Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Δικαστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, διαλύθηκε η βουλή



Το φιλικό προς τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο, ανέλαβε όλες της νομοθετικές αρμοδιότητες της εθνοσυνέλευσης.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας το οποίο πρόσκειται στον πρόεδρο Νικόλάς Μαδούρο, ακύρωσε κάθε εξουσία της εθνοσυνέλευσης στην οποία την πλιεοψηφία έχει η αντιπολίτευση και ανέλαβε όλες τις νομοθετικές αρμοδιότητες. 

Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η σύνθεση της Βουλής είναι μη σύννομη, καθώς τρεις βουλευτές, των οποίων την εκλογή η Δικαιοσύνη έκρινε παράτυπη, είχαν ορκιστεί κανονικά. 

«Όσο η ακυρότητα της σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης θα συνεχίζεται, οι κοινοβουλευτικές νομοθετικές εξουσίες θα ασκούνται απευθείας είτε από το συνταγματικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είτε από το τμήμα του το οποίο είναι επιφορτισμένο με την τήρηση των νόμων», αναφέρει στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην Εθνοσυνέλευση, η ενιαία αντιπολίτευση Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας διαθέτει 112 από τις 167 έδρες, έναντι 55 εδρών του κυβερνητικού Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου, στον οποίο συμμετέχει και το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Μαδούρο.

Με πλειοψηφία αυτή, η αντιπολίτευση είχε ευρύτατες δυνατότητες, από την αναθεώρηση του συντάγματος μέχρι την προκήρυξη δημοψηφίσματος καθαίρεσης του προέδρου και ελέγχου της οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο και το φιλικό προς τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο αρνούνται να υπογράψουν ή ακυρώνουν συστηματικά κάθε απόφαση του κοινοβουλίου. Μάλιστα  ο Μαδούρο έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αντικαταστήσει την εθνοσυνέλευση με τοπικές και περιφερειακές «λαϊκές επιτροπές».

Η αντιπολίτευση φωνάζει για πραξικόπημα και καλεί τον στρατό να δράσει

Για "πραξικόπημα" κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες. 

"Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα" δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη "σιωπή" τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

"Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα", πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος "αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας".

Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια "διεθνή επέμβαση" στη χώρα του.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ένα «πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, όπου το ανώτατο δικαστήριο ανέλαβε το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και στέρησε από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι όλο και πιο έντονες, με κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να επιτίθενται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίο κατηγόρησαν για ένα «πραξικόπημα».

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το «πλήγμα στη συνταγματική τάξη» ή το «πραξικόπημα» συνεχίζουν να φθάνουν. Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου