Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019
Μητσοτάκης για Μακεδονικά προϊόντα: Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece».
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη Thessaloniki Summit 2019
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Σκόπια και Αλβανία: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
Αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργοί,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,
Ξεκινώ συγχαίροντας τους διοργανωτές του «Thessaloniki Summit» γι’ αυτή την κορυφαία συνάντηση της Πολιτικής με την Οικονομία, που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Κι εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά γιατί μαζί μας βρίσκονται και οι φίλοι ηγέτες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καλώς ορίσατε αγαπητέ Μπόικο, αγαπητέ Ζόραν.
Το αντικείμενο του forum, «Περιφερειακή Συνεργασία και Μεταρρυθμίσεις», είναι, πράγματι, κομβικής σημασίας τόσο για τα κράτη μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η στιγμή που πραγματοποιείται: Λίγο μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -το πρώτο στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω ως Πρωθυπουργός της χώρας- ένα Συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις, ξέρω, ότι προκάλεσαν ευρύτερο προβληματισμό στη γειτονιά μας.
Γι’ αυτό και βρίσκω την ευκαιρία -εκφράζοντας, πιστεύω, και τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ- να βεβαιώσω πως η Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια. Και ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση ανθρώπων, προϊόντων- μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, λέμε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
Θα είμαι, συνεπώς, ειλικρινής, ιδίως ενώπιον φίλων: Η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. Μεγάλες, δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβούν.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν έκρυψα ποτέ ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε, όμως, και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα: Η Αλβανία να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αποφεύγοντας, προφανώς, είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα.
Μόλις χθες, άλλωστε, συναντήθηκα, με εκπροσώπους των εκεί ομογενών μας. Άκουσα, λοιπόν, «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επανέλαβα ό,τι ακριβώς λέω και εδώ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Σχετικά με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, αγαπητέ Ζόραν, είμαι και πάλι ξεκάθαρος, είχαμε την ευκαιρία εξάλλου να τα πούμε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας. Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της.
Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα μας, συγκεκριμένα θα βρεθώ στην Ημαθία. Μακεδόνες παραγωγοί, όμως, αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία», προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia». Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας.
Από την πλευρά μας, όπως είχα ήδη εξαγγείλει, εδώ στη Θεσσαλονίκη, δίνουμε τη δική μας απάντηση. Μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να δω το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει, στο εξής, τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece». Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία, την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Είμαι σίγουρος ότι το εμπορικό σήμα αυτό, θα αγκαλιαστεί από τις εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας, και θα ταξιδέψει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.
Κυρίες και κύριοι,
Η παράλληλη πορεία των βαλκανικών κρατών προς την πρόοδο ήταν και είναι το κοινό μας όραμα, όπως διατυπώθηκε και κωδικοποιήθηκε στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» πριν από χρόνια. Σήμερα, ο στόχος αυτός επιβεβαιώνεται και πάλι εδώ, στην πόλη όπου γεννήθηκε.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ο θετικός του αντίκτυπος στη σταθερότητα της περιοχής. Όπως και δρόμος για την επίτευξή του, που δεν είναι άλλος από τη συνεργασία. Με βάση πάντα τον αμοιβαίο σεβασμό, την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, τους άγραφους κανόνες καλής γειτονίας.
Ακριβώς αυτή είναι και η πυξίδα που καθορίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τρεις είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας:
Πρώτον, η διαρκής ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Είναι το θεμέλιο για την πρόοδο του κάθε τόπου ξεχωριστά. Είναι και το καύσιμο που τροφοδοτεί την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Η Βαλκανική μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί, απλώνοντας την εμβέλειά της πέραν του γεωγραφικού της χώρου.
Δεύτερον, όπως σας είπα ήδη, η σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως το παλαιότερο και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Γι΄αυτό και ενθαρρύνει τα υποψήφια κράτη να προχωρούν στις δύσκολες αλλαγές που θα τα φέρουν, όμως, πιο κοντά στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της ανοιχτής Οικονομίας. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπεί και η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια, να προσκαλέσει τους ομολόγους του από τα Τίρανα και τα Σκόπια, στις Βρυξέλλες στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, λειτουργώντας έτσι ως ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας.
Τρίτη παράμετρος της επιδίωξής μας για στενότερη συνεργασία είναι, τέλος, η προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε ειδικούς τομείς, όπως οι Μεταφορές, οι Υποδομές, η Ενέργεια και η Ψηφιακή Οικονομία. Και αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διμερή αλλά και με πολυμερή σχήματα συνεργασίας.
Δεν είναι τυχαίο, κυρίες και κύριοι, ότι η τετραμερής σύμπλευση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας εγκαινιάστηκε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, με βάση προτεραιότητες της τότε συγκυρίας: Την Μετανάστευση, την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομική Συνεργασία. Αργότερα, επεκτάθηκε και στον τομέα των Μεταφορών, ως απάντηση και πάλι σε ανάγκες που διαπιστώθηκαν από κοινού. Ενώ στην τελευταία συνάντησή μας αναδείχθηκαν οι συνθήκες για μία ακόμη ευρύτερη οικονομική συνεργασία.
Η ίδια η ζωή, συνεπώς, είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή μας πορεία. Είναι κάτι που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα των χωρών μας. Που δηλώνει, όμως, και τις θετικές προϋποθέσεις που υπάρχουν: Η Βαλκανική έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί δυναμική περιφερειακή αγορά όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά και να εξελιχθεί, μέσω της Ελλάδας, σε οικονομικό πόλο με αναφορά σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των πρώτων εμπορικών εταίρων και επενδυτών σε Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία. Είναι εύλογο συνεπώς να υποστηρίζουμε την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη. Ανάπτυξη που διευκολύνεται με την αξιοποίηση των λιμένων του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Μόλις προ ημερών, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε τον Πειραιά ως βασική πύλη της χώρας του προς την Ευρώπη και αναγνώρισε την Ελλάδα ως έναν κεντρικό κόμβο για το παγκόσμιο εμπόριο, για τις μεταφορές, αλλά και για την Ενέργεια. Από την άποψη αυτή, αποκτούν νέα διάσταση και οι υποδομές οι οποίες διακλαδώνονται στα Βαλκάνια, όπως οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες.
Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τον φίλο Μπόικο τη δυνατότητα δρομολόγησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα συνδέει με ασφάλεια και με ταχύτητα τις δύο χώρες μας.
Ενώ οι αγωγοί φυσικού αερίου όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), ο IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), ο IAP (Ionian Adriatic Pipeline) διαμορφώνουν δύο κρίσιμους διαδρόμους:
Το Νότιο ενεργειακό δίκτυο, από την Κασπία προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Αλλά και τον κάθετο ενεργειακό άξονα, από τη Βαλκανική προς την υπόλοιπη ήπειρο. Τα έργα αυτά, που είτε βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης είτε στο στάδιο του σχεδιασμού, πρέπει να επιταχυνθούν.
Και σε μία τέτοια προοπτική, είναι σαφές πως ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος πλωτός τερματικός σταθμός FSRU (Floating Storage Regasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη, ανοίγουν νέες προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.
Κυρίες και κύριοι,
Ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά. Η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα. Θα μπορούσα να συνεχίσω επικαλούμενος δείκτες και αριθμούς. Νομίζω, όμως, ότι την κατάσταση περιγράφουν καλύτερα δύο παραδείγματα των ημερών:
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υπογράψαμε με την Κίνα 16 συμφωνίες σε όλα τα πεδία: Μεταφορές, Κατασκευές, Ναυτιλία, Τουρισμός, Παιδεία, Πολιτισμός.
Και ενώ η Cosco συνεχίζει τις επενδύσεις της στον Πειραιά, έξι ελληνικά προϊόντα -από την φέτα και το λάδι μέχρι το ούζο και την μαστίχα- θα έχουν πια προστασία, ώστε να αναπτυχθούν στην τεράστια αγορά της Κίνας. Εκεί, όπου σε λίγο θα πρωταγωνιστεί και ο περίφημος κρόκος της Κοζάνης. Υπήρξε και γι’ αυτόν συμφωνία, σε μία περίοδο, μάλιστα που τώρα γίνεται και η συγκομιδή του.
Αύριο, πάλι, θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά δύο όψεις της Ελλάδας που παράγει και εξάγει. Από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τη μεταποίηση, που τόσο έχει υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Ημαθία, θα μιλήσω με νέους αγρότες, κυρίως οινοπαραγωγούς. Ενώ στα Διαβατά, θα επισκεφθώ μία επιχείρηση χαλυβουργίας που ξαναλειτουργεί ύστερα από πέντε χρόνια, όταν και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση. Πρόκειται για μία νέα επένδυση αμερικανικών συμφερόντων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Όταν θα ξεκινήσει θα δημιουργήσει ξανά νέες δουλειές για 400 εργαζόμενους αλλά και πολλά έμμεσα οφέλη. Μέσα από υπεργολαβίες για την μικρή και μεσαία μεταποίηση της ευρύτερης περιοχής, όπως συμβαίνει πάντα όταν δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις αυτού του μεγέθους.
Η διάσωση της κεφαλαιουχικής αξίας με γρήγορες αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να αυξήσουμε την απασχόληση. Εκεί στοχεύουν, άλλωστε, και οι παρεμβάσεις μας τόσο στους φορολογικούς, όσο και στους ποινικούς κώδικες. Ώστε να σαρώσουμε εμπόδια στη ρύθμιση χρεών, στο «κούρεμα» οφειλών και στην επαναπώληση, τελικά, αυτών των επιχειρήσεων καθαρών από βάρη.
Βεβαίως, η εικόνα αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Ο Αναπτυξιακός Νόμος που ανοίγει δρόμο για μεγάλες επενδύσεις, απελευθερώνοντας επίσης μεγάλα έργα που έμεναν στάσιμα, ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες. Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που το προσδιορίζουν τρία ρήματα: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Μειώνουμε, λοιπόν, τον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και καθιερώνουμε έναν χαμηλό συντελεστή 10% για τα όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου και πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων, από 10% μειώνεται σε 5%.
Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων πέφτει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, προσελκύουμε ξένους επενδυτές με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι, με ευνοϊκό καθεστώς για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ’ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ κι απαλλάσσουμε, επίσης από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά.
Μεριμνούμε, όμως, και για την αγορά ακινήτων. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ήδη νομοθετήσαμε.
Η ελάφρυνση, ωστόσο, πρέπει να αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό και καθιερώνουμε εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% που είναι σήμερα. Ρύθμιση που ευνοεί όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.
Έτσι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει τον φόρο του να μειώνεται κάτω από το μισό: από 300 ευρώ σήμερα, σε 123 ευρώ. Ενώ ένας φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα και δύο παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτα. Η απαλλαγή, μάλιστα, των τελευταίων είναι και άμεση και έμμεση.
Γιατί αυξάνουμε επίσης κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα λέγονται για την περίφημη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα, μειώνουμε κατά μία μονάδα ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ελαφρύνουμε τη φορολογία της εργασίας που αποτελεί το επόμενο πεδίο άσκησης στοχευμένων παρεμβάσεων από το 2020 και μετά.
Τέλος, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της. Ενώ, σε ένα άλλο πεδίο, παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αγορά ή τη μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθαρών αυτοκινήτων. Αφαιρούμε, επίσης, από τα έσοδά τους δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι,
Αναφέρθηκα σε μερικές μόνο όψεις της οικονομικής μας πολιτικής, που ξέρω ότι ενδιαφέρουν αυτο το ακροατήριο, με αιχμή τους φόρους και τις επενδύσεις. Τα τολμηρά μας μέτρα, όμως, θα συνεχιστούν. Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω δύο ακόμη πρωτοβουλίες που, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων.
Πρώτον, τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεύτερον, ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα. Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω.
Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.
Το Ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές.
Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε, ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την Εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, με τη βεβαιότητα ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν να προσφέρουν στην κοινή βαλκανική εμπειρία, στην πορεία προς την πρόοδο. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει τη γνώση, την ισχύ, τις δυνατότητες να σταθεί δυναμικός και αξιόπιστος αρωγός των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.
Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί, ενισχύουν το θετικό της πρόσημο και το διεθνές της στίγμα. Σε αυτόν το δρόμο καλώ και τους φίλους των γειτονικών μας χωρών. Γιατί πιστεύω -και κλείνω με αυτό- σε ένα συμπέρασμα που έρχεται από το παρελθόν: «Μετά των Βαλκανικών λαών, είτε θέλομεν είτε μη, θα ζήσωμεν και εις το μέλλον ως γείτονες. Το κοινόν συμφέρον επιβάλλει την στοιχειώδη υποχρέωσιν, όπως δι’ αμοιβαίων υποχωρήσεων, ιδρύσωμεν αγαθάς σχέσεις».
Τα έγραψε -Νοέμβριος ήταν πάλι- αλλά του 1909, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον «Κήρυκα Χανίων», με εκδότη-διευθυντή, τον Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου