. Η πολιτική που επέλεξε η Γερμανία και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά σκληρές και άδικες». «Επιλογή στο εθνικό νόμισμα δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Υπήρχε σε ένα κομμάτι του υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε και πρόσθεσε πως «αν δεν υπήρχε η εμμονή και η επιμονή ενός μέρους των δανειστών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε τα πράγματα α ήταν πολύ καλύτερα». Ειδικότερα, στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, υπήρχε «εμμονή Σόιμπλε, για το οποίο με ενημέρωσε προσωπικά ο Μπάρακ Ομπάμα» είπε ο Τσίπρας, για να πάρουμε τον πλούτο της χώρας και να τον τοποθετήσουμε σε ένα Ταμείο στο Λουξεμβούργο. «Σηκώθηκα δυο φορές να φύγω» αποκάλυψε, ενώ τη «δεύτερη φορά που επιχείρησε να το τορπιλίσει ήταν όταν ο Τόμσεν επέμενε σε νέες περικοπές των συντάξεων, οι οποίες ήταν αχρείαστες» και την ώρα που είχε ξεσκίσει η κυβέρνηση Τσίπρα συνταξιούχους και μεσαία τάξη.

Όσο για το μέλλον δεν έκρυψε την χαρά του εάν η χώρα για κάποιο τρόπο αποσταθεροποιηθεί χωρίς να έχει σταθερή κυβέρνηση λέγοντας, «η εικόνα που υπάρχει τούτη την ώρα είναι μια εικόνα που μας δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση» επισήμανε, καταλήγοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις για τον τόπο, θα πρέπει αυτός ο κατακερματισμός να μας προβληματίσει και να βρούμε τρόπους να τον υπερβούμε. Σε πολύ ανθρώπινο επίπεδο, δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτήν την ώρα».



Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer, στο Λονδίνο



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Sir Keir Starmer αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):



Keir Starmer: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Keir Starmer: Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε.



Συνελήφθη 47χρονο ΚΤΗΝΟΣ που μαχαίρωσε σκύλο στην Κυψέλη

 


Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 47χρονο ΚΤΗΝΟΣ και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ζώων και περί όπλων.

Ειδικότερα, κατόπιν διερεύνησης καταγγελίας αναφορικά με τραυματισμό τετραπόδου (σκύλου) με αιχμηρό αντικείμενο, οι αστυνομικοί κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων, εντόπισαν το 47χρονο ΚΤΗΝΟΣ και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, όπου ταυτοποιήθηκε ως δράστης της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης.

Το τραυματισμένο τετράποδο εντοπίστηκε σε κάδο και μεταφέρθηκε εν ζωή σε Κτηνιατρική Κλινική για την περαιτέρω ιατρική του φροντίδα και περίθαλψη, ενώ κατασχέθηκε μαχαίρι.

Διερευνάται τυχόν εμπλοκή του 47χρονου σε επιπλέον -7- περιπτώσεις θανάτωσης τετράποδων ζώων - μεταξύ αυτών γατών -  που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Κυψέλης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο και αντιμετωπίζει κακούργημα.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί



Επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ΑμεΑ στους δήμους

 



Την πρόσληψη 1.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, κατόπιν συνεννόησης και με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη 1.000 θέσεων πλήρους ή μερικής απασχόλησης, από εγγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. Άτομα με Αναπηρία και στοχεύει στην ένταξη και επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντάς τους ισότιμες ευκαιρίες απασχόλησης.

Επιπλέον, επιδιώκεται η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με ταυτόχρονη αύξηση της απασχολησιμότητας των άνεργων Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και η αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία.

Το πρόγραμμα, διάρκειας έως 18 μηνών, επιχορηγεί το 75% μισθού και εισφορών με ανώτατη επιχορήγηση τις 13.500 ευρώ ανά ΑμεΑ (το υπόλοιπο καλυπτόμενο από τον εκάστοτε δήμο).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Η κ. Κεραμέως, σε δηλώσεις της για το πρόγραμμα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για ενίσχυση των ίσων ευκαιριών στην εργασία, την κατάργηση αποκλεισμών και την τόνωση της απασχόλησης, πολιτικές που εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εργασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να παράσχουμε πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τον καθένα ανεξαιρέτως».

Ο κ. Λιβάνιος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας, δήλωσε ότι αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης. Παράλληλα, «μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, επιδιώκουμε την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων της χώρας, ανταποκρινόμενοι και στα αιτήματά τους για την κάλυψη θέσεων απασχόλησης», πρόσθεσε. Επίσης, βεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία «συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας και στηρίζοντας ταυτόχρονα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επεσήμανε ότι «προτεραιότητα της ΔΥΠΑ» αποτελεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και «για αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που έχουν ήδη ωφελήσει 5.000 ΑμεΑ μέσα απο προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Η νέα δράση θα δώσει την ευκαιρία σε 1.000 άνεργους με αναπηρία να εργαστούν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τους δήμους με ανθρώπινο δυναμικό. Με κάθε τρόπο, η ΔΥΠΑ είναι δίπλα στους πιο ευάλωτους, με πράξεις και αποτελέσματα».




Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε workshop για την τεχνητή νοημοσύνη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Tony Blair


 


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο Λονδίνο σε ειδικό workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Tony Blair για την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της σε κυβερνητικές πολιτικές.

Παρών στο workshop και στη συζήτηση που αφορά, μεταξύ άλλων, τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, την κλιματική κρίση, την πολιτική προστασία, ήταν ο Νομπελίστας Demis Hassabis (Deepmind) και η ομάδα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη και των φιλοσοφικών ερωτημάτων γύρω από τη χρήση της, καθώς και της συζήτησης που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο στο επίπεδο της ΕΕ.

Συζητήθηκε ακόμη το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και οι ενδεχόμενοι τρόποι εξέλιξής της, ενώ εξετάστηκαν πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ήδη αξιοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αγκαλιάσουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα, χωρίς να χάσουν τις ευκαιρίες που η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ηθική διάσταση της χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στη χρήση των δεδομένων ως μείζονος εργαλείου στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, πάντα μέσα σε πλαίσιο κανόνων και ασφάλειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και συντονιστής του έργου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.



Δημογλίδου για το κτήνος της Βουλής: Τα παιδιά αναφέρουν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και από τους δύο γονείς

 


Για το κτήνος αστυνομικό της Βουλής που βίαζε τα παιδιά του μίλησε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου και αποκάλυψε και η μητέρα συμμετείχε στην κακοποίηση.

Εντός της ημέρας ο ανακριτής θα μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 45χρονος προκειμένου να απολογηθεί για όσα αποτρόπαια του καταλογίζονται, με την κ. Δημογλίδου να αναφέρει ότι στη δική τους (σσ αστυνομική) δικογραφία η σύζυγός του είναι θύμα χρόνιας σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να έχει καταθέσει για την υπόθεση, παρουσία ψυχολόγου.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι τα παιδιά του αστυνομικού έχουν αναφέρει «σεξουαλική και σωματική κακοποίηση και από τους δύο γονείς», κάτι που επιβεβαιώνει η γυναίκα του στην καταγγελία της, υποστηρίζοντας ότι την εξανάγκαζε με τη βία να προχωράει στις ασελγείς αυτές πράξεις.

«Δεν γνωρίζω αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει κάτι εναντίον της και ασκηθεί εις βάρος της δίωξη για οποιοδήποτε αδίκημα, γιατί η ίδια αναφέρει ότι συμμετείχε ουσιαστικά σε κάποιες πράξεις εις βάρος των παιδιών. Όλα όσα αναφέρει και η μητέρα στην καταγγελία της, δυστυχώς, τα επιβεβαιώνουν και τα παιδιά.

Μιλάμε για εκτεταμένη κακοποίηση από μικρή ηλικία και από τους δύο γονείς. Ξεκαθαρίζω ότι η μητέρα ουσιαστικά αναφέρει ότι με τη βία την προέτρεπε και την εξανάγκαζε ο άνθρωπος αυτός σε ασελγείς πράξεις και το επιβεβαιώνουν τα παιδιά με τις καταθέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε πόσο ψυχικά δυνατή ήταν αυτή η γυναίκα όλη την περίοδο της ζωής της με αυτόν τον άνθρωπο, για να αντισταθεί σε αυτά που την εξανάγκαζε να πράξει, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη από την επαγγελματική παρουσία της στην Υπηρεσία ότι βίωνε έναν τέτοιον εφιάλτη.

Τέλος, η κ. Δημογλίδου μίλησε και για το ότι η γυναίκα καθυστέρησε να μιλήσει για τον εφιάλτη που ζούσε όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τα παιδιά της, παρόλο που ήταν αστυνομικός και ήξερε όλες τις διαδικασίες.

«Παρόλο που αυτή η γυναίκα κινούνταν καθημερινά ανάμεσα σε αστυνομικούς, φυσικά και θα μπορούσε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ζητήσει βοήθεια, γνώριζε και η ίδια ως αστυνομικός τις διαδικασίες, δυστυχώς όμως δεν απευθύνθηκε ποτέ στην Αστυνομία ούτε σε κάποιο οικείο της πρόσωπο για να μεταφερθεί η πληροφορία ότι κάτι συμβαίνει», είπε.

Και το θέμα όπως το ακούει κανένας είναι μεγάλο και για την μητέρα που ανεχόταν, συμμετείχε και κάλυπτε τόσα χρόνια την κακοποίηση των παιδιών της.



Γελάει ο κόσμος με τον Παναγιώτη Δουδωνή και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται νούμερο

 


Με ένα λαϊκίστικο γελοίο επιχείρημα ο Παναγιώτης Δουδωνής προσπάθησε να πείσει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να έχει και τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, και ξεφτιλίστηκε. 

Ο Δουδωνής που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται νούμερο στην κυριολεξία, είπε ότι «όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (σ.σ. ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 1789) ίδρυσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επεδίωξε 3η θητεία. Ο κύριος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικός από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και επιδιώκει 3η θητεία, όπως δήλωσε. Ε, θα υποστεί τις συνέπειες του πράγματος». 

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράγματι 3η θητεία ως πρωθυπουργός, ο κύριος Δουδωνής είπε ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τρίτη θητεία, γιατί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου» Σημαντικότερος ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, δηλαδή, και γελάει ο κόσμος για ακόμα μία φορά μαζί του. 

Με τέτοια νούμερα του ΠΑΣΟΚ να αμολιούνται στις εκπομπές πώς να τους πάρει σοβαρά ο κόσμος;






Γερμανικά ΜΜΕ για το μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα από τα ομορφότερα του κόσμου»


 

Ως ένα από τα «ομορφότερα μετρό του κόσμου» χαρακτηρίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το μετρό της Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά από αναμονή και κατασκευαστικές περιπέτειες δεκαετιών. «Πολλές από τις υπερσύγχρονες στάσεις του είναι εντυπωσιακές και ενταγμένες μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία», αναφέρει το ZDF. Αλλά γιατί ήταν τόσο δύσκολη η κατασκευή του;

Μεταξύ άλλων το γερμανικό δίκτυο αναφέρει: «(…) Oι κατασκευαστές συναντούσαν διαρκώς αρχαιολογικά ευρήματα στα υπόγεια τούνελ, μεταξύ αυτών αρχαίους δρόμους και τείχη. Το κραταιό Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητούσε συνεχώς να σταματήσουν τα έργα. Αρχαιολόγοι, Βυζαντινολόγοι, Ενώσεις Επιστημόνων και πρωτοβουλίες πολιτών αξιολογούσαν τα ευρήματα κι έτσι οι εργασίες κάθε φορά καθυστερούσαν για μήνες ή χρόνια».

Tο ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στα περίπου 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικότερα στον εντυπωσιακό σταθμό της Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης: «με 3.500 τετραγωνικά μέτρα μοιάζει περισσότερο με μουσείο παρά με στάση του μετρό. Αρχικά, εδώ υπήρχε μια διασταύρωση της οδού Decumanus Maximus, από την ύστερη αρχαιότητα με πύλες, καταστήματα, εργαστήρια, κίονες και λοιπά τεχνουργήματα».

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα, το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND χαρακτηρίζει το μετρό «ένα ακριβό χριστουγεννιάτικό δώρο» και ένα έργο «που περίμεναν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πολύ καιρό». Όμως «τώρα πια οι συρμοί του μετρό ξεκίνησαν. Και η αναμονή άξιζε τον κόπο. Το νέο μετρό της Θεσσαλονίκης θεωρείται ως το πλέον σύγχρονο και το ομορφότερο της Ευρώπης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο υπέρογκο κόστος του μετρό εξαιτίας των πολλαπλών καθυστερήσεων: «Αντί για αρχικά 500 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το έργο, μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο έπρεπε να διακοπεί πολλές φορές εξαιτίας των ευρημάτων από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο (…) Σε ορισμένα σημεία, η υπόγεια σήραγγα έπρεπε να διανοιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος ώστε να προσπεράσει τα αρχαιολογικά ευρήματα».

Το ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα ότι «οι πρώτες σκέψεις για κατασκευή ενός υπόγειου σιδηροδρόμου είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1917. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης έπρεπε να ανοικοδομηθεί πλήρως. Η φτωχή Ελλάδα δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος ενός τέτοιου έργου τότε. Στα μέσα της δεκαετίας του '70, μετά την πτώση της Χούντας, τα σχέδια για το μετρό ξαναβγήκαν στην επιφάνεια. Κινητήρια δύναμη τότε πίσω από τα σχέδια για το μετρό ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός με καταγωγή από τη Μακεδονία. Όμως και τότε υπήρχε έλλειψη κονδυλίων. Οι εργασίες ξανάρχισαν το 1987, σταμάτησαν εκ νέου το 1995, εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων για τις αναθέσεις των συμβάσεων. Το έργο ξεκίνησε ξανά το 2003, αλλά η κρίση χρέους από το 2010 και μετά καθυστέρησε και πάλι την συνέχιση των εργασιών».


Πηγή: Deutsche Welle, protothema.gr




Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε:



Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Αυτό το συνέδριο έχει γίνει θεσμός και φαίνεται ότι φέρνει καλή τύχη σε μένα και στην ελληνική οικονομία. Θα συνεχίσω να έρχομαι όσο πάμε καλά και προσδοκώ ότι αυτή η τάση που περιγράψατε θα συνεχιστεί.

Η ερώτηση που θέτετε είναι ενδιαφέρουσα. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω παραθέτοντας μια ενδιαφέρουσα στατιστική. Προτιμώ να συγκρίνω την Ελλάδα με χώρες παρόμοιου μεγέθους. Αν συγκρίνετε την Ελλάδα με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, δύο χώρες παρόμοιου μεγέθους -που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου την ίδια εποχή- είναι πολύ σαφές σε ό,τι με αφορά πως, παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει, ξεκάθαρα υστερούμε. Η Ιρλανδία τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Η Πορτογαλία τα κατάφερε πολύ καλύτερα από εμάς.

Προκειμένου να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, την αδυναμία να διαμορφώσουμε την απαραίτητη συναίνεση για να γίνουν απτά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, το γεγονός ότι, ασφαλώς, υποφέραμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω πολιτικών επιλογών που έγιναν.

Θεωρώ ότι τώρα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος και να γίνουμε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα υπερβαίνει εαυτόν, που θα μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος αλλά και να ηγηθεί σε τομείς όπου θεωρούμε ότι έχουμε έμφυτο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αυτή η μάχη μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά και εκείνων που στην πραγματικότητα αρκούνταν στη διατήρηση της ίδιας κατάστασης είναι συνεχής. Λαμβάνει χώρα και σε πολλές άλλες χώρες.

Αν ήθελα να περιγράψω το όραμά μου για την Ελλάδα, θα χρησιμοποιούσα το παράδειγμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάσαμε πριν από δύο ημέρες. Ένα εντυπωσιακό δημόσιο έργο που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες γιατί υπήρξαν πολλές αντιστάσεις από κάθε είδους δυνάμεις που δεν ήθελαν να κατασκευαστεί. Είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό που προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό για μένα είναι μια εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος. Θα παραμείνουμε πλήρως προσηλωμένοι σε αυτή την πορεία.

Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να πείσουμε τη χρηματοοικονομική κοινότητα, τις μεγάλες εταιρείες, αλλά επίσης να διασφαλίσουμε ότι το ευρύτερο κοινό είναι στο πλευρό μας και ότι κατανοεί ότι θα ωφεληθεί και εκείνο από αυτή την διαδρομή ανάπτυξης. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στον βαθμό που θα θέλαμε. Αφενός για έναν απλό λόγο, και αυτός είναι ο σωρευτικός πληθωρισμός, ο οποίος έχει ουσιαστικά υπονομεύσει τις σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τη μείωση των φόρων.

Προσδοκώ, όμως, ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι αρκετά διαφορετικά, και είναι σημαντικό για τους πολίτες να καταλάβουν ότι είναι πραγματικά συμμέτοχοι σε αυτό, ώστε να μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της ιστορίας μετασχηματισμού της χώρας, ότι δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή και ότι σε αυτόν τον ταραχώδη και περίπλοκο κόσμο παρέχουμε την απαραίτητη σταθερότητα και την κατεύθυνση που χρειάζεται η χώρα.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

Καταρχάς, ποιος θα πίστευε ότι θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης οικονομικής πίεσης από τη Γαλλία στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο; Θέλω να πω, δεν θα το περίμεναν πολλοί αυτό πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι προτεραιότητές μας είναι πολύ σαφείς. Η πρώτη είναι αδιαπραγμάτευτη, και αυτή είναι να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, να παραμείνουμε εντός των σημείων αναφοράς για τις δαπάνες όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι θα επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που οι αγορές κατανοούν και εκτιμούν. Αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στα spreads μας, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι πάντα υπάρχει πίεση για περισσότερες δαπάνες.

Βρισκόμαστε τώρα σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, και όχι μόνο στις αγορές. Θεωρώ ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες ότι τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα και αν έχουμε πρόσθετα έσοδα, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους.

Επομένως, αν συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγή, αυτό είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Δεν πρόκειται για έναν εφάπαξ φόρο, πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το όποιο πλεόνασμα έχω για να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να μειώσω περαιτέρω τους φόρους. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για εμένα.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σταθερή δημοσιονομική θέση ως θεμέλιο για να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις παραγωγικές επενδύσεις. Εγχώριες επενδύσεις, ξένες επενδύσεις. Έχουμε πολλές σημαντικές ελληνικές εταιρείες εδώ. Τους έχουμε παράσχει σταθερότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια, και μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις ευκαιρίες να επενδύσουν στη χώρα. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τον τομέα της μεταποίησης, έχει ενισχυθεί κατά 25% από το 2019. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο σε σύγκριση με ό,τι έχει συμβεί στην Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία δεν έχει μόνο ένα δυνατό χαρτί, δεν εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό, κορυφαίες μεταποιητικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα καθώς η γεφύρωση του επενδυτικού κενού είναι κρίσιμη.

Η τρίτη, θεωρώ, πολύ σημαντική πρόκληση είναι η διαχείριση των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό δεν αφορά μόνο το κράτος. Θα συμμετάσχω σε ένα πολύ ενδιαφέρον τρίωρο workshop με τον Tony Blair και τον Demis Hassabis, τον νομπελίστα που εργάζεται για την Google, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση των κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτό, όμως, είναι επίσης πολύ σημαντικό και για τις εταιρείες. Για τις μεγάλες εταιρείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, για το οικοσύστημα startup στην Ελλάδα -και θα θέλαμε να δούμε και ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτόν τον τομέα.

Φυσικά, όσον αφορά στις δεξιότητες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να προσφέρουμε στις εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν το ταλέντο για να το κάνουν. Στο Άμστερνταμ έλαβε χώρα μια εξαιρετική εκδήλωση. Η Υπουργός Εργασίας μας ήταν εκεί πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας για το Brain Regain. Είχαμε χίλιους Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή της Μπενελούξ που ήρθαν, ελληνικές εταιρείες εκεί, που έκαναν προσλήψεις. Για τις ελληνικές εταιρείες, πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, μέσω του να πείθουν Έλληνες να επιστρέψουν.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλές άλλες προτεραιότητες. Η υγειονομική περίθαλψη είναι, από κοινωνικής πλευράς, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Νομίζω ότι είμαστε πρωτοπόροι τώρα στο να βλέπουμε την υγεία όχι μόνο μέσα από την οπτική της θεραπείας της ασθένειας, αλλά μέσα από την πρόληψη. Οι πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζουμε σήμερα στην Ελλάδα, όσον αφορά στον προκαταρκτικό έλεγχο, είναι πραγματικά πρωτοποριακές. Δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που να κάνουν ό,τι κάνουμε εμείς σε αυτό το μέτωπο, και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών των ελληνικών τραπεζών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε:

Η απάντηση είναι ότι περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την πράσινη μετάβαση και τον ρόλο της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Καταρχάς, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Από το 2005, έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας κατά 45%. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού σχετίζεται με την απαλλαγή από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Παράγουμε πάνω από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελαφρώς περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις υδροηλεκτρικές μας δυνατότητες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό το μέτωπο.

Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην Ευρώπη σχετικα με το πώς διαχειριζόμαστε την πράσινη μετάβαση. Δεν μπορούμε να είμαστε ηγέτες στην πράσινη μετάβαση και την ίδια στιγμή να καταστρέψουμε τη βιομηχανία μας. Επομένως, η εξισορρόπηση της πράσινης μετάβασης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας θα είναι απολύτως καίριας σημασίας. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε λίγο όσον αφορά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, ας γίνει έτσι.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 6% των παγκόσμιων εκπομπών. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Πρέπει να εξετάσουμε τι μας λέει η βιομηχανία και να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία παραμένει ανταγωνιστική, ιδίως σε εκείνους τους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές, όπου είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να απαλλαγούν από τον άνθρακα πολύ γρήγορα.

Αυτή η συζήτηση διεξάγεται στην Ευρώπη. Έχει επίσης επισημανθεί στην έκθεση Draghi. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνουμε είναι στα δίκτυα μας. Δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή, μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Πιστεύουμε ότι έχουμε, αλλά δεν έχουμε. Αν δείτε μόνο τις αποκλίσεις στις τιμές, η αγορά σαφώς δεν λειτουργεί για διαρθρωτικούς λόγους, για λόγους που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα το επιδιωκόμενο μοντέλο.

Πιστεύω ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να εξετάσει πώς θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η άλλη πτυχή σε ό,τι αφορά το κλίμα, την πράσινη μετάβαση, η οποία δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Έχουμε στρέψει όλες μας τις προσπάθειες στον μετριασμό των συνεπειών, θέτοντας πολύ φιλόδοξους στόχους. Όταν εξετάζουμε τι συμβαίνει σήμερα όσον αφορά στην κλιματική κρίση, είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί και πρέπει να δίνουμε έμφαση στο σκέλος της πρόληψης, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε κάτι ώστε να είναι ακόμα καλύτερο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Όλες οι χώρες έχουν υποδομές που δεν είναι κατάλληλες για τον σκοπό που υπηρετούν.

Στη Ρόδο, χθες, δεχθήκαμε το 80% της βροχής που δέχθηκε η Βαλένθια. Το 80% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια. Στη Ρόδο, κανένα μοντέλο καιρού δεν το προέβλεψε. Και δεν είχαμε κανένα θύμα. Γιατί; Επειδή έχουμε ένα πολύ καλά δοκιμασμένο, πιστεύω, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Επομένως, εστιάζουμε περισσότερο στην έξυπνη προσαρμογή, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα όπως η διαχείριση του νερού, προηγμένα μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Αυτός είναι ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης του καιρού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που είναι πιθανώς πολύ καλύτερα από ό,τι είχαμε ποτέ. Και αυτό είναι απολύτως καίριας σημασίας όσον αφορά τουλάχιστον την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διότι υπάρχουν όρια στο τι είναι εφικτό.

Αν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να κατασκευάσει υποδομές για να αντιμετωπίσει αυτή την ποσότητα νερού, συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιήσει κανείς σε ένα ή δύο χρόνια. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να βεβαιωθούμε ότι εστιάζουμε στην υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, που είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Και αυτό, μετά την καταστροφή στη Βαλένθια, έγινε ξεκάθαρο με οδυνηρό τρόπο.

Για τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία που σαφώς δεν εξελίσσεται προς την κατεύθυνση που ελπίζουμε. Έχουμε μια κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου πριν από τρεις ημέρες ήμασταν πιο αισιόδοξοι μετά την κατάπαυση του πυρός, και τώρα έχουμε μια νέα κρίση στη Συρία και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Διότι, φυσικά, είμαστε πάντα πολύ ανήσυχοι όχι μόνο για την κατάσταση της χώρας -είναι φρικτά αυτά που έχουν συμβεί στη Συρία- αλλά και για τις πιθανές προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας σε μια σχετικά ταραχώδη περιοχή του κόσμου. Φυσικά, αυτό μας δίνει πολιτική και γεωπολιτική επιρροή. Έχουμε μια ισχυρή διμερή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Αναμένω ότι αυτή όχι απλώς θα διατηρηθεί, αλλά θα ενισχυθεί με τη νέα κυβέρνηση Trump. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρόεδρο Trump. Έχω συνεργαστεί μαζί του. Γνωρίζουμε πολύ καλά το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής του. Πιστεύω ότι αναγνωρίζεται ότι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην περιοχή.

Και, φυσικά, αυτό ενδεχομένως ανοίγει επίσης νέες οικονομικές ευκαιρίες. Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι ώστε να κοιτάξουμε πέρα από τις συγκρούσεις και να προετοιμαστούμε για εκείνη την ημέρα; Για παράδειγμα, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας; Θα έπρεπε. Όπως είπα, μπορούμε ήδη να παρέχουμε στην Ουκρανία φυσικό αέριο. Δείτε τις νέες εμπορικές ροές, τη σύνδεση με την Ινδία, τον διάδρομο IMEC.

Προσδοκώ ότι κάποια στιγμή θα δούμε τη δυνατότητα για μια μεγάλη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, παρά τα όσα έχουν συμβεί. Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν παίξει έξυπνα τα χαρτιά της, μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα φέρει μεγάλες αλλαγές.

Η σταθερότητα στην περιοχή, η σύνδεση με την Ινδία, και η Ελλάδα ως η πλησιέστερη ηπειρωτική χώρα σε αυτό. Νομίζω ότι η χώρα που προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά τις διασυνδέσεις με την Ελλάδα, αυτή είναι η Ινδία. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι λειτουργούμε ως έμπιστος εταίρος όταν πρόκειται για γεωπολιτική, διότι μιλάμε με όλους και όλοι μας σέβονται. Πρόκειται επίσης για τις πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν αν κοιτάξουμε πέρα από την τρέχουσα κρίση. Πρέπει να προετοιμαστούμε και για τα χειρότερα, αλλά και για τις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

Να εφαρμόσουμε την έκθεση Draghi. Για όσους από εσάς δεν την έχετε διαβάσει, είναι ένα σπουδαίο κείμενο και αναδεικνύει τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και τις ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι διττό. Από τη μία πλευρά, είναι ένα πρόβλημα υπερβολικής ρύθμισης. Εκτιμώ πως πρόκειται για κάτι που αναγνωρίζεται, δεν διευκολύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Αν είστε μια νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας, για παράδειγμα, έχετε πραγματικά πρόσβαση στην ενιαία αγορά; Όχι, διότι έχετε 27 διαφορετικά καθεστώτα. Επομένως, η ιδέα αυτού του 28ου ευρωπαϊκού καθεστώτος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι περίπλοκη ως προς την εφαρμογή της, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι νεοφυείς επιχειρήσεις μετακόμισαν στις ΗΠΑ.

Ένωση Κεφαλαιαγορών. Θέλει κάποια επιχείρηση πραγματικά να εισαχθεί στο χρηματιστήριο αν είναι αναπτυσσόμενη και νεοφυής; Θέλω να πω, αυτή τη στιγμή, είτε θα μετακομίσεις στις ΗΠΑ είτε θα πάρεις επιχειρηματικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ, τα οποία βασίζονται κυρίως σε χρήματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στις ΗΠΑ για να τα επανεπενδύσουν στην Ευρώπη. Επομένως, η Ένωση Κεφαλαιαγορών, για μένα, είναι απολύτως κρίσιμη. Μιλάμε γι’ αυτό εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις κάποιων, συγκεκριμένων κρατών μελών.

Αναφέρθηκα στην ενέργεια και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών. Και βέβαια, η άμυνα είναι ένα μεγάλο ζήτημα και η Ελλάδα αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί. Ξοδεύουμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα. Θα μπορέσουμε όμως να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την άμυνα; Είναι ενδιαφέρον ότι είδα σήμερα το πρωί ότι η Πρωθυπουργός της Δανίας -η Δανία είναι μια παραδοσιακά «φειδωλή» χώρα, οπότε παραδοσιακά ήταν μάλλον αντίθετη στο κοινό χρέος- είπε «ναι» στον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για αμυντικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή, εφόσον γινόταν σοβαρά αυτή η συζήτηση, θα λέγαμε: «Εντάξει, διαθέσαμε 750 δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη του COVID, γιατί δεν μπορούμε να διαθέσουμε 100 δισεκατομμύρια για ένα ταμείο αφιερωμένο στην άμυνα που θα εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνολογίας;». Έχουμε τεχνολογία στην Ευρώπη. Καταλήγουμε να αγοράζουμε συστήματα από το εξωτερικό. Είναι αδιανόητο για μένα να μην μπορούμε να αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή τεχνολογία για την αντιπυραυλική άμυνα, η οποία έχει αποδειχθεί απολύτως καίριας σημασίας. Θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει επίσης περισσότερο ευρωπαϊκό περιεχόμενο. Αυτές είναι μερικές από τις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε.

Δύο παρατηρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει και το κλίμα στο Συμβούλιο αλλάζει.Από την άλλη πλευρά, οι αντιξοότητες είναι σημαντικές, αλλά η απειλή της σταδιακής διολίσθησης προς τη γεωπολιτική ασημαντότητα είναι υπαρκτή. Πιστεύω ότι αυτό έχει τουλάχιστον γίνει αποδεκτό από τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν να μετακινήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε στο μεταναστευτικό. Γιατί, έχετε δίκιο, το 2020, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρώτη περίπτωση εργαλειοποίησης των μαζικών μεταναστευτικών ροών, ήμασταν πολύ αυστηροί και κάναμε το σωστό. Η Πολωνία αντιμετωπίζει μια πολύ παρόμοια κατάσταση τώρα, στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, και το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη Φινλανδία ή στις χώρες της Βαλτικής. Η προστασία των συνόρων σας και η διασφάλιση ότι εσύ αποφασίζεις ποιος έρχεται στη χώρα και όχι οι διακινητές, είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχεις θαλάσσια σύνορα, είναι πιο δύσκολο. Πρέπει πάντα να είσαι πολύ προσεκτικός και έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διευκολύνουμε τις βάρκες να παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα. Θα δυσκολέψουμε τους διακινητές και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» το μοντέλο. Αν κάποιος πληρώνει προκαταβολικά και δεν μπορεί να περάσει, τότε θα δυσκολευτούν να στρατολογήσουν νέους πελάτες.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της υπόθεσης. Χρειαζόμαστε επιστροφές. Οι επιστροφές είναι κάτι δεν έχει γίνει ακόμη. Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται καταλήγουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να μένουν στην Ευρώπη, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την μόχλευση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν μπορούμε να έχουμε, για παράδειγμα, προτιμησιακές ρυθμίσεις με χώρες και να μην χρησιμοποιούμε τη μόχλευση που διαθέτουμε για να τους πούμε ότι πρέπει να δεχτούν επιστροφές.

Και βέβαια, χρειαζόμαστε επίσης μια σωστή και πιο φιλόδοξη, πιστεύω, ατζέντα όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση. Το κάνουμε αυτό με χώρες όπως η Αίγυπτος, για εργάτες οικοδομών ή εργάτες γης, με την Ινδία, τις Φιλιππίνες. Υπάρχουν ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί όσον αφορά την προσφορά της δυνατότητας εργασίας στην Ελλάδα, αλλά με τους δικούς μας όρους, και να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και ασφαλή μετάβαση.

Για τις δράσεις της Ελλάδας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Μόλις δημοσιεύσαμε τη στρατηγική μας για την τεχνητή νοημοσύνη. Για όσους ενδιαφέρονται, είναι ένα κείμενο που αξίζει να διαβάσετε, γιατί έχει συνταχθεί από μια εξαιρετική ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων ΤΝ από το εξωτερικό, και είναι πραγματικά πολύ μελετημένο και πολύ ρεαλιστικό όσον αφορά στο τι κάνουμε. Τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα;

Καταρχάς, ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουμε όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη; Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων ΤΝ στο εξωτερικό που κάνουν πρωτοποριακή δουλειά όσον αφορά την ΤΝ, οι οποίοι θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να εμπλακούν με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Έχουμε ένα αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην ΤΝ. Έχουμε μια κυβέρνηση που κατανοεί ότι η θέσπιση ενός κατάλληλου και ελκυστικού ρυθμιστικού πλαισίου στα πλαίσια του νόμου για την ΤΝ θα μπορούσε να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε κεντρική διαχείριση των δεδομένων, επειδή έχουμε ένα Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού το οποίο επιβλέπει την πολιτική μας για τα δεδομένα, και τα δεδομένα είναι κρίσιμα όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη. Επομένως, τα δεδομένα για την υγειονομική περίθαλψη ή τα δεδομένα για το κλίμα, αυτά είναι σύνολα δεδομένων τα οποία, αν συγκεντρωθούν σωστά, μπορούν πραγματικά να είναι πολύ χρήσιμα.

Διεκδικούμε να γίνουμε ένα από τα επτά «AI factories». Έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, οι οποίοι θα μας δώσουν πρόσβαση σε σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Κατασκευάζουμε τον πρώτο ελληνικό υπερυπολογιστή και αποτελούμε ελκυστικό προορισμό για κέντρα δεδομένων. Πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Και βέβαια, θα χρειαστούμε επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τους παράσχουμε ενέργεια.

Πιστεύω ότι από την πλευρά της πιο ήπιας πολιτικής -αλλά και πάλι πολύ σημαντική, δεδομένης της κληρονομιάς μας-, θα πρέπει να είμαστε ηγέτες στο χώρο που γεφυρώνει την ηθική και την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε αυτό το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούμε να γίνουμε το κεντρικό σημείο εστίασης για αυτές τις συζητήσεις που είναι απίστευτα ενδιαφέρουσες, όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο, αλλά κάποια στιγμή θα οδηγήσουν και σε ρύθμιση όσον αφορά την προστασία μας από τις αρνητικές πτυχές της ΤΝ. Πιστεύω ότι αυτά απαρτίζουν ένα πολύ καλό σύνολο στοιχείων, συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας που έχει σκεφτεί το ζήτημα και μπορεί ενδεχομένως να υπερβεί εαυτόν όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Ασφαλώς, έχουμε πολλές εταιρείες, πρέπει να το επισημάνω αυτό, μεγάλες εταιρείες, τις οποίες θα θέλαμε να βοηθήσουμε επίσης με την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο όσον αφορά τη χρήση της ΤΝ για τη βελτίωση των διαδικασιών, και μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να το κάνει αυτό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε ήδη τεχνητή νοημοσύνη για τη σάρωση συμβολαίων. Είναι απίστευτο πόσο χρόνο μπορεί πραγματικά να εξοικονομήσει κανείς.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το ποιος αναπτύσσει την τεχνολογία. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς οι οποίοι κλιμακώνουν συνεχώς τις δυνατότητες. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουμε την ΤΝ είναι καίριας σημασίας. Το πώς θα χρησιμοποιηθεί η ΤΝ για τη βελτίωση της παραγωγικότητας είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει, σίγουρα τις εταιρείες που είναι παρούσες εδώ.