Με την προβολή του συνόλου του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει συντελεστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλάζοντας την εικόνα της χώρας, αλλά και με την ανάδειξη των πολιτικών του ρεαλισμού απέναντι στον ακραίο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ απαντά η κυβέρνηση στην καταστροφολογία πάνω στην οποία εδράζεται και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η τριήμερη συζήτηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινωνία όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 30 μήνες, αφού μέχρι την αυριανή ψηφοφορία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα κυβερνητικά στελέχη θα παρουσιάσουν αναλυτικά στους Ελληνες πολίτες τις επιδόσεις και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τη χώρα με την υλοποίηση ολόκληρου του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., που έχει ορίζοντα ο οποίος υπερβαίνει την τρέχουσα κυβερνητική θητεία.
Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα ανοίξει ολόκληρη η βεντάλια των κυβερνητικών πεπραγμένων, από την οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους μέχρι τις ξένες επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη θωράκιση του ΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, την επιτυχημένη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων, την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, τις ισχυρές συμμαχίες της, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο επίκεντρο των κυβερνητικών τοποθετήσεων θα βρεθούν, όμως, και τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και θα δοθούν απαντήσεις σε όλες τις υπαρκτές ανησυχίες τους. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε άλλωστε χθες ότι το πρώτο μέλημα των πολιτών είναι η εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα πληθωριστικών πιέσεων προερχόμενων από τις ανατιμήσεις στην αγορά της ενέργειας. Και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά και το κύμα ακρίβειας, με δύο τρόπους: με τη μείωση των φόρων, που αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη πολιτική», αλλά και με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου.
Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης και στη Βουλή είναι πως η τροχιά ισχυρής ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, ξεπερνώντας όλες τις αρχικές προβλέψεις, πρέπει να αφορά όλους τους Ελληνες και «κανείς να μη μένει πίσω».
Στον απόηχο και της επένδυσης της JP Morgan σε ελληνική εταιρία, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε, εξάλλου, και κατά τη χθεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μήνυμα αισιοδοξίας για τις «μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», που αντανακλάται και στις επιλογές που κάνουν σημαντικοί ξένοι επενδυτές επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους στην Ελλάδα την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας και τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει και στη διάρκεια της συζήτησης να αναγνωρίσει πάντως και αδυναμίες και λάθη, επιμένοντας στην άντληση διδαγμάτων από αυτά. Ενα τέτοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας στην κ. Σακελλαροπούλου ότι «το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Οι αναφορές του στη διάρκεια της συνάντησης προϊδεάζουν και για την κυβερνητική απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη μη επιτυχημένη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.
«Η προσπάθεια για να χτίσουμε ένα ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος είναι συνεχής και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα, θα υπάρχουν και αστοχίες, τις οποίες πάντα με θάρρος οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, κυρίως για να μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε πάντως της «πολύ σημαντικής» δουλειάς που έχει γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αυτούς τους 30 μήνες, εκτιμώντας ότι έχουν μπει «τα θεμέλια για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε διαδικασίες, εξοπλισμό, εκπαίδευση, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε απρόοπτο, όσο έντονο κι αν είναι αυτό».
Κατά την αυριανή του ομιλία δεν αποκλείεται να δώσει και το στίγμα των αλλαγών που θα υπάρξουν στην Πολιτική Προστασία μετά την εμπειρία από την πρόσφατη χιονοθύελλα, με έμφαση στην άμεση κινητοποίηση και το συντονισμό ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στην ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής στον τομέα αυτό.
Οσον αφορά στην πολιτική κίνηση που επέλεξε να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζεται από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως απόρροια της αυξανόμενης πολιτικής απαξίωσης και της φθοράς που υφίσταται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως ευκαιρία, αφού ακούσουν οι πολίτες ποιες είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει, να συγκρίνουν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιχμηρή είναι η στάση του κυβερνώντος κόμματος και απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούν ότι με την απόφαση να στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ. την πρόταση δυσπιστίας «ταυτίστηκε με τον κ. Τσίπρα». Επισημαίνουν ως αντίφαση το γεγονός ότι την ίδια ώρα δεν ζητά εκλογές και διακρίνουν σε όλα αυτά στοιχεία παλαιοκομματικής νοοτροπίας, ενώ θεωρούν και «επιδερμική» την προσέγγισή του σε σημαντικά ζητήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου