Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Χαμένοι στη μετάφραση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματος τους σχετικά με τον κρισιμότερο τομέα που δεν είναι άλλος από τον οικονομικό και πιο συγκεκριμένα με το φορολογικό σύστημα που θα εφαρμόσουν στην περίπτωση που βρεθούν στο τιμόνι της χώρας.
Εφοριακοί, λογιστές και φορολογούμενοι προσπαθούν, ματαίως, να ερμηνεύσουν τις αντιφατικές δηλώσεις των υποψήφιων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας για τις πραγματικές τους προθέσεις. Είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν; Είναι τόσο πρόχειροι σε τόσο σημαντικό θέμα ή κρύβουν τα χειρότερα ώστε να υφαρπάξουν τη ψήφο τους; Άλλωστε μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Παράλληλα όσο συνεχίζονται οι πιέσεις για συγκεκριμένες τοποθετήσεις, ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ασάφειες και οι αντιφάσεις, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν πριν από τις εκλογές. Διαφορετικά την Κυριακή των εκλογών οι πολίτες θα πάνε σε «ραντεβού στα τυφλά» χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει την επομένη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν και να απαντηθούν. Αποτέλεσμα της απίστευτης αυτής προχειρότητας των απαντήσεων είναι να δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας και πανικού σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Στο μεταξύ οι δηλώσεις τους εκτός από το το φορολογικό χάος έχουν «παγώσει» χιλιάδες συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή, λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Παράλληλα έχουν δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στα έσοδα που θα κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο της νέας κυβέρνησης στην οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Για ανώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 50%, μιλά ο Τσακαλώτος. "Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015"λέει άλλο στέλεχος. Διαφορετική προσέγγιση έχει ο Αλέξης Τσίπρας που από θιασώτης του «δεν πληρώνω» ξαφνικά θυμήθηκε ότι είναι «Λάθος αντίληψη ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνονται φόροι».
Τα «κενά» στα φορολογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που υπάρχουν για το επίσημο φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (και δεν βασίζεται σε δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών και υποψήφιων) ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να θεσπίσει:
1. αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους
2. προοδευτική φορολόγηση με περισσότερα κλιμάκια
3. κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας
4. καμία φορολόγηση πρώτης κατοικίας εκτός από τις υπερπολυτελείς
5. μείωση 30% των αντικειμενικών αξιών
6. ρύθμιση οφειλών στην εφορία με δόσεις ανάλογες του εισοδήματος
Έξι γενικόλογα σημεία που προκαλούν απορίες και σύγχυση:
1. Ναι μεν αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για όλους αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στα τεκμήρια (θα καταργηθούν ή όχι), σε φοροαπαλλαγές όπως ίσχυε παλαιότερα και σε αύξηση του αφορολόγητου στις οικογένειες με παιδιά.
2. Ναι μεν προοδευτική φορολόγηση ωστόσο οι ψηφοφόροι παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά στα κλιμάκια. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις τους κάνουν λόγο για 60% φορολόγηση στα εισοδήματα των 80.000 ευρώ. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν ξεκαθάρισε πως ο συντελεστής αυτός θα ισχύει για τα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ωστόσο κανείς δεν ξεκαθαρίζει πόσα θα είναι τα κλιμάκια και ποιοι οι συντελεστές.
Έτσι σε ένα εισόδημα 85.000 ευρώ ο φορολογούμενος ξέρεις πως θα πληρώσει 3.000 ευρώ φόρο για τις 5.000 πάνω από τις 80.000 ωστόσο δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα προηγούμενα κλιμάκια και τους συντελεστές.
Η ασάφεια αυτή αφήνει στο σκοτάδι όλους τους φορολογούμενους και προκαλεί ερωτήματα κυρίως στα μεσαία εισοδήματα για το τι φόρο πρόκειται να πληρώσουν.
3. Ναι μεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ ωστόσο δεν αποσαφηνίζει πως ορίζει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και πάλι άλλα στελέχη αναφέρουν τις 200.000 ευρώ και άλλα τις 450.000 ευρώ.
4. Καταργείται κάθε φορολογία για την πρώτη κατοικία, ωστόσο ερωτήματα προκαλεί το τι σημαίνει και πως θα ορίζονται οι υπερπολυτελείς κατοικίες, καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμα κριτήρια.
5. Σχετικά με τη μείωση του 30% των αντικειμενικών αξιών δεν αποσαφηνίζεται εαν θα είναι οριζόντια η θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
6. Και στο θέμα της ρύθμισης οφειλών μένουν κενά καθώς δεν αποσαφηνίζεται ούτε ο αριθμός των δόσεων ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια.
Πηγή : newpost.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου