Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που απελευθερώνει και τρομοκράτες



Στη Βουλή προς ψήφιση αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, αλλά και στην αποφυλάκιση καταδίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, ενώ η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε έγκλειστους τρομοκράτες.

Οι διατάξεις του ν/σ που αφορούν την αποφυλάκιση καταδίκων με ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% και άνω του 80% για περιπτώσεις ισοβίων έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς σε αυτές εμπίπτει ο καταδικασθείς σε πολλές φορές ισόβια για συμμετοχή στη 17Ν Σάββας Ξηρός. Στις ίδιες διατάξεις, εφόσον τελικώς καταδικασθεί, θα συμπεριληφθεί και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος δικάζεται αυτές τις ημέρες για τα δάνεια της Proton Bank.

Η επίμαχη ρύθμιση έχει εγείρει σοβαρές αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Στην ερώτησή της η κ. Μπακογιάννη αφήνει σαφείς αιχμές για διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τρομοκράτες, προκειμένου να χαράξει την πολιτική της στα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Το σχετικό ερώτημα τέθηκε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, στον οποίο η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα επισκέφθηκε έγκλειστους τρομοκράτες στις φυλακές Δομοκού και στο νοσοκομείο Λαμίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. «Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς. Οι βουλευτές, για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες. Οι φυλακές δεν εξαιρούνται» ήταν η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τη διάταξη για την αποφυλάκιση εγκλείστων με αναπηρία εμφανίζεται με δήλωσή του στην «Κ» και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής, που ξεκαθαρίζει ότι «δεν καθίσταται σαφής δικαιοπολιτικός λόγος θέσπισης» της συγκεκριμένης ρύθμισης, δεδομένου ότι από καμία διεθνή σύμβαση ούτε από την ΕΣΔΑ δεν επιβάλλεται η αυτόματη αποφυλάκιση προσώπων με αναπηρία. «Η απόλυση καταδικασθέντων θα πρέπει να γίνεται εξαιρετικά και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον διαπιστώνεται εξατομικευμένα ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι απολύτως ασυμβίβαστη με την κράτησή του», επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρεται, πάντως, στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην περίθαλψη των εγκλείστων, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία «έχει την υποχρέωση να διαμορφώσει τις υποδομές, ώστε να διασφαλίζει την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου