Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Χαμηλότερο και σταθερό αφορολόγητο για όλους ζητούν οι Θεσμοί



Του Σπύρου Δημητρέλη

Την κατάργηση του σημερινού τρόπου παροχής του αφορολόγητου ορίου μέσω έκπτωσης φόρου και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της παροχής ενός χαμηλότερου μεν, αλλά ενιαίου αφορολόγητου ορίου για όλους, ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά, οι Θεσμοί, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο.

Στην πράξη, αυτό που θέλουν οι Θεσμοί είναι να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται, σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι χαμηλότερο, δηλαδή πιθανόν στα επίπεδα μεταξύ 5.000 - 8.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίσθηκε αρνητική σε επίπεδο αρχής σε αυτήν την αλλαγή και επιφυλάχθηκε να τη μελετήσει και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.

Όπως σημειώνει πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν άδικο ότι ακόμη και για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. 

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Την κάθετη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ζήτησαν οι επικεφαλής των Θεσμών από το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των Θεσμών επιθυμούν να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως τα 9.500 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά είναι αρνητική στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς πρόκειται να συμπιέσει τα εισοδήματα κυρίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα πλήξει και το αριστερό πρόσημο που θέλει να βάλει στις "μεταρρυθμίσεις" η κυβέρνηση.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει:

- Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ.

- Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για όσους εισπράττουν ενοίκια.

- Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.500 ευρώ για τους αγρότες.

- Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιφέρει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ. 



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου