Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Corriere della Sera: Μία αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μόνο ελληνική


Τι προβλέπει για την επομένη των εκλογών

Ο δημοσιογράφος Αντρέα Νικάστρο λέει αποκλειστικά στο protothema.gr: «Ο Ρέντζι δεν πρόκειται να στρώσει κόκκινο χαλί στον Τσίπρα»

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες βρισκόταν στο Αφγανιστάν για να καλύψει τον πόλεμο που ακόμα ταλανίζει τη χώρα, προηγούμενος σταθμός του ήταν το Ιράκ από όπου έστελνε τις συγκλονιστικές ανταποκρίσεις του για τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες, σειρά είχε ο Λίβανος, η Συρία, η Λιβύη…

Ο Αντρέα Νικάστρο, πολυβραβευμένος Ιταλός δημοσιογράφος της εφημερίδας Il Corriere della Sera, άφησε για λίγο το πολεμικό μέτωπο για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης στην Ελλάδα.

Πώς βλέπει, λοιπόν, ένας ξένος παρατηρητής τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα; Τι προβλέπει για την επομένη των εθνικών εκλογών; Ποια εκτιμά ότι θα είναι η στάση της ιταλικής κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου;

Είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα; Πώς είδατε τα πράγματα; Καλύτερα ή χειρότερα απ' ότι περιμένατε;

Γνωρίζω την Ελλάδα σαν τουρίστας, όπως εκατομμύρια άλλοι Ευρωπαίοι, όμως, ποτέ δεν ασχολήθηκα με τη χώρα επαγγελματικά. Είδα αξιοπρέπεια, αλλά και δημιουργικότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Αναμφίβολα επικρατεί η δυσαρέσκεια, ωστόσο η Ελλάδα, όπως η Ιταλία, παραμένει μία χώρα της οποίας από τη βυθισμένη οικονομία μπορεί να προκύψουν πηγές που δεν τις φανταζόμαστε.

Πώς πιστεύατε ότι θα βρίσκατε τους Έλληνες πολίτες μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης; Αλήθεια πόσο... PIGS νιώθετε εσείς;

Υπήρξα ανταποκριτής στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια της κρίσης και στο μεταξύ πάντα είχα το νου μου στην Ιταλία. Έχω μία κάποια εμπειρία, λοιπόν, της κατάρρευσης της οικονομίας της Ευρώπης του Νότου. Χάσαμε, τουλάχιστον, ένα πέμπτο του πλούτου μας. Οι μισθοί έχουν μειωθεί, οι δημόσιες παροχές έχουν χειροτερεύσει ή δεν υπάρχουν πια. Αλλά αυτό που βλάπτει περισσότερο είναι η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Μπορεί να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς χρήματα, αλλά μία κοινωνία δεν είναι ευτυχισμένη αν δε μπορεί να προσφέρει μέλλον στα παιδιά. Το 50% της νεανικής ανεργίας (ένα στοιχείο που συναντάται στις χώρες των PIGS) είναι ένα δράμα της εποχής που θα αφήσει συνέπειες μακράς διάρκειας στην Ευρώπη.

Ως πολεμικός ανταποκριτής ήρθατε στην Ελλάδα; Βλέπετε μπροστά σας έναν πόλεμο, οικονομικό;Πόλεμο;

Ναι, οικονομικό. Ευτυχώς, όμως, θα λήξει με συμφωνίες, συνθήκες και δάνεια. Μπορεί να ακουστεί απλουστευτικό, αλλά ο πραγματικός πόλεμος, για παράδειγμα αυτός στη Συρία, είναι πολύ χειρότερος. Εμείς χάσαμε τη δουλειά μας, τις αποταμιεύσεις μας, ευκαιρίες, και ίσως την υγεία μας, αλλά τελικά ζούμε καλύτερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Παρακολουθείτε τα ελληνικά ΜΜΕ; Πώς κρίνετε τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης; 

Αποτυπώνουν όλες τις απόψεις και προβάλουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα;
Τα ελληνικά ΜΜΕ πλήττονται από τη σχέση ιδιοκτησίας και πολιτικών συμφερόντων. Αλλά, δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση. Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά προς την Ιταλία, για να δει κάτι ανάλογο. Ωστόσο, η μειωμένη διάσταση της ελληνικής αγοράς  περιορίζει ακόμα περισσότερο τον πλουραλισμό.

Ποια είναι η γνώμη των Ιταλών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα; Πιστεύετε ότι αποτελεί εναλλακτική στη λιτότητα; Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχία των Podemos στην Ισπανία, το μέλλον της Ευρώπης είναι στην Αριστερά;

Σαφώς υπάρχουν αριστερές προσδοκίες. Ο Τσίπρας, μαζί με τον επικεφαλής του ισπανικού Podemos (Πάμπλο Ιγκλέσιας), έχει το προνόμιο της εισαγωγής μίας καινούριας ρητορικής σχετικά με την κρίση. Μέχρι να εμφανιστούν εκείνοι στον πολιτικό ορίζοντα, η Ευρώπη βίωνε μία μακρά περίοδο ενός ενιαίου συλλογισμού, ανίκανη να αντιληφθεί τις ιδέες που διέφεραν από εκείνες της οικονομικής λιτότητας και των φιλελευθέρων  «συνταγών». Ο ΣΥΡΙΖΑ  φέρει μεγάλη ευθύνη. Αν αποτύχει, θα χαθεί για πολλά χρόνια η δημοκρατικότητα του εναλλακτικού. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

Είναι ρεαλιστικό να περιμένουν οι πολίτες επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα, επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και επαναπροσλήψεις στη Δημόσια Τηλεόραση;

Μοιάζουν αποφασισμένοι να το κάνουν, αλλά δε βλέπω να υπάρχουν στα ταμεία τα απαραίτητα χρήματα. Για να τα αποκτήσουν, θα πρέπει να προσφέρουν κάτι ως αντάλλαγμα στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε Ευρώπη του Νότου και Ευρώπη του Βορρά βάσει της οικονομίας των χωρών;

Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν είναι απαραιτήτως μία λανθασμένη λύση. Η απουσία της ομοιογένειας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και η απουσία της πολιτικής της ανακατανομής και της ανάπτυξης βρίσκεται στη βάση της κρίσης του κοινού νομίσματος. Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση σε κάθε περίπτωση.

Το ευρώ πρέπει να σωθεί  με κάθε κόστος, όπως είχε πει ο Μάριο Ντράγκι;

Η σωτηρία του ευρώ με κάθε κόστος, είναι δουλειά του Ντράγκι και την κάνει πολύ καλά. Αλλά, οι ευρωπαϊκές Συνθήκες  πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι αρκετός ο Ντράγκι για να εξαλειφθούν τα στραβά και οι αδυναμίες της ΕΕ. Η ειρήνη, η συνεργασία, ο σεβασμός για τους κοινούς κανόνες… είναι κληρονομιά που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Αν δεν λειτουργεί, αλλάζει.

Οι Ιταλοί συζητούν επιστροφή στην λιρέτα; Αναπολούν τις ημέρες που είχαν το δικό τους νόμισμα;

Σήμερα είναι εύκολο να νοσταλγεί κανείς τη λιρέτα. Το ποσοστό ανάπτυξης ήταν υψηλότερο και της ανεργίας πιο χαμηλό. Όμως, όποιος κατηγορεί το ευρώ, κάνει λάθος. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κι η παγκοσμιοποίηση είναι πιο σημαντικά αίτια για τη σημερινή κρίση. Το ευρώ δεν πρέπει να υμνείται σαν τοτέμ, αλλά ούτε να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Γιατί οι Ιταλοί φοβούνται να μην γίνει η χώρα τους σαν την Ελλάδα;

Σε κανέναν δεν αρέσει να επιδεινώνεται η κατάστασή του και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ χειρότερα από την Ιταλία

Με την εμπειρία σας θεωρείτε ότι την επομένη των εκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ο Τσίπρας αναδειχθεί πρωθυπουργός, θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους να δεχθούν όσα υποσχέθηκε για να εκλεγεί; Ο Ρέντζι θα πάει με την ελληνική κυβέρνηση ή θα επιλέξει την ασφάλεια της Μέρκελ;

Οι δημοσκοπήσεις συχνά παραπλανούν και πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι την Κυριακή των εκλογών που μπορεί να επηρεάσουν τον ψηφοφόρο. Σχετικά με τον Ρέντζι, ο ευρωπαϊσμός της κυβέρνησής του είναι ειλικρινής, όπως και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας ώστε να μην χρειαστεί να τεθεί το δίλημμα για μία γερμανική ή γαλλική ηγεσίας της Ευρώπης. Ο Ρέντζι θα εργαστεί ώστε να διατηρήσει το ευρώ και να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις για την κοινωνία. Σε τελική ανάλυση, αυτό θέλει κι ο Τσίπρας. Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να του στρώσει το κόκκινο χαλί…


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου