Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Οι θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για όσα συμβαίνουν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

 



Η Ελλάδα:

  • Καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Τονίζει την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Υπογραμμίζει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και σημειώνει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί.
  • Διακηρύσσει τη βούλησή της για αποτροπή μιας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που σε τέτοια περίπτωση θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
  • Κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού.
  • Διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.
  • Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε χθες σε εκδήλωση του ECONOMIST ότι “θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη λύση, η οποία έχει ήδη προαχθεί από αποφάσεις, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δύο κράτη, για το Κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και ναι, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το κάθε κράτος δικαιούται στο έδαφός του να απολαύει ηρεμίας, ειρήνης και ακεραιότητας. Η τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν” τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει μία εξωτερική πολιτική αρχών. “Δεν πρόκειται να καταστεί ούτε συγκυριακή, ούτε συναλλακτική. Γιατί για εμάς η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική είναι πρωτίστως ένα ζήτημα, το οποίο αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας. Είναι όμως και μία ηθική αξίωση να υποστηρίζουμε το δίκαιο, τη δημοκρατία, το διάλογο και την ευημερία” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου