Περισσότεροι από 5.000 έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της διένεξης στην Ουκρανία στα μέσα του περασμένου Απριλίου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ.
Η σημαντική έξαρση στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία από τις 13 Ιανουαρίου έχει ανεβάσει τον απολογισμό νεκρών σε τουλάχιστον 5.086, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος.
Τουλάχιστον 10.948 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα μέσα Απριλίου πέρσι και τις 21 Ιανουαρίου 2015, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας.
Σε διάστημα μόλις 9 ημερών από τις 13 ως τις 21 Ιανουαρίου τουλάχιστον 262 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες. Κατά μέσο όρο αυτό αναλογεί σε 29 νεκρούς την ημέρα. Αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος, ήταν η πιο αιματηρή περίοδος από την ανακοίνωση της εκεχειρίας στις 5 Σεπτεμβρίου.
Εκτός από την έντονη ανταλλαγή πυροβολισμών και οβίδων στην περιοχή του Ντόνετσκ, κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο όπου τάνκς και βαρύ πυροβολικό χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με αναφορές, και από τις δύο πλευρές, σημειώθηκαν επίσης βομβαρδισμοί σε αρκετές πόλεις της περιοχής Λουχάνσκ.
Αναφορά έκανε ο κ. Κόλβιλ στον βομβαρδισμό λεωφορείου στην περιοχή Λενίνσκιι του Ντόνετσκ χθες, η οποία έφερε στο προσκήνιο, όπως είπε, με μελανά χρώματα, τις επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό. Πρόκειται, είπε, για το δεύτερο λεωφορείο που έχει χτυπηθεί με σημαντικές απώλειες ζωής τις τελευταίες 10 μέρες.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για την μη εφαρμογή των 12 προνοιών του Πρωτοκόλλου του Μινσκ και την συνεχιζόμενη παρουσία ξένων μαχητών στην ανατολική Ουκρανία, με ισχυρισμούς ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και στρατιώτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και για την παρουσία βαρέως πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων.
Οι πολίτες που κρατούνται ή είναι παγιδευμένοι σ` αυτές τις περιοχές υπόκεινται σε πλήρη έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και του κράτους δικαίου.
Ο κ. Κόλβιλ υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη στόχευση αμάχων πολιτών και ότι απαιτεί όπως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών.
Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου