Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πούτιν χειροκροτά την επέλαση της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Αύριο οι κρίσιμες εκλογές

 


Οι διαλυτικές τάσεις στην Ευρώπη ευνοούν μόνο τη Μόσχα. Μετά τις κάλπες στη Σουηδία που ανέδειξε την ακροδεξιά δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη αύριο «κληρώνει» και για την Ιταλία. Το Fratelli d'Italia (Αδέλφια της Ιταλίας) της Τζόρτζια Μελόνι η Lega, υπό τον Ματέο Σαλβίνι και  το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνουν, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύτηκαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό που αγγίζει το 44%. Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 21%, ενώ από τη συνδρομή των εταίρων του ο συνασπισμός (Πράσινοι και Αριστερή Συμμαχία, Περισσότερη Ευρώπη και Civic Commitment) εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως το 28%. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε μετρηθεί λίγο πάνω από το 14% ανεβάζοντας τα ποσοστά του.       

Με αυτά τα δεδομένα η Τζόρτζια Μελόνι ενδέχεται να είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας από τη Δευτέρα. Δεν έχει αλλάξει το έμβλημα του κόμματός της (είναι παρόμοιο με αυτό του Μπενίτο Μουσολίνι) ωστόσο έχει αμβλύνει σημαντικά την κριτική της απέναντι στην Ε.Ε., παρουσιάζοντας ένα πιο μετριοπαθές προφίλ.  Η ίδια υποστηρίζει πως η ιταλική δεξιά έχει αφήσει πίσω της τον φασισμό εδώ και δεκαετίες, ωστόσο οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πείθονται. Το γεγονός, πάντως πως εδώ και δυο εβδομάδες δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις (απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας) αλλά και το ότι οι αναποφάσιστοι είναι ακόμα πολλοί στην Ιταλία δίνει περιθώρια μιας έκπληξης το βράδυ της Κυριακής.

Γιατί ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του αν επικρατήσει ο ακροδεξιός συνασπισμός; Ο Ματέο Σαλβίνι έχει τοποθετηθεί εξαρχής κατά των κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ χθες και ο τρίτος του συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι τοποθετήθηκε υπέρ του. Μπορεί η Μελόνι να έχει τηρήσει μια στάση ουδετερότητας, ωστόσο το ενδεχόμενο να εκλεγεί μια κυβέρνηση στην Ιταλία που δεν παρουσιάζει μια ξεκάθαρη αρνητική στάση για την εισβολή στην Ουκρανία θα είναι μια καλή εξέλιξη για τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Τα χειρότερα βέβαια έρχονται για την ίδια την Ευρώπη. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου θα είναι πλέον ένας απρόβλεπτος συνομιλητής μέσα στους «27» σε μια περίοδο που απαιτείται σύμπνοια και σύνεση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Στον αντίποδα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2013 έως το 2014 έχει μια μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή στάση και τοποθετείται σθεναρά κατά του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, πάντως φαίνεται να προετοιμάζεται για το νέο κύμα της ακροδεξιάς που απειλεί να εμφανιστεί. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην Ευρώπη απέναντι στην ακροδεξιά.

Υπενθυμίζεται πως μετά από το δημοψήφισμα του 2020, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών έχει μειωθεί. Οι Ιταλοί θα εκλέξουν 400 βουλευτές σε αντίθεση με 630. Μειώθηκε και ο αριθμός των γερουσιαστών, από 315 σε 200. Και αυτή η διαφοροποίηση στην αριθμητική δημιουργεί νέα δεδομένα θολώνοντας το τοπίο για το τελικό αποτέλεσμα. Η οικονομική και ενεργειακή κρίση, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το περιβάλλον, το μεταναστευτικό, αλλά και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών.


skai.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου