Από τα 20 δισ. του παλιού ΕΣΠΑ πήγαμε στα 26 δισ. Ήμασταν η πρώτη χώρα που το εγκρίναμε και η πρώτη που ενέκρινε τα πρώτα επιχειρησιακά προγράμματα, ξεκινώντας από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, τη δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση και συνεχίζουμε να εγκρίνουμε συνέχεια προγράμματα. Το νέο ΕΣΠΑ είναι καθαρά επενδυτικό και εστιάζει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα.
Όσον αφορά το παλιό ΕΣΠΑ, η απορρόφηση βρίσκεται περίπου στο 75%. Πριν τρία χρόνια, η απορρόφηση ήταν 25%. Αυτή η διαφορά σημαίνει 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στην πραγματική οικονομία. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει απώλεια πόρων.
Το νέο ΕΣΠΑ έχει κατεξοχήν πράσινο προσανατολισμό και ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι «Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».
Περί τα 5,5 δις ευρώ πρέπει να κατευθυνθούν σε πράσινες δράσεις και πράσινες επενδύσεις. Και σε αυτά προστίθενται και τα 1,6 δισ. ευρώ για τις δράσεις της απολιγνιτοποίησης, που επίσης θα πάει σε πράσινες δράσεις.
Υπάρχει στο νέο ΕΣΠΑ μία δεξαμενή ώριμων έργων 5 δισ. Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων θα παίξει η διαδικασία και λειτουργία ωρίμανσης έργων με όχημα το ΤΑΙΠΕΔ και το μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί προς αυτόν τον σκοπό. Τα πρώτα έργα που έχουν ενταχθεί ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ.
Το Νέο ΕΣΠΑ και όσον αφορά πάντα την ευελιξία της λειτουργίας του, προβλέπει νέα διαχειριστικά εργαλεία και πληροφοριακά συστήματα για την παρακολούθηση των έργων.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου