Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

«Selfitis»: Ποια είναι αυτή η νέα ψυχολογική διαταραχή;




Η έλευση των νέων «έξυπνων» κινητών έφερε τα τελευταία χρόνια και τη μόδα των selfies.

Εσείς, όμως, τι αισθήματα νιώθετε όταν βγάζετε φωτογραφίες selfie; Μήπως σας δημιουργεί ικανοποίηση ή θεωρείτε ότι σας κάνει πιο δημοφιλείς στην παρέα σας;

Η συνεχής λήψη selfie φωτογραφιών δεν είναι ένα αθώο φαινόμενο, υποστηρίζουν ερευνητές, που χρησιμοποιούν τον όρο «Selfitis» για να περιγράψουν την ασθένεια. Οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που παρατηρούνται και σε άλλες εθιστικές δραστηριότητες.

Ο όρος «selfitis» που σημαίνει τη φανατική και επίμονη λήψη selfies, δείχνει να είναι μια διανοητική κατάσταση. Ο όρος είχε ειπωθεί για πρώτη φορά το 2014, ως μέρος μιας σειράς άρθρων της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων, που προσδιόριζαν τη λέξη ως διανοητική διαταραχή.

Ερευνητές συνέδεσαν το φαινόμενο και με άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η «nomophobia» ή τη φοβία του να μην έχει κάποιος το κινητό τηλέφωνο στο χέρι του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Nottingham Trent University, στο παρελθόν είχε αναπτυχθεί παραφιλολογία στο διαδίκτυο σχετικά με τον όρο «selfitis». Ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει.

Οι ερευνητές επέλεξαν 400 άτομα από την Ινδία, που είναι και η χώρα με τους περισσότερους χρήστες facebook και ανέπτυξαν «Κλίμακα Συμπεριφοράς», που προσδιορίζει πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται από την κατάσταση.

Με βάση τα στοιχεία κατέληξαν ότι το φαινόμενο υπάρχει. Συνήθως, όσοι υποφέρουν από τη διαταραχή θεωρούν ότι οι selfies τούς δημιουργούν θετικά συναισθήματα, τους μειώνουν το στρες, νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, να ενισχύουν το κοινωνικό τους στάτους αλλά και να νιώσουν πιο δημοφιλείς.




Πηγή: protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου