Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Θριαμβολογεί παραπαλνώντας τους πολίτες ώς μεγάλη επιτυχία το χθεσινό Eurogroup




Διαβάζουμε στο tovima.gr


Επικοινωνιακή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, ώστε να εμφανιστούν ως μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, ξεκίνησε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια στιγμή που φθάνουν μηνύματα από το εξωτερικό για μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς σε πολλά σημεία.

Ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα από το βαρύ πακέτο μέτρων που συμπεριλαμβάνεται στο ψηφισμένο από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής νίκης.

Ο κ. Τσίπρας, άρχισε από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα μετά το τέλος του Eurogroup και υπό το σύνθημα «έχουμε συμφωνία δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα» που διέρρεαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς του συνταγματικού τόξου, ενώ για να δώσει και βαρύτητα και θεσμικό μανδύα στην πολιτική του εκστρατεία, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τα αποτελέσματα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup και θεωρεί ότι έως τις 24 Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα ανοίξει μια νέα περίοδος για τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η χώρα θα αλλάξει σελίδα, αν και μια αίσθηση, μικρής έστω ανησυχίας, υπάρχει, καθώς κατά το κλασσικό ρητό, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και στη συνάντηση που είχε λίγο μετά τις εννέα και μισή το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίο εκθείασε δημόσια, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών καμερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα του Eurogroup και από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα «το θρίλερ τέλειωσε, έχουμε συμφωνία ,χωρίς τις εξωφρενικές προτάσεις και απαιτήσεις από την άλλη πλευρά».

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε και non paper με το οποίο θριαμβολογεί για τη συμφωνία του Eurogroup, καθώς στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε τους στόχους της και να αποδυναμώσει την όποια κριτική περί μεγάλων υποχωρήσεων. Επίσης, στη μια το μεσημέρι της Τρίτης, θα συνεδριάσει έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο για να ενημερωθούν τα μέλη της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με τον κ. Παυλόπουλο χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την έκβαση του Eurogroup καθώς, όπως είπε, κλείνει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα και αποτυπώνεται ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη, αποτελεί αναγκαία έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον ελληνικό λαό και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συμβολή του σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι κατά τη σημερινή ημέρα της Ευρώπης η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στον πυλώνα της ευρωζώνης και στην ΕΕ και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή είναι όλων δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ο Πρωθυπουργός έκανε γενική ενημέρωση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άκουσε, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις τον κ. Τσίπρα να του λέει ότι όλα θα πάνε καλά, αν και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση πέρασε κυριολεκτικά κάτω από το πήχη των προσδοκιών που η ίδια έθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν τοποθετήθηκε στη συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, αλλά η εκτίμηση της Ν.Δ. είναι ότι πρέπει να νομοθετηθούν και άλλα μέτρα ύψους 1,6-1,8 δισεκ. ευρώ, έως τις 24 του μηνός και επιμένουν ότι ο πρόσθετος προληπτικός μηχανισμός δεν εξαιρεί μισθούς και συντάξεις. Ακόμα και για το χρέος, η Ν.Δ. επιμένει ότι η όποια διευθέτηση θα προκύψει μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοικτός να ενημερώσει αναλυτικά και δια ζώσης την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προτιμά τη συνάντηση ενός κλιμακίου του κόμματος με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ από τη Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αν και δεν ετέθη τέτοιο θέμα μέχρι στιγμής.

Από το ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι ο «κόφτης» θα επεκταθεί σε μισθούς και συντάξεις, θεωρούν ότι η αναφορά για το χρέος είναι αόριστη και τοποθετείται για το 2018, ενώ προβλέπουν ότι θα έλθει συμπληρωματικό μνημόνιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον πρωθυπουργό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση είναι «ουσιαστικά κλεισμένη» και ο κ. Θεοδωράκης άκουσε τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ότι θα γίνει και πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο για το χρέος.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, εκτός από τον κυβερνητικό του εταίρο, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενημέρωσε και τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και είπε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένουν την θεσμοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού και πολλοί εκτιμούν ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η δόση που θα λάβει η χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη των 5,7 δισ ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία- δηλαδή στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. Ακόμη αναφέρει ότι έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης και δεν θα χρειαστεί η νομοθέτηση των έκτακτων μέτρων και πως καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρεται στο κυβερνητικό non paper.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου