Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Οι έντεχνοι καλλιτέχνες με το διδακτορικό στον κορωνοϊό




«Πολλοί σελέμπριτις είναι super spreaders σε fake news και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό», κατέληγε η έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.

Ένα χαρακτηριστικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι η θεωρία συνωμοσίας που συσχετίζει τον κορωνοϊό με το 5G, έγινε viral αφότου έκαναν σχετικά ποστ ο σταρ του Χόλιγουντ, Γούντι Χάρελσον και ο ράπερ Ουίζ Καλίφα.

Το Instagram, από την άλλη, διέγραψε μια πρόσφατη ανάρτηση της Μαντόνα, στην οποία διέδωσε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία υδροξυχλωροκίνης για τον κορωνοιό. Η Mαντόνα υποστήριξε επίσης, απευθυνόμενη στους 15,4 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram, ότι υπάρχει ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού εδώ και μήνες, ωστόσο κρατήθηκε μυστικό, «έτσι ώστε οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί και άρρωστοι να αρρωστήσουν πιο πολύ».

Εδώ, έχουμε παρόμοιες παρα-ιατρικές τοποθετήσεις και συμπεράσματα για την προέλευση και την αντιμετώπιση ενός νέου ιού από καλλιτέχνες. Άνθρωποι που η δουλειά τους είναι να τραγουδούν, εκφράζουν δημόσια αντίθετη άποψη από αυτή των επιστημόνων για τη χρήση μάσκας ή τον ίδιο τον κορωνοϊό, χωρίς να έχουν καμία ιατρική ή επιστημονική γνώση.

Ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός απευθύνθηκε στους χιλιάδες θαυμαστές του, εκφράζοντας την αγανάκτηση του για τη μάσκα, σε ένα ποστ στο facebook που αργότερα έσβησε, επειδή «κάποιος μου είπε ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»:

«Τι να την κάνεις τη ζωή με μάσκα, γάντια, 800 ευρώ σε πέντε μήνες (όχι για όλους), χωρίς αγκαλιές και φιλιά και με τον φόβο μην πεθάνεις; Βγείτε διασκεδάστε, γιατί η βαλίτσα πάει μακρυά και τους συμφέρει. Βρείτε και μία γωνία χωρίς κάμερες και κλάψτε την Ελευθερία τον Θεό και το παρελθόν».

Τον Μάιο, με ανάρτηση του στο Facebook, o Σωκράτης Μάλαμας ενημέρωνε τους 102.000 φίλους του ότι σταματάει την επικοινωνία, καταγγέλοντας ότι «η κατάσταση μοιάζει με πείραμα κοινωνικού ελέγχου, πλανητικών διαστάσεων, δομημένο πάνω στον φόβο για υπαρκτούς ανύπαρκτους λόγους. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, με προφάσεις παράξενες».

Τον Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας εξέφρασε τη δική του θεωρία. «Εικάζω, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι όλο αυτό με την πανδημία είναι εργαστηριακό κόλπο.
Μιλάμε για μία διαστροφή της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που παράγει ό,τι παράγει για να μπορέσει να επιβάλει έναν έλεγχο όχι προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά για να εξυπηρετήσει τον εαυτό της και τα δικά της συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα από όλους, γύρω στον Μάρτιο, ο Σταμάτης Κραουνάκης είχε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του, ήταν βέβαιος ότι υπάρχει εμβόλιο, ενώ πρότεινε ακόμα και γιατρικό στους ακολούθους του:

«Ο κοροναβάιρους είναι ολοφάνερη εργαστηριακή επίθεση μείωσης πληθυσμών. Κάποτε η ισπανική γρίπη θέρισε τη νεολαία. Τώρα θα θεριστούν οι μεγάλες ηλικίες… Το εμβόλιο υπάρχει, προυπήρξε του ιού… Το εμβόλιο θα εμφανιστεί μόλις έχει επιτευχθεί ο στόχος.Η πρόπολη είναι σοβαρό γιατρικό. Με πρόπολη πασαλείβουν οι μέλισσες το πτώμα της νεκρής μέλισσας μέσα στην κυψέλη για αντισηψία».

Όλοι οι παραπάνω, εκφράζουν αναπόδεικτες θεωρίες και τις μοιράζονται με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, με πιθανότητα να επηρεάζουν κάποιους ευάλωτους, οι οποίοι ενδεχομένως να μην φιλτράρουν ότι ο εκάστοτε καλλιτέχνης δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις, ούτε τις αποδείξεις για να στηρίξει αυτά που λέει.

Είναι απλώς η γνώμη τους και δημοκρατικό τους δικαίωμα να την εκφράσουν, ίσως να πει κάποιος. Φυσικά είναι η γνώμη τους και μόνο αυτό, αυτό έλειπε να είναι μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet. Όταν η γνώμη τους όμως, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μελέτες ανθρώπων που έχουν φάει τα μισά τους χρόνια μελετώντας ιούς, ψάχνοντας να βρουν φάρμακα ή εμβόλια και προσπαθούν να επικοινωνήσουν σε όλο τον πλανήτη τους τρόπους αποφυγής της διασποράς, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η εκάστοτε θεωρία καλλιτεχνών για θέματα ιατρικής κοινότητας, ας εκφράζεται στο παρεάκι τους.

Στο οποίο θα μπορούσε να προστεθεί και η Ραχήλ Μακρή.

Η παρήγορη εξαίρεση είναι καλλιτέχνες με κοινωνική υπευθυνότητα, όπως η Ανδριάννα Μπάμπαλη και ο Στάθης Δρογώσης, οι οποίοι έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τους συναδέλφους τους «που ποστάρουν συνομωσιολογικές μπαρούφες για τον ιό» (Δρογώσης), προειδοποιώντας πως «μ’ αυτά δεν θα φάτε μόνο το δικό σας κεφάλι, αλλά και το δικό μας φίλοι μου» (Μπάμπαλη).


Κατερίνα Δούκα


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου