Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ποιοι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εκλογές και «όχι» νέα μέτρα


Πελαγωμένη ξανά στο «δια ταύτα» που δεν είναι άλλο από το «συμφωνία και μέτρα» ή «ηρωϊκή έξοδος με εκλογές» βρίσκεται η κυβέρνηση που μοιάζει καθηλωμένη και αναποφάσιστη μεταξύ των δυο επιλογών.

Η έλλειψη καθαρής στρατηγικής εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώθηκε με το μεγαλειώδες άδειασμα του καθ’ ύλη υπεύθυνου για τη διαπραγμάτευση Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ελάχιστα αρμόδιο Νίκο Βούτση και την δημόσια «αντιπαράθεση» τους στη Βουλή, μπροστά στον πρωθυπουργό.

Η διάσταση απόψεων για το δέον γενέσθαι είναι δομική.



Βούτσης, Σκουρλέτης και Φίλης – η ισχυρή τρόικα του κόμματος – σύμφωνα με πληροφορίες τάσσεται υπέρ και εισηγείται εκλογές ως τη μόνη διέξοδο.

Εκτιμά ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση κλείσει τη διαπραγμάτευση – ΄με νέα μέτρα – θα έχει μπροστά της ελάχιστους μήνες ζωής. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει, η χώρα δεν θα βγει στις αγορές ,η κοινωνική δυσφορία έχει ήδη χτυπήσει ταβάνι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση θα σφυροκοπάει.

Θα εξαναγκαστεί προειδοποιούν σε εκλογές μέσα σε ακόμη πιο δυσμενείς συνθήκες κάτι που θα οδηγήσει σε εξαϋλωση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αντίσταση» έστω και τώρα θεωρούν ότι μπορεί να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει μέρος από το μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που συγκεντρώνεται στην δεξαμενή των ευρωσκεπτικιστών.

Αυτή η διαφαινόμενη αναγκαιότητα υπαγορεύει στο Μέγαρο Μαξίμου να αφήνει ασχολίαστες διαλογισμούς και δηλώσεις όπως του Νίκου Ξυδάκη, του Στέλιου Κούλογλου και Γιώργου Κυρίτση για τo ευρώ και τα plan B της δραχμής.

Ο στενός πυρήνας στελεχών του Μαξίμου έχει άλλη θεώρηση.

Εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται ακλόνητη στις δοκιμασίες και στις ψηφοφορίες μπορεί και τώρα να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο ενός επώδυνου συμβιβασμού με νέα μέτρα. Αν αυτά τα μέτρα ξεκλειδώσουν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη στο QE τότε μπορεί να γίνουν διαχειρίσιμα.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «γέρνει» στο να κλείσει την αξιολόγηση ενδίδοντας σε ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών, η επίκληση του κινδύνου ενός Grexit και το εσωτερικό περιβάλλον που προσομοιάζει με το «κολασμένο 2015» υπηρετούν άριστα το σχέδιο του συμβιβασμού που θα απομακρύνει το Grexit και κυρίως των εκλογών.

Στην κόψη αυτών των δύο αντιτιθέμενων επιδιώξεων κινείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο επικεφαλής της ομάδας των «53+» με την επιστολή του προς το Eurogroup όπου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει το 1/3 των προαπαιτούμενων για να κλείσει η συμφωνία ,ακύρωσε το επιχείρημα του Μαξίμου ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει γιατί δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ και ευρωπαίοι!

Και εν δυνάμει ακύρωνε …εγγράφως το επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει σε εκλογές.

Αυτό έσπευσε να…διορθώσει ο πολύπειρος Νίκος Βούτσης αδειάζοντας τον Υπουργό Οικονομικών και λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 95% των προαπαιτούμενων και άρα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Το κλίμα δε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτύπωσε έτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο έξαλλο έλεγε πως  όποιος λέει ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των συμφωνηθέντων είναι «ή κακοπροαίρετος ή ηλίθιος»

Ο Υπουργός Οικονομικών επανήλθε την Πέμπτη και είπε ακριβώς το ίδιο απαντώντας…τυπικά στον Κ.Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το 1/3 των προαπαιτούμενων μένει σε εκκρεμότητα γιατί γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση!

«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Επέστρεψε έτσι την μπάλα στο γήπεδο του Μαξίμου και του πρωθυπουργού αν και υποσημείωσε ότι «μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών απείλησε- προειδοποίησε στο τελευταίο Eurogroup τους συναδέλφους του ότι δεν μπορεί να φέρει όλα τα μέτρα που ζητούνται και ο δρόμος για εκείνον μπορεί να είναι η παραίτηση.

Η  προϊστορία του με τον Γιάννη Βαρουφάκη  έχει διδάξει πάντως τον κ. Τσακαλώτο πως για κάθε υπουργό που δεν μπορεί, υπάρχει ένας αναπληρωτής που μπορεί.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου