Συνετρίβη η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση ύστερα από 25 ημέρες που παρέμεινε κλειστή, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, καθώς λογιστικά χάθηκαν 8 δισ. ευρώ από την αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων.
Πρόκειται κυριολεκτικά και μεταφορικά για τη «Μαύρη Δευτέρα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), καθώς κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-16,23%) στην 139χρονη ιστορία της αγοράς και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (από το 1957 έως σήμερα) με την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει με διψήφιο ποσοστό πτώσης.
Από το ξεκίνημα των συναλλαγών, υπό μορφή αγέλης, συνωστίζονταν στην έξοδο του Χ.Α. εκατοντάδες hedge funds, πουλώντας, χωρίς αύριο, ελληνικές μετοχές στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από την ελληνική αγορά, όπου παρέμειναν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 27 δισ. ευρώ για 5 ολόκληρες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες επενδυτές αδυνατούσαν να συμμετάσχουν ισότιμα στις συναλλαγές, λόγω του περιορισμού που εφαρμόζονται για τα capital controls. Eτσι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουν μετοχές οι εγχώριοι επενδυτές ήταν και είναι είτε με φρέσκα κεφάλαια (μετρητά) είτε χρησιμοποιώντας τα πιστωτικά τους υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, πάντως, μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε -22,87%, στις 615,22 μονάδες, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Εκατομμύρια ανεκτέλεστες εντολές στο κατώτερο σημείο πτώσης (-30%) είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις τραπεζικές μετοχές στο limit down, εκεί όπου παρέμειναν «κλειδωμένες» μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης. Είναι ενδεικτικό ότι στο κλείσιμο και με την τιμή στο -30% και στα 0,84 ευρώ, για τη μετοχή της Εθνικής είχαν μαζευτεί προς πώληση πάνω από 29 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Alpha Bank υπέστη απώλειες 29,81% και έκλεισε στα 0,226 ευρώ ενώ έχει συσσωρευθεί προσφορά 146 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο -30%, με την τιμή στα 0,28 ευρώ και περισσότερα από 96 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα ενώ η μετοχή της Eurobank έχασε το 29,86% της αξίας της και διολίσθησε στα 0,101 ευρώ μένοντας 240 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση.
Ισχυρές διακυμάνσεις γνώρισαν και τα τραπεζικά warrants των τριών τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκανε ημερήσια διακύμανση 25,57% κλείνοντας στο 0,055 ευρώ. Ο παραστατικός τίτλος της Τρ. Πειραιώς σημείωσε διακύμανση 42,64%, κλείνοντας στο 0,01 ευρώ. Το warrant της ΕΤΕ έκλεισε 76,82% χαμηλότερα, στο 0,051 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε και τοπικό υψηλό στο 0,11 ευρώ.
Οι επιπτώσεις από το κραχ στο Χ.Α. θα διαφανούν το επόμενο διάστημα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει καθηλωθεί σε ιστορικά χαμηλά. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών καθιστά πολύ δύσκολο γρίφο τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν, μέχρι το τέλος του 2015.
Στο μέτωπο των εταιρειών, όπου το ποσοστό των πωλήσεών τους προερχόταν από το εξωτερικό, φάνηκαν σημάδια μερικής απορρόφησης των κραδασμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Μυτιληναίος, που τις απώλειες της τάξεως του 29,36% στην αρχή της συνεδρίασης τις περιόρισε στο -14,16% στο τέλος και στα 4,97 ευρώ. Ο Τιτάν από -26,92% το πρωί, έκλεισε στο -9,35% (19,40 ευρώ), ενώ σε μικρότερο βαθμό κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες οι Frigoglass (-20.48% από -30%) και Folli Follie (-17.36% από -23,55%).
Τις αρνητικές συνέπειες άρχισε να μετρά και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε 22,29% χαμηλότερα, στα 3,66 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε και τοπικό χαμηλό στα 3,30 ευρώ (χαμηλό 52 εβδομάδων). Στο υπόλοιπο ταμπλό, οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 11,59% και 16,90% αντίστοιχα, ενώ ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη σε εμπορευσιμότητα μετοχή με τζίρο 21,77 εκατ. ευρώ και δεύτερη ο ΟΠΑΠ με τζίρο 8,40 εκατ. ευρώ. Καλή η εικόνα της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία κατάφερε να περάσει και σε θετικό έδαφος ενδοσυνεδριακά, ερχόμενη από απώλειες 19,09% στην αρχή της συνεδρίασης. Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων όπως αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεχισθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι νεωτέρας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την κατάρρευση, υποστήριζαν ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το Χ.Α. έγιναν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΚΤ, ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, χαρακτήριζαν τουλάχιστον απαράδεκτο να επιχαίρει η Ν.Δ. και να επενδύει πάνω στην εικόνα που παρουσίασε χθες η αγορά.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου