Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η δύσκολη απόφαση του Σαμαρά – Ποιοι του εισηγούνται νέο αντιμνημονιακό ανένδοτο



Στο ερώτημα «τι κάνουμε, αν υπάρχει συμφωνία» προσπαθεί να απαντήσει η ηγετική ομάδα της ΝΔ, μιας και θεωρείται κοινός τόπος πως, αν υπάρχει μια συμφωνία, αυτή θα αποτελεί την αφετηρία αλυσιδωτών πολιτικών εξελίξεων. Υπό αυτό το πρίσμα, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά καταστρώνεται μια στρατηγική αντίδρασης, η οποία περιλαμβάνει και διεθνείς επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που η εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα και εν αναμονή των εξελίξεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για να καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ.

Μια συζήτηση που αναπτύσσεται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως έχει να κάνει με την απάντηση στο ερώτημα «τι κάνουμε, αν υπάρχει συμφωνία». Εκεί, οι απόψεις των στελεχών διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι λένε πως η ΝΔ πρέπει να αξιολογήσει τη συμφωνία που θα έρθει και να αποφασίσει τι θα κάνει και με γνώμονα το καλό του τόπου, ενώ υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό για ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και εκτιμούν πως θα υπάρχει εσωκομματικό ρήγμα που θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο.

Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο οποίος πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλό της Ελλάδας, ώστε να μείνει η χώρα στο ευρώ. Εμείς από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση, να μην απομονωθεί και να παραμείνει στη ευρωζώνη. Στηρίξαμε ήδη τα πρώτα νομοσχέδια και τώρα λέμε φέρτε ένα σχέδιο να το συζητήσουμε και να δούμε. Αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, να το ψηφίσουμε. Αυτή τη στιγμή, τα πάντα έχουν παγώσει και η αγορά έχει χρεοκοπήσει. Κάποια στιγμή πρέπει να παρθούν αποφάσεις». Από την άλλη, στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης μεταξύ άλλων έχουν θέσει επί τάπητος την ανάγκη η ΝΔ να πιέσει, ώστε να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και μη στηρίζοντας μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετες εισηγήσεις

Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχθεί εισήγηση για υπερψήφιση της συμφωνίας, αν υπάρχει, συνδυαστικά με ένα σχέδιο αντιμετώπισης των εσωτερικών αμφισβητιών στο κόμμα. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μια υπερψήφιση θα συνιστά μια win-win κατάσταση για τη ΝΔ: αφενός δεν θα τίθεται θέμα αναντιστοιχίας με την πολιτική που υπηρέτησε και από την άλλη, θα δημιουργείται μια πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θέλει να ταυτίζεται με τη ΝΔ, η οποία θα γίνει μεγαλύτερη, ιδίως αν υπάρχουν απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ και φανεί πως η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ΝΔ.

Υπάρχει όμως και μια αντίθετη εισήγηση, η οποία όμως δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής εντός της ΝΔ: η ΝΔ να καταψηφίσει τη συμφωνία και να επιστρέψει τρόπον τινά στον αντιμνημονιακό αγώνα. Καταλαβαίνει κανείς όμως εύκολα πως μια τέτοια στροφή της ΝΔ δεν θα μπορούσε να επέλθει χωρίς την πλήρη απαξίωση του κόμματος, καθώς θα φαινόταν ανακόλουθο με ό,τι έχει εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Σκέψεις για νέες διεθνείς επαφές

Τούτων δοθέντων, όπως πληροφορείται το KoolNews.gr, στο επιτελείο της ΝΔ υπάρχει σκέψη για εντατικοποίηση των διεθνών επαφών του Αντώνη Σαμαρά.

Στη λεωφόρο Συγγρού θεωρούν πως το πνεύμα που επέδειξε ο κύριος Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ (όπου μεταξύ άλλων ζήτησε καθαρά στήριξη για την Ελλάδα από τους εταίρους της ΝΔ) είναι το κατάλληλο και εκτιμούν πως κάποια νέα ραντεβού με κεντροδεξιούς ηγέτες, από χώρες-κλειδιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό προφίλ του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος θα εμφανιστεί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια για έξοδο από το τέλμα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση του think tank του ΕΛΚ «Βίλφριντ Μάρτενς» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ. Μάλιστα, ο κύριος Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία και για ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον κύριο Γιουνκερ, όπου θα μπορεί να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι αμφισβητίες περιμένουν

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των αμφισβητιών. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ένας εναλλακτικός τίτλος για τη στάση που κρατούν οι αμφισβητίες εντός της ΝΔ Διότι μπορεί τα δείπνα και οι συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα, οι περισσότεροι όμως πλέον ασχολούνται με το δάσος (διαπραγμάτευση) και όχι με το δέντρο (ΝΔ, εσωκομματική καθημερινότητα).

Κοινή συνισταμένη; Η πλειοψηφία εκτιμά πως, αν υπάρξει συμφωνία και αυτή ψηφιστεί από τη Βουλή, την επόμενη μέρα το παιχνίδι στη ΝΔ ξαναρχίζει με νέους όρους και αυτό διότι θα έχει παρέλθει ο παράγοντας της έκτακτης ανάγκης.


Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Πηγή : koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου