Ένας κρατούμενος, που παρέμενε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών στις φυλακές της Αλαμπάμα, απελευθερώθηκε μετά από σχεδόν 30 χρόνια, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ο δράστης της διπλής δολοφονίας που του είχε χρεωθεί.
Ο Αντονι Ρέι Χίντον ήταν 29 ετών όταν συνελήφθη για τη δολοφονία δύο υπαλλήλων σε ληστεία σε φαστ φουντ. Το 1985 καταδικάστηκε σε θάνατο αν και η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ κανένα αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του.
Όπως τόνισε ο δικηγόρος του η καταδίκη οφειλόταν κυρίως στο χρώμα του δέρματός του και στο γεγονός πως την περίοδο της σύλληψής του δεν είχε τα χρήματα για να μπορέσει να εκπροσωπηθεί καλύτερα νομικά. Ο ίδιος υποστήριξε από την αρχή την αθωότητά του τονίζοντας πως την ώρα της δολοφονίας εργαζόταν περίπου 25 χλμ μακριά σε αποθήκη. Ως στοιχείο από τις αρχές ήταν ένα όπλο που είχε στην κατοχή του.
Μετά από τριάντα χρόνια, το «στοιχείο» κατέρρευσε με τις σύγχρονες μεθόδους βαλιστικής εξέτασης. Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν ότι το όπλο που λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει ο Χίντον στα εγκλήματα δεν μπορούσε να συνδεθεί με καμία από τις δύο υποθέσεις δολοφονίας. Όπως αναφέρει το BBC, τότε ο μόνος εμπειρογνώμονας που ήταν διατεθειμένος να αναλάβει την υπόθεση με 1.000 δολάρια ήταν άπειρος στις βαλιστικές εξετάσεις και δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο και τους ενόρκους.
«Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν ήταν να εξετάσουν το όπλο», δήλωσε ο Χίντον, ο οποίος αναφέρθηκε στα τριάντα χρόνια που έχασε άδικα μέσα στη φυλακή. «Αυτά που του αφαίρεσαν, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, δεν αναπληρώνονται», είπε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με το CNN, και πρόσθεσε: «Ο ρατσισμός, η φτώχεια, η ανεπαρκής νομική υποστήριξη και η αδιαφορία των εισαγγελικών αρχών συνωμότησαν για να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικίας». «Η πολυετής άρνηση των κρατικών εισαγγελέων να επανεξετάσουν την υπόθεση αυτή, παρά τις πειστικές και αξιόπιστες απόδειξης της αθωότητας του Χίντον είναι απογοητευτική και ανησυχητική».
Σημειώνεται πως ο 58χρονος Χίντον είναι η 152η περίπτωση καταδικασμένου σε θάνατο που τελικά απαλλάσσεται από το 1973 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη μέσα στο 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (TRIP).
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου