Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Δ. Αβραμόπουλος: Η συμφωνία του Δουβλίνου τελεί υπό αναθεώρηση



Το Δουβλίνο τελεί υπό αναθεώρηση, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η Ευρώπη σύντομα θα δώσει τη στήριξή της στην Ελλάδα, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διεθνή ημερίδα, με θέμα "Μεταναστευτική πολιτική, προκλήσεις και προοπτικές", που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ευρωβουλευτών και φορέων.

Έχω ζητήσει την αξιολόγηση της πορείας της συμφωνίας του Δουβλίνου, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι "έχουμε ανοίξει κάποια παράθυρα για την αναθεώρησή του". Η κ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι το Δουβλίνο είναι σε αναστολή για την Ελλάδα ως το 2016, ενώ οι προτάσεις για επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση της Επιτροπής "υπονομεύουν" τον πυρήνα του και έτσι έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρησή του.
Αναπτύσσοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, και από τη διαχείρισή του θα κριθεί η μελλοντική ταυτότητα της Ευρώπης ως προς τις ανθρωπιστικές αξίες, τα θέματα ασφαλείας και την κοινωνική συνοχή.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του για μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση ενός αριθμού προσφύγων τα προσεχή χρόνια, εντός των χωρών της ΕΕ, είπε ότι σταδιακά κερδίζουμε συμμάχους και οδεύουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής, τονίζοντας ότι οφείλουμε να βάλουμε τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Ευχαρίστησε δε για τη βοήθεια που έχει στο έργο του, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση, λέγοντας ότι δεν θέλουμε μια Ευρώπη-φρούριο, αλλά την ανανέωση μιας Ευρώπης που γερνάει, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της Silicon Valley που ξεκίνησε ως τόπος εγκατάστασης μεταναστών.

Για τη FRONTEX, o Έλληνας Επίτροπος είπε ότι αναβαθμίστηκε ο ρόλος της στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, ότι τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της και διπλασιάστηκε το δυναμικό της.

Μόνον εντός του 2015 διακινήθηκαν προς την Ευρώπη 100.000 μετανάστες, ενώ πάνω από 1.800 έχουν χάσει τη ζωή τους, επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή, διακινούνται στον πλανήτη 60 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στο μεταναστευτικό, και ο πρωθυπουργός δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για το θέμα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, εξέπεμψε SOS στην τελευταία Σύνοδο Υπουργών, ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια και ανθρώπινο δυναμικό από την ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι είμαστε η μόνη χώρα που τηρούμε τις διαδικασίες και η ΕΕ πρέπει να το εκτιμήσει και να φερθεί γενναιόδωρα.

Αναπτύσσοντας την ελληνική πολιτική, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι συμφωνούμε με τις προτάσεις του Έλληνα επιτρόπου για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, ενώ ως προς τις επιστροφές είπε ότι επειδή αφορούν μόνον τους μετανάστες, πρέπει να επιληφθεί η ΕΕ σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για ετεροβαρή συζήτηση στην Ευρώπη υπέρ της Ιταλίας, λέγοντας ότι περισσότερο ακούμε να συζητείται το πρόβλημα Ιταλίας-Λιβύης, παρά Ελλάδας-Τουρκίας.

Παρέμβαση και για την πολιτική επικαιρότητα και την πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι "πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση μέσα στην ΕΕ, με αμοιβαία επωφελή ρύθμιση, όσο υπάρχει καιρός".
Χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γι αυτό και δημιούργησε ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο το οποίο ανέθεσε στον Έλληνα Επίτροπο, ενώ ομιλίες εκφώνησαν οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νότης Μαριάς, Μιλτιάδης Κύρκος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου