Της Νένας Μαλλιάρα
Νέα δεδομένα για τις τράπεζες, τα οποία καθιστούν πλέον σε όλους εμφανές ότι τα κλειδιά της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και μόνο, δημιουργεί η προσφυγή τους στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA). Την ερχόμενη Πέμπτη, το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταφύγουν στον ELA, θα εξεταστεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, την ίδια ημέρα που οι αγορές περιμένουν την απόφαση Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων των κρατών – μελών που μπορεί να φτάσουν και το 1 τρισ. ευρώ.
Με τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 65 δισ. ευρώ, και τη ρευστότητα του συστήματος να απειλείται από εκροές (που σημειωτέον δεν έχουν να κάνουν με τη φυγή καταθέσεων, αλλά με τις ελλείψεις στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους), τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά, τη στιγμή που η χώρα χάνει μια μεγάλη ευκαιρία ρευστότητας, αποκλειόμενη από τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Το θέμα που απασχόλησε χθες τα δημοσιεύματα του Τύπου είχε θίξει το Capital.gr στις 7/1/15 σε δημοσίευμα με τίτλο «Και όμως τώρα θα δανειζόμασταν με 2,50%!». Στο δημοσίευμα αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «η απαξίωση των ελληνικών ομολόγων έρχεται τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αγοράσει 1 τρις. κρατικά ομόλογα, κάνοντας πράξη την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους. Όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, με την επικείμενη κίνησή της η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους των χωρών – μελών όχι πια με τη μορφή repos, δηλαδή οι τίτλοι που θα αγοραστούν δεν θα συνιστούν χρέος για τα κράτη. Από το πάρτι αυτό, η Ελλάδα θα απουσιάζει…».
Τοποθετούμενοι εκ νέου στην προοπτική αυτή και με τους Ευρωπαίους να έχουν λάβει από την Ελλάδα μία εντελώς ασαφή εικόνα για την επαύριον των εκλογών και την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών της, οι τραπεζίτες θεωρούν δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από τον Αλέξη Τσίπρα δήλωση ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι τραπεζίτες παραθέτουν τα εξής δεδομένα που οδήγησαν και στην προληπτική προσφυγή των τραπεζών στον ELA (και στην οχύρωσή τους κατά 10 δις. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες):
- Οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες και απολύτως διαχειρίσιμες, ωστόσο κρίσιμο για τη συμπεριφορά των καταθετών θα είναι το διάστημα μετά τις εκλογές.
- Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν αγορές εντόκων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρέος, μη ανανεώνοντας λήξεις ελληνικών τίτλων.
- Οι ξένες τράπεζες δεν ανανέωσαν και τα repos, ύψους 3 δισ. ευρώ, που είχαν κάνει στη διατραπεζική αγορά δανείζοντας τις ελληνικές τράπεζες.
- Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 45 δισ. ευρώ (πληροφορίες τον ανεβάζουν στα 60 – 65 δισ. ευρώ).
- Ο δανεισμός από τον ELA (σημειώνουν ότι η προσφυγή στον ELA δεν συνιστά μείζονα ανησυχία και θυμίζουν ότι τώρα είναι μηδενικός όταν το 2013 είχε φτάσει τα 123 δισ. ευρώ) θα γίνεται με επιτόκιο 1,55%. Σημειώνεται ότι με την υπαγωγή στον ELA, η ΤτΕ είναι εκείνη που αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
- Τόσο στην ΕΚΤ όσο και στον ELA, το κόστος δανεισμού των τραπεζών επιβαρύνεται κατά 1 μονάδα (1,05% και 2,55% αντίστοιχα) επειδή οι εγγυήσεις του Δημοσίου που χρησιμοποιούνται για την άντληση ρευστότητας ανήκουν στον πυλώνα ΙΙ του σχεδίου Αλογοσκούφη και επιβαρύνονται με 100 μονάδες βάσης.
Πηγή : polispress.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου