Πηγή: skai.gr
Τρίτη 4 Απριλίου 2017
Ένα έτος φυλακή με αναστολή για τον δράστη της επίθεσης στο Άγγελο Συρίγο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή του Παντείου Άγγελου Συρίγου για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της εξύβρισης.
Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Όπως ανέφερε στην αγόρευση του ο εισαγγελέας, είναι λυπηρό στο ελληνικό πανεπιστήμιο φοιτητές να χτυπούν καθηγητές και δείχνει μία κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας.
Αναλυτικά δηλώσεις στο δικαστήριο
Συρίγος: Βγήκα από τη σχολή και στον πεζόδρομο έγραφε ένας με σπρέι στον τοίχο.
Τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί πριν λίγες μέρες. Του ζήτησα το λόγο και ξαφνιάστηκε.
Του είπα άμα θέλει να κολλήσει αφίσες. Ήρθαν άλλοι δύο νεαροί και ο ένας από αυτούς είναι ο κατηγορούμενος.
Μου είπε να φύγω και διαπληκτιστήκαμε. Ο ένας εκ των τριών μου έβαψε το παντελόνι με σπρέι. Ο κατηγορούμενος μου μιλούσε από μπροστά και οι άλλοι με πλησίασαν από πίσω. Ο ένας με χτύπησε. Όπως έπεφτα παρέσυρα και τον κατηγορούμενο. Με χτύπησαν στα πλευρά και με κλωτσιές στα πόδια. Ο κατηγορούμενος με τα χεριά και τα ποδιά σε διάφορα σημεία.
Τρεις φορές με χτύπησαν στο κεφάλι με τη βάση του σπρέι. Όπως γινόταν δεν ξέρω ποιος αλλά είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην με το πάθος τους, ειδικά στα χτυπήματα στα πλευρά.
Ο κατηγορούμενος ήταν στο χώμα μαζί μου. Με χτύπησε στο σώμα κυρίως όμως προσπαθούσε να κρατήσει τα χέρια μου για να χτυπήσουν οι άλλοι.
Μετά με απεκάλεσε χρυσαυγίτη με απειλητικό ύφος, μετά μου είπε ‘θυμήσου τι έγινε. γλίστρησες, έπεσες και χτύπησες στις πλάκες, θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη’.
Με προσβάλλει ο χαρακτηρισμός χρυσαυγίτης . Αυτοί που τραυματίζουν είναι εξίσου φασίστες, είτε ανήκουν στην ακροδεξιά είτε στην ακροαριστερά.
Αυτόπτης μάρτυρας
Κινήθηκαν τρία άτομα προς τοίχο για να γράψουν σύνθημα. Μπήκε μπροστά ο Συρίγος και του έβαψαν το παντελόνι. Ο κατηγορούμενος τον έσπρωξε κι έπεσε στο έδαφος. Δύο τον κλότσησαν στα πλευρά. Ήμουν στα 10 μέτρα.
Δεν είδα τον κατηγορούμενο να τον χτυπάει. Ο ένας τον χτυπούσε στο πίσω μέρος με το σπρέι. Ο κατηγορούμενος είδα μόνο να τον ρίχνει στο έδαφος, όχι να τον χτυπάει , δεν μπορούσα να δω καθαρά. Ο Συρίγος είχε αίματα.
Μάρτυρας υπεράσπισης:
Είμαστε φίλοι από το Γυμνάσιο. Ήμουν στα τραπεζάκια της πολιτικής ομάδας. Άρχισε κάποιος να γράφει σύνθημα και ο Συρίγος τον πλησίασε επιθετικά. Η επισήμανση ήταν σε ανεβασμένο τόνο.
Ξεκίνησε λογομαχία πιάστηκαν στα χέρια. Ο Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο, κι όχι το αντίθετο.
Μάλιστα ήταν πιο χτυπημένος ο κατηγορούμενος παρά ο καθηγητής. Ο Συρίγος περίμενε υπομονετικά την αστυνομία και δεν ήθελε γιατρό. Θεωρώ δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται πολιτικά.
Εισαγγελέας: Δικαίωμα ο καθηγητής δεν έχει να φυλάει το πανεπιστήμιο του;
Μάρτυρας: Από πού κι ως πού είναι δικό του το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους.
Θα μπορούσε να φύγει ο κατηγορούμενος ανά πάσα στιγμή μετά το συμβάν. Είπε όμως ότι δεν έχει λόγο να φύγει και θα περιμένει να καταθέσει μήνυση.
Εισαγγελέας:
Είναι λυπηρό στο ελληνικό πανεπιστήμιο οι φοιτητές να χτυπούν τον καθηγητή. Αυτό δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας μας. Για μας το πανεπιστήμιο ήταν κάτι παραπάνω από ιερό. Έχουν αλλάξει οι καιροί και κάποιες αξίες στη νέα γενιά.
Θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν στον καθηγητή να κάνει παρατήρηση. Είναι υποχρέωση του καθηγητή όμως να υπερασπίζεται τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Είναι καλό να είσαι δυναμικός. Και να υπερασπίζεται τις ιδέες σου. Αλλά δε δικάζονται οι ιδέες αλλά οι πράξεις.
Είδαμε μία πεποίθηση από τα παιδιά αυτά ότι έχουν ομάδα περιφρούρησης στο πανεπιστήμιο, αυτό όμως είναι αυτόκλητο δικαίωμα.
Η πολιτική δράση του κατηγορουμένου δεν απασχολεί. Εδώ δικάζονται οι πράξεις. Καλά κάνετε και υπερασπίζετε ιδέες αλλά δεν έχετε δικαίωμα να χτυπάτε καθηγητή.
Οι πρώτοι που θα χουν πρόβλημα με τέτοιες συμπεριφορές είναι οι φοιτητές και το πανεπιστήμιο. Εκτός αν εσάς δε σας νοιάζει το πανεπιστήμιο.
Επικίνδυνη σωματική βλάβη μπορεί να είναι και η όλως ελαφρά. Ο κατηγορούμενος κρατούσε και οι άλλοι χτυπούσαν. Ο καθηγητής δε μπορούσε να αμυνθεί. Έτσι το στοιχειό του επικίνδυνου στοιχειοθετείται.
Επιχειρήθηκε από την υπεράσπιση ότι ο χαρακτηρισμός «χρυσαυγίτης» δεν είναι εξυβριστικός. Η συγκεκριμένη οργάνωση όμως διώκεται για βαρύτατα κακουργήματα.
Η προτροπή προς το καθηγητή να μην καταθέσει είναι πρόσφορη απειλής. Μπορεί να αισθανθεί ότι θα ξαναπέσει θύμα ξυλοδαρμού.
Πηγή: skai.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου