Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του Συνέδριου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα» στο Μουσείο της Ακρόπολης:
- Οι δημογραφικές τάσεις τις οποίες παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, όπου οι δείκτες αναπλήρωσης είναι ακόμα χαμηλότεροι από ό,τι στην Ευρώπη. Άρα, δεν υπάρχει καμία προφανής συσχέτιση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και των δημογραφικών τάσεων. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σύνθετο.
- Δημιουργήσαμε ένα Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Χρειαζόμαστε πολιτικό «ιδιοκτήτη» όλων αυτών των πολιτικών, που θα μπορεί να συντονίζει και τα άλλα Υπουργεία.
- Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις για να στηρίξουμε τις νέεςοικογένειες και να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η απόκτηση παιδιών:
- Επίδομα γέννας. Από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε το 2019. Το αυξήσαμε, στα 2.400 ευρώ αναδρομικά για τις γεννήσεις εντός του 2023 και το αυξάνουμε κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
- Πολιτική στοχευμένη στις οικογένειες με παιδιά. Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά. Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη στέγη. Η στέγη είναι απολύτως κρίσιμο δεδομένο για να σκεφτεί κάποιος να αποκτήσει οικογένεια.
- Μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη.
- Παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς για το βρεφικό γάλα. Δεν γίνεται το βρεφικό γάλα μίας πολυεθνικής εταιρείας να πωλείται τόσο πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
- Προγράμματα για τη στέγη (πχ: «Σπίτι μου»), ένα απολύτως κρίσιμο δεδομένο για να σκεφτεί κάποιος να αποκτήσει οικογένεια.
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα - ολοήμερο σχολείο με δυνατότητα συμμετοχής σε πολλές δημιουργικές δράσεις.
- Από εκεί και πέρα, αυτό που σας είπα, το κόστος ειδικά της στέγης, το οποίο αφορά και το δημογραφικό, αλλά όχι μόνο το δημογραφικό, είναι για εμάς μία κρίσιμη παράμετρος και θα περιμένετε σε αυτό και μετά τις εκλογές και άλλες πρωτοβουλίες σημαντικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου