Την ύφεση του Δ' τριμήνου του 2016 αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ και το δείκτη μισθών καταγράφοντας για το ίδιο διάστημα μείωση 0,7% έναντι μηδενικής μεταβολής το ίδιο διάστημα του 2015 με βάση στοιχεία που δεν έχουν διορθωθεί με βάση την εποχική συγκυρία και τις εργάσιμες μέρες.
Η ίδια σύγκριση με υπολογισμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση καταγράφει μείωση του δείκτη μισθών για το Δ τρίμηνο του 2016 κατά 2% έναντι μείωση 0,7% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα του 2015.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δεν συνυπολογίζουν και τον αριθμό των εργασίμων ημερών. Με βάση την σύγκριση αυτή ο δείκτης μισθών καταγράφει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,4% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα του 2015.
Στο δείκτη μισθών η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την μεταβολή του ωρομίσθιο σε βασικούς κλάδους της οικονομίας συνυπολογίζοντας κάθε λογής επιμίσθια υπερωρίες και πρόσθετα αμοιβές και bonus που δίνονται σε εργαζομένους όλων των βασικών κλάδων της οικονομίας. Είναι δε προσανατολισμός στο να καταγράφει το κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας δηλαδή τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι συμβατός και με την απαιτήσεις του υπουργείου εργασίας για ένα δείκτη με βάση τον οποίο θα προσδιορίζονται οι νέες συντάξεις. Ένας τέτοιος δείκτης θα έπρεπε να λαμβάνει υπ όψιν του την διακύμανση σε ετήσια βάση μόνο για τις βασικές αμοιβές χωρίς τις πρόσθετες αμοιβές που παρέχονται στους εργαζόμενους.
(πηγή φωτογραφίας: sooc.gr)
news247.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου