Υπό την πίεση του χρόνου, καθώς απομένουν μόνο δύο μήνες για τη διπλή αξιολόγηση του φθινοπώρου, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τα πρώτα πακέτα από τη νέα γενιά προαπαιτούμενων/εφαρμοστικών νόμων.
Ουσιαστικά μετράει ήδη.... ημέρες καθυστέρησης, αφού τα ορόσημα που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ακόμη στα σκαριά.
Το πρώτο κρας τεστ της ετοιμότητάς της, για την οποία δέχτηκε κατ' επανάληψη υποδείξεις την προηγούμενη εβδομάδα από πλευράς του κοινοτικού σκέλους των θεσμών, θα γίνει σε περίπου 15 ημέρες με την άφιξη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Η επίσκεψη που προανήγγειλε ο Επίτροπος, συνδέεται άρρηκτα με την "σύσταση" πηγών της ΕΕ προς την κυβέρνηση να φέρει πιο γρήγορα (μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο) τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ, για να διασφαλίσει ότι εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη και για τις 10αδες παρεμβάσεις της δεύτερης αξιολόγησης.
Ουσιαστικά ο χρόνος έχει ήδη.. παρέλθει για κάποιες από αυτές τις εκκρεμότητες, αφού έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου.
Νέος προϋπολογισμός
Το πρώτο - και ίσως το μεγαλύτερο - μέτωπο είναι αυτό του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017 - 2020 που επιχειρείται να κατατεθεί στη βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο εφαρμοστικό νόμο που χαράσσει τους εθνικούς στόχους εσόδων - δαπανών και "φωτογραφίζει" τα μέτρα που θα λάβει χώρα και στην εκτός μνημονίου εποχή.
Η κυβέρνηση επιχειρούσε τις προηγούμενες μέρες να ανοίξει ξανά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο οι θεσμοί έβαλαν φρένο σε κάθε σχετική διεκδίκηση για χαμηλότερους στόχους, λέγοντας πως το θέμα αυτό θα ανοίξει ξανά το 2018.
Πάντως, από ελληνικής πλευράς πρόθεση είναι στο μεσοπρόθεσμο να υπάρχουν δύο σενάρια εκ των οποίων το ένα θα βασίζεται στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και το άλλο στα χαμηλότερα πλεονάσματα.
Νομοσχέδια
Εκκρεμούν με βάση τη μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή το συντομότερο τα νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή, την πρώτη λίστα του ΟΟΣΑ με τις παρεμβάσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα "κόκκινα" δάνεια τις ρυθμίσεις για την ταχύτερη και ευκολότερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Παράλληλα, επιχειρείται να προωθηθούν και μία σειρά από άλλα απαιτούμενα γιατί ο χρόνος τελειώνει. Τα ορόσημα του Ιουνίου περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων στην ενέργεια, στις ΔΕΚΟ, τον μηχανισμό υπολογισμού των δαπανών του προσφυγικού, αλλά και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες αξίας 5,5 δισ. ευρώ που – στο καλό σενάριο – θα διανείμει τα οφειλόμενα έως τον επόμενο Ιούνιο…
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκινήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τριών κάθετων αξόνων, ενώ εκκρεμεί και, αλλά και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου