Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Και τώρα κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να προχωρήσει η συμφωνία



Απίθανο να στηρίξουν το σχέδιο με τα προαπαιτούμενα οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν, όπως και οι 15 που διαχώρισαν τη στάση τους - Το Ποτάμι θα στηρίξει κοινοβουλευτικά αλλά δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με δικά του στελέχη - Απαραίτητη η συνεργασία των κομμάτων, λένε στο ΠΑΣΟΚ

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση προκύπτουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μετά την ψηφορορία στην Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, κυβερνητική πηγή διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ήταν μία προσπάθεια να προλάβει τις ενστάσεις των εταίρων για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, στην εφαρμογή του όποιου νέου προγράμματος, πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής. Απαντά όμως η πρόθεση του πρωθυπουργού και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο κόμμα του μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή.

Παρότι ο πρωθυπουργός έβαλε θέμα δεδηλωμένης, 17 βουλευτές του αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν, ενώ 15 ακόμη βουλευτές με κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι ψήφισαν το σχέδιο νόμου χωρίς όμως να συμφωνούν. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η Αριστερή Πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος διαχώρισε την θέση της, όπως επίσης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η πρόεδρος της Βουλής.

Ενδεχόμενα

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το τί θα γίνει στις Βρυξέλλες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι λόγοι της εσωτερικής διάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ εκλείπουν και το κόμμα προχωρά ενιαίο. Δεν είναι όμως το πιο πιθανό.

Εάν πάλι προκύψει συμφωνία τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνολική πολιτική αλλαγή, με την εμπλοκή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως και οι 15 που διαχώρισαν την στάση τους, είναι απίθανο να ψηφίσουν την σκληρή συμφωνία που επιβάλλουν οι δανειστές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι δε πολύ πιθανό να υπάρξουν και πέραν των 32 διαφοροποιήσεις. Για να καλυφθεί η καθαρή πλέον απώλεια της δεδηλωμένης θα πρέπει να στηρίξουν κοινοβουλευτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού φαίνεται ως αναγκαία, προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα που θα απελευθερώσουν την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και στην συνέχεια να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν είναι η μόνη πιθανότητα. Ενδεχομένως οι εταίροι απαιτήσουν σταθερή κυβέρνηση με την στήριξη όλων των κομμάτων -πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής- με μακρό ορίζοντα προκειμένου να εφαρμόσει συνολικά την δύσκολη συμφωνία.

Το εάν θα συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση, με δικά τους πρόσωπα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι βέβαιο. Ήδη το Ποτάμι με χθεσινοβραδυνή του απόφαση ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα προτείνει και πρόσωπα για τα υπουργεία αλλά δεν θα συμμετάσχει με δικά του στελέχη. Σε παρόμοια στάση αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση προσανατολιζόταν μέχρι το Σάββατο το απόγευμα και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του πέραν του ότι θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία των πολιτικών κομμάτων κάτι που διέρρευσαν συνεργάτες της κυρίας Φώφης Γεννηματά μετά την συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό.

Εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δεδομένη την διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή. Αλλά γενικότερα το να μείνουν οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας στον ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο εώς αδύνατο. Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή όπου οι διαδικασίες είναι διαφορετικές όπως και οι συσχετισμοί. Εφόσον η ηγεσία της κυβέρνησης προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου σκληρού μνημονίου το πλέον πιθανό σενάριο που διαφαίνεται είναι ένα βελούδινο διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή πτέρυγα να αποχωρεί. Στην συνέχεια είναι πιθανό ότι θα συγκροτήσει αυτόνομο πολιτικό φορέα και θα κατέβει στις εκλογές. Εκ των πραγμάτων θα διεκδικήσει το ίδιο κοινό με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ το οποίο δύσκολα θα κρατήσει τις δυνάμεις του μετά την στάση που  κράτησε στο δημοψήφισμα και είχε αποτέλεσμα να του γυρίσουν την πλάτη ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του.

Διαφορετικής τάξης θέμα είναι η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που δηλώνει ότι δεν παραιτείται. Εφόσον όμως προκύψει μία διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και το προεδρείο της Βουλής είτε συμφωνήσει είτε κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και προκαλέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπό της.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου