Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
Αλχημείες με μεταφορά εσόδων από ΟΑΕΔ σε ΙΚΑ αντί μείωσης συντάξεων
Ακόμη και... λογιστικές αλχημείες, με μεταφορά εσόδων από τον ΟΑΕΔ προς το ΙΚΑ, επεξεργάζονται στο υπ. Εργασίας προκειμένου η κυβέρνηση να μείνει πιστή στη δέσμευσή της να μην προχωρήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων. Με δεδομένη την ισχυρή άρνηση των πιστωτών στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο υπ. Εργασίας καταστρώνουν το «plan b», χωρίς όμως ακόμη να έχει λάβει την οριστική έγκριση από τον υπουργό. Αλλωστε, ο κ. Κατρούγκαλος μόλις χθες επέστρεψε από την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο διμερείς συναντήσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Η κεντρική ιδέα των εναλλακτικών σχεδίων, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν αύριο, καθώς την Πέμπτη είναι το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών, περιλαμβάνει την ανακατανομή των ήδη καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ του ΙΚΑ.
Αν και κατά κύριο λόγο το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά πόρων από τους ανέργους (ΟΑΕΔ) στους συνταξιούχους (ΙΚΑ), στην πράξη τα έσοδα προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα αυξηθούν. Και αυτό, γιατί οι εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, που εισπράττονται από το ΙΚΑ, στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν αποδίδονται στον Οργανισμό. Οπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, κάτι αντίστοιχο επιδιώκεται και με τις εισφορές των ήδη συνταξιούχων υπέρ του ΕΟΠΥΥ (6% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές), οι οποίες σχεδόν κατά το ήμισυ (355,3 εκατ.) εγγράφονται ως έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Πρόκειται επίσης για εισφορές που θα εισπράξει το ΙΚΑ και προφανώς δεν θα αποδοθούν. Στο υπ. Εργασίας θεωρούν ότι σχετικές παρακρατούμενες εισφορές είναι υψηλές σε σχέση με τις παροχές που ισχύουν στους συγκεκριμένους οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του νέου έτους, που φέρει την έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών, τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και ο ΟΑΕΔ εμφανίζονται με πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα μειώνει το συνολικό έλλειμμα των φορέων κοινωνικής πολιτικής.
Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι ειδικά στην περίπτωση των συνεισπραττόμενων εισφορών, το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό τρίτων, χωρίς όμως να αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 και μετά, παρακρατεί νόμιμα το 30% των εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 60%. Τα συνολικά έσοδα που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε κάτι παραπάνω από 400 εκατ. Βάσει του νόμου, θα έπρεπε να καταθέτει στον Οργανισμό τουλάχιστον 280 εκατ. και να παρακρατεί 120 εκατ. Σύμφωνα βέβαια με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσό που για το τρέχον έτος έχει καταβληθεί στον ΟΑΕΔ, δεν ξεπερνά τα 120 με 150 εκατ. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες του ΙΚΑ, που βαίνουν αυξανόμενες.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για το 2016 αναμένεται έλλειμμα που ενδέχεται να ξεπερνά και τα 2 δισ., έναντι πρόβλεψης ελλείμματος 930 εκατ. για το τρέχον έτος.
Έντυπη Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου