Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κατάρρευση του Τσίπρα, είτε ναι είτε όχι, βλέπει η Ν.Δ



Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ενώ η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για τη μάχη του δημοψηφίσματος, εάν φυσικά οι εξελίξεις (μια νέα πρόταση των θεσμών που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας) δεν το ακυρώσουν ή το καταστήσουν αδιάφορο, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και πολύ αυστηρών ορίων στις αναλήψεις μετρητών συνιστά μείζον πλήγμα, ειδικά από τη στιγμή που μία σημαντική μερίδα πολιτών (συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι) μπορεί να μην είχαν, το προηγούμενο διάστημα, τη δυνατότητα αναλήψεων προκειμένου να δημιουργήσουν κομπόδεμα αντοχής. Επιπλέον, οι πρώτες έντονες δυσλειτουργίες αναμένονται στις επιχειρήσεις, είτε αυτό αφορά παραγγελίες είτε, απλά, τη μισθοδοσία.

Σε αυτό το περιβάλλον, που η οργή των πολιτών δεν θα περιοριστεί στην... «τρόικα», όπως την ονόμασε εκ νέου ο κ. Τσίπρας αλλά και στη δική του κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να «κερδίσει» τη δύσκολη πολιτική μάχη του δημοψηφίσματος, αν και θεωρεί ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η κατάρρευση της κυβέρνησης θα είναι ζήτημα χρόνου.

Στην περίπτωση του «ναι», το οποίο υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, η Συγγρού εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν θα μπορούν να σταθούν. Όχι μόνον γιατί η επιλογή τους θα έχει αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό αλλά και διότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει την ταφόπλακα τόσο στην πολιτική επιχειρηματολογία όσο και στην ήδη εξαφανισμένη διαπραγματευτική ικανότητα του Πρωθυπουργού. «Εφόσον ο λαός πει ναι στην Ευρώπη, πώς ο κ. Τσίπρας θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που ο ίδιος απέρριψε και, μάλιστα, με υψηλούς τόνους;» αναρωτιούνται στη Συγγρού, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός είτε θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες είτε, μπροστά στον κίνδυνο παράτασης του δράματος, θα αποχωρήσει υπέρ μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα κληθεί να υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές.

Στην περίπτωση του «όχι», πάλι, η Ν.Δ. εκτιμά ότι και εκεί τα περιθώρια της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις πεπερασμένες δυνατότητες για μία γενναία συμφωνία. Ειδικά αν στο διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα η Ευρώπη, μέσω και του QE, έχει κατορθώσει να ελέγξει τις πιέσεις σε νόμισμα και ομόλογα, η προσφορά που θα κάνουν στην Ελλάδα δεν θα είναι πολύ διαφορετική. Και σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί μετριοπαθής, θα αντιμετωπίσει την κεκτημένη ταχύτητα και τη δυναμική που θα έχουν, στο μεσοδιάστημα, αναπτύξει όλα τα «δραχμικά» στοιχεία της κυβέρνησης και του κόμματός του. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και η υπογραφή μίας ελαφρύτερης συμφωνίας θα αποτελέσει πρόβλημα, ενώ η παράταση της ασφυξίας και των capital control θα εντείνουν την κοινωνική αναταραχή.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις αλλά και την κινητοποίηση των ευρωπαίων και της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνον την αναζήτηση ενός συμβιβασμού με την Αθήνα αλλά και την προστασία των ίδιων από τα νέα δεδομένα που έθεσε η επιλογή Τσίπρα για δημοψήφισμα. Εάν τα μέτρα προστασίας αποδειχθούν ικανά να περιορίσουν τις πιέσεις, τότε οι χειρισμού του κ. Τσίπρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι δυσχερείς.


Πηγή : newpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου