Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σκέφτονται επέμβαση στη Λιβύη



Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα της Αιγύπτου
Διπλωμάτες αραβικών χωρών, μολονότι στηρίζουν το αίτημα του Καΐρου, εξέφρασαν την άποψη ότι για να εγκριθεί μια επέμβαση θα πρέπει να ζητηθεί επισήμως και από τη λιβυκή κυβέρνηση

Επί τάπητος τέθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αιγυπτιακό αίτημα για την έγκριση διεθνούς επέμβασης στο έδαφος της Λιβύης, μετά τον αποκεφαλισμό-σοκ των 21 Αιγύπτιων κοπτών από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αραβικών κρατών.

Η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία απάντησε στον αποκεφαλισμό των κοπτών χριστιανών με βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ζήτησε ψήφισμα του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επίσης ζητήσει τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για να αποφασιστούν «νέα μέτρα» για τη Λιβύη. Ο Σούκρι παρουσίασε την κατάσταση στο Συμβούλιο, είπε στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Πίτερ Ουίλσον.

Θέλουν έγκριση
Διπλωμάτες αραβικών χωρών, μολονότι στηρίζουν το αίτημα του Καΐρου, εξέφρασαν την άποψη ότι για να εγκριθεί μια επέμβαση θα πρέπει να ζητηθεί επισήμως και από τη λιβυκή κυβέρνηση. Ωστόσο η Λιβύη έχει προς το παρόν δύο κυβερνήσεις και δύο αντίπαλα κοινοβούλια: η μία κυβέρνηση είναι αυτή που πρόσκειται στον συνασπισμό «Αυγή της Λιβύης» των ισλαμιστών και ελέγχει την Τρίπολη ενώ η δεύτερη, η διεθνώς αναγνωρισμένη, εδρεύει στο Τομπρούκ.

«Ο χρόνος εξαντλείται»
Ο χρόνος εξαντλείται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, απέναντι στον «εμφανή» κίνδυνο συνένωσης των τζιχαντιστών και άλλων τοπικών πολιτοφυλακών, προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει ρυθμούς, πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στο ιταλικό Κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει άπειρος χρόνος» και οι προθεσμίες για πολιτική λύση μπορεί να εκπνεύσουν, υπογράμμισε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες.

Ο χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος, εξηγεί ο Τζεντιλόνι, όσο υπάρχουν «προφανείς κίνδυνοι» στη Λιβύη για συνένωση του Ισλαμικού Κράτους και των τοπικών πολιτοφυλακών. «Είμαστε απέναντι σε μια χώρα με τεράστια έκταση και ελλειμματικούς θεσμούς και αυτό έχει συνέπειες εν δυνάμει σοβαρές, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της διαδικασίας μετάβασης στα γειτονικά αφρικανικά κράτη. Η μόνη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση», επισήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν θέλει ούτε «περιπέτειες και ακόμη λιγότερο σταυροφορίες».

Θέλουν πολιτική λύση
Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, μεταξύ τους η Ιταλία, έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη κοινή δήλωση, στην οποία τονίζουν την ανάγκη μιας «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη και απευθύνουν έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία είναι έτοιμες να στηρίξουν. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οι δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν, «αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τους Λίβυους», υπογραμμίζουν. Ανακοινώνουν επίσης ότι ο Ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημερών σειρά συνεδριάσεων, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτοί που δεν θα μετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης θα αποκλειστούν από την «πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρουν στη δήλωσή τους.


Πηγή : sigmalive.com


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου