Σε "διαολοεβδομάδα" μπαίνει η Κυβέρνηση, καθώς μέχρι τις 20 Μαρτίου καλείται να έχει βρει λύση στο χάος που τη χωρίζει με τους δανειστές τόσο στα εργασιακά όσο και στα αντίμετρα.
Σε αμφότερα τα πεδία, υπάρχουν αγεφύρωτες μέχρι τώρα διαφορές, τις οποίες θα επιδιώξει η Κυβέρνηση να λειάνει τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ( τηλεδιασκέψεις και διαρκείς ανταλλαγή στοιχείων δια αλληλογραφίας) όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας, άρχισε ήδη ένα πρώτο "ζύμωμα" των ελληνικών θέσεων μιλώντας στην ομάδα των ευρω-σοσιαλδημοκρατών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας ότι τα εργασιακά αποτελούν ευρωπαϊκή και όχι ελληνική υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της "πολιτικής διαπραγμάτευσης" ενώ το αυτό αναμένεται και από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αμηχανία και φόβος στους βουλευτές
Η άμμος στην κλεψύδρα ωστόσο αδειάζει και "σήμα" ότι υπάρχει αέναη διαπραγμάτευση με άγνωστη κατάληξη, δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν να δίδεται και τούτο γιατί η εικόνα – καταρχήν- της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, δεν αντέχει.
Ξεχείλωμα των διαβουλεύσεων δε νοείται γιατί τούτο δυσχεραίνει μακροπρόθεσμα τους στόχους που καλείται να επιτύχει η Κυβέρνηση για το 2017 ενώ βραχυπρόθεσμα δημιουργεί –έτι περαιτέρω- καθίζηση στην οικονομία. Παράλληλα ωστόσο, καλείται να συμφωνήσει σε εξαιρετικά δύσκολα μέτρα που δημιουργούν τρομακτική αναστάτωση στο εσωτερικό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται με βάση τη "φωτογραφία" των διαβουλεύσεων της στιγμής να "μεταβολίσει":
1. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
2. Μείωση αφορολόγητου
3. Εφάπαξ τσεκούρι στις συντάξεις
Χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα αντίμετρα που επιθυμεί για μείωση ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση κοινωνικών παροχών, με το ΔΝΤ να του αρνείται παράλληλα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την οποία είχε επί μακρόν ως "προμετωπίδα" του κυβερνητικού αγώνα.
Θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άμα τη ελεύσει των μέτρων; Η απάντηση ταλανίζει Κυβέρνηση και κόμμα. Αυτή τη στιγμή, οι γκρίνιες ανάμεσα στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κρατούνται "χαμηλά" και ο προβληματισμός δεν έχει λάβει διαστάσεις εσωστρέφειας. Και τούτο, γιατί στην πραγματικότητα πακέτο μέτρων προς έγκριση από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση περί "μάχης" καταρχήν για τα εργασιακά και καθησυχασμού ότι οι (χαοτικές) διαφορές ΔΝΤ και Αθήνας για τα αντίμετρα, βαίνουν προς σύγκλιση.
Το crash-test των μέτρων
Όπερ σημαίνει ότι στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τελούν υπό ανησυχία μεν για το πού θα κάτσει η μπίλια των μέτρων αλλά αναμένουν την οριστικοποίησή τους για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη μεμονωμένες περιπτώσεις συριζαίων βουλευτών οι οποίοι συζητούν ακόμη και την παραίτηση προκειμένου να μην ψηφίσουν τα επερχόμενα μέτρα. Το κυβερνητικό ραντάρ, δεν στρέφεται στην οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, ήτοι τους "53" αλλά σε … ελεύθερους σκοπευτές.
Το ενδεχόμενο η δριμύτητα των μέτρων να ανοίξει "χορό παραιτήσεων" βουλευτών ακόμη και αν παραδώσουν την έδρα τους , ανησυχεί σφόδρα το Μαξίμου, γιατί είναι πιθανότατο να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στην Κυβέρνηση.
Και τούτο, διότι εάν επιφανή στελέχη του κόμματος αρχίσουν να δραπετεύουν από το κυβερνητικό σκάφος , το χτύπημα που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κυρίως κυβερνών κόμμα , θα επιταχύνει την φθορά του οδηγώντας σε εκρηκτικό κλίμα με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.
Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή : capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου