Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Επιστρέφουν οι φορολογικοί έλεγχοι: Ποιοι είναι ψηλά στην λίστα των ελεγκτικών αρχών


Η πανδημία μπορεί να πάγωσε τους φορολογικούς ελέγχους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δόθηκε άφεση αμαρτιών σε όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Ήδη οι αρμόδιες φοροελεγκτικές αρχές έχουν ξεκινήσει και πάλι να πιάνουν δουλειά. Ψηλά στην σχετική λίστα είναι οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επικεντρώνει εκεί την προσοχή της και πιο συγκεκριμένα στις ανοιχτές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

Η πανδημία λοιπόν άλλαξε τον σχεδιασμό των ελεγκτικών αρχών και πλέον με την οικονομία να επανεκκινεί αλλάζουν οι προτεραιότητες. Κατά συνέπεια λιγότεροι και πιο στοχευμένοι θα είναι οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν φέτος το καλοκαίρι ενώ οι ελεγκτές που βρίσκονται στο γραφείο τους αρχίζουν να ανοίγουν παλιές υποθέσεις.  

Click4more Τουρισμός και… κορονοϊός θα κρίνουν αν χαμόγελα για τη μικρή ύφεση ήταν δικαιολογημένα

Η αρχή θα γίνει από υποθέσεις για τις οποίες επέρχεται παραγραφή στο τέλος του 2020, στερώντας από το Δημόσιο το δικαίωμα να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, ακόμα και αν υπάρχει αυταπόδεικτη φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως μεγάλες και φρέσκες φορολογικές υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους είναι οι ακόλουθες πέντε κατηγορίες:

Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2014 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2011, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2017.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2009, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία,  (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η-1-2011 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2020.

Όμως δεν θα είναι μόνο αυτοί που θα βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας. Θα επιστρέψουν οι συνήθεις έλεγχοι σχεδόν παντού. Μάλιστα όπως σημειώνεται δεν θα υπάρξει ανοχή σε θέματα που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων και βέβαια μη έκδοση αποδείξεων.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου