Ηταν μία από τις πρώτες επιτυχημένες απόπειρες δημιουργίας εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στα χρόνια της πανδημίας, αλλά και το εμβόλιο που συκοφαντήθηκε όσο κανένα άλλο, εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών.
Το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca αποσύρθηκε από την παρασκευάστρια εταιρία εξαιτίας μειωμένης ζήτησης και χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Η ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου -που τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη 7/5/24- συνοδεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες από αναφορές στον ξένο Τύπο σχετικά με την παραδοχή της εταιρίας για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με περιστατικά θρομβώσεων. Πρόκειται για τεκμηριωμένες επιστημονικές αναφορές, που πλέον δεν αμφισβητούνται από κανέναν.
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζει πως, αν και η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ένα εμβόλιο που πρόσφερε πολλά στην ανθρωπότητα.
«Δεν έγινε ποτέ update του εμβολίου, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και για το λόγο αυτό έχει πλέον πολύ χαμηλή ζήτηση. Και σ’ αυτό, αν προσθέσει κανείς και την ιστορία με τις ανεπιθύμητες ενέργειες με τις θρομβώσεις, η οποία λειτούργησε δυσφημιστικά, αναμενόμενη εξέλιξη ήταν η απόσυρσή του. Γιατί να έχει η εταιρία μια γραμμή παραγωγής εμβολίου που δεν πουλάει και να χάνει χρήματα;», υπογραμμίζει ο καθηγητής και καταλήγει: «Εξακολουθώ να πιστεύω», ωστόσο, ότι το εμβόλιο προσέφερε πάρα πολλά οφέλη και έσωσε πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «από ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου