Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Τι αλλάζει στα πτυχία εξωτερικού και πως θα γίνονται οι αιτήσεις



Τα χρόνια προβλήματα της αναγνώρισης πτυχίων πανεπιστημίων του εξωτερικού καλείται να λύσει η νέα ηγεσία του ΔΟΑΤΑΠ.

Ενα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και υφίστανται τεράστιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για την αναγνώριση των πτυχίων τους ενώ παράλληλα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ξένους φοιτητές που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν από λίγες ημέρες πρότεινε τον καθηγητή του ΑΠΘ Ορέστη Καλογήρου στη νευραλγική θέση του οργανισμού, με στόχο να φέρει σαρωτικές αλλαγές που θα επιταχύνουν και θα ενισχύσουν παράλληλα την πιστοποίηση που προσφέρει ο οργανισμός.

Η πιστοποίηση τύπου ISO και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος αναλαμβάνει αυτές τις μέρες να ξεκινήσει το φιλόδοξο έργο του.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά την ευρεία συναίνεση με την οποία υπερψηφίστηκε η επιλογή της στη Βουλή, εστιάζει στο brain gain από την επανασύσταση του ΔΟΑΤΑΠ. Στόχος ο -μέχρι πρότινος- δυσκίνητος οργανισμός, που ταλαιπωρούσε τους αποφοίτους ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να ανασυγκροτηθεί ως ψηφιακή πύλη η οποία δεν θα καθυστερεί για πάνω από δύο μήνες τη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός απέχει από μια σύγχρονη δομή που προσφέρει άμεσα παροχές. Σε ένα σύστημα στο οποίο η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά δεν υπάρχει καν τμήμα τεχνικής υποστήριξης, δηλαδή τεχνικών πληροφορικής για να το υποστηρίξουν. Η διαδικασία των αναγνωρίσεων γίνεται με τεράστια καθυστέρηση, η ενημέρωση των πολιτών είναι μηδαμινή, ο όγκος εργασίας των εργαζομένων συνεχώς αυξάνεται και η ταλαιπωρία των αποφοίτων που επιθυμούν αναγνώριση είναι δεδομένη. Αυτή είναι η εικόνα του οργανισμού που επιθυμεί μέσα στον επόμενο χρόνο να βελτιώσει ο νέος πρόεδρος.

Ο Ορέστης Καλογήρου έχει θέσει ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για την επανασύσταση του ΔΟΑΤΑΠ, με στόχο να γίνει ο οργανισμός πιο φιλικός για τον χρήστη-απόφοιτο αλλά και πιο λειτουργικός για τους εργαζόμενους παρέχοντας παράλληλα πιστοποιημένες υπηρεσίες μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει ταχύτητα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις διαδικασίες πιστοποίησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι βασικοί άξονες σχεδιασμού του νέου προέδρου

› Πιστοποίηση ISO: Η αναγνώριση των πράξεων αναβαθμίζεται ώστε να προστατεύονται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Θα ενταχθεί η διαδικασία με ISO στις εκδόσεις των πράξεων, ώστε να ενισχυθούν η πιστοποίηση και το κύρος του οργανισμού.

› Ψηφιακός ανασχηματισμός: Ανανέωση της ιστοσελίδας και ενίσχυση του τμήματος τεχνικών πληροφορικής είναι τα πρώτα βήματα που σχεδιάζονται από τον νέο πρόεδρο για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Για το project αυτό θα συζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το οποίο για να προχωρήσει και να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Οσον αφορά στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ο νέος πρόεδρος προτείνει ακόμα και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα ενημερώνει τον χρήστη για την πορεία της αίτησής του. Μέχρι σήμερα η διαδρομή της πορείας της αίτησης είναι άγνωστη για τον κάθε αιτούντα, ενώ η καθυστέρηση φθάνει ακόμα και αρκετούς μήνες, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που θέλει να φέρει ο κ. Καλογήρου, η διεκπεραίωση της αίτησης θα ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μήνες ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της υποβολής αίτησης και της ολοκλήρωσης της αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Στην ενημέρωση προστίθεται και η ιδέα για ένα πιο φιλικό προς τον χρήστη τηλεφωνικό κέντρο. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία της αίτησής του ή για οποιαδήποτε άλλη απορία έχει.

› Πρόσβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί ήδη σε μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια κι έχει να κάνει με την αποθήκευση στο ηλεκτρονικό σύστημα διακυβέρνησης των πράξεων για κάθε απόφοιτο. Δηλαδή, ένας φορέας μπορεί να κάνει επαλήθευση σε πραγματικό χρόνο του πτυχίου ενός αιτούντος. Στην περίπτωση του ΔΟΑΤΑΠ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τις πράξεις αναγνώρισης. Για παράδειγμα, ένας φορέας, όπως το ΑΣΕΠ, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αν ο ισχυρισμός του αιτούντος για αναγνώριση του πτυχίου του αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η γραφειοκρατία και δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιοι φορείς ώστε να γίνεται αυτόματα ταυτοποίηση. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των αντιγράφων και θα διαχειρίζεται τις πρότυπες πράξεις.


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου