Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Σουλτς:«Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις»


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και χαρακτήρισε εικασίες την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό Grexit, ζητώντας από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως ανέφερε, έχει ήδη πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν και στάση πληρωμών από την ΕΕ.
«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοτπικό δίκτυο ZDF, ενώ, ερωτώμενος εάν υπάρχει φόβος για την Ελλάδα, έκανε λόγο για εικασίες.

«Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις», τόνισε και είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι μεταξύ της προεκλογικής ρητορικής και ενός κυβερνητικού προγράμματος συχνά υπάρχει διαφορά.

«Η συμβουλή μου είναι να περιμένουμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες», πρόσθεσε και αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα «συμπεριλαμβάνεται κάποιες φορές ότι θα σταματήσει να πληρώνει, μετά πάλι λέει ότι θα διαπραγματευτεί».

«Δεν μπορώ να διακρίνω ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα το βλέπουν επίσης έτσι», επισήμανε και προειδοποίησε ότι εάν οι ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους, αλλά ότι η τύχη τους αποφασίζεται σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, τότε οι ψήφοι πηγαίνουν κατευθείαν στην αγκαλιά των ακραίων.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης έναντι ενός Grexit, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και όλοι μας, στηρίζουν τη θέση όπως την περιέγραψα: Ας περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει μια εν ενεργεία κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτή του κ. Σαμαρά μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Έχουν μέχρι τώρα τουλάχιστον ένα πράγμα πετύχει, ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ίσως υπάρξει στις 25 μια πλειοψηφία Ελλήνων που θέλει να συνεχιστεί ακριβώς αυτή η πορεία. Μπορώ μόνο να συμβουλέψω να μην κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μέσω αντιπαραθέσεων με εικασίες για τις δυνάμεις που θέλουν μια εποικοδομητική οικονομική λύση για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα όργανα της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες.

Ο κ. Σουλτς τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

«Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις», τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας: «Όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως διαθέτει μία ακραία ρητορική, αλλά πρέπει να το ξαναπώ: Δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και για αυτά που υπόσχεται εκεί δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κατακτήσει μία πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους».


Πηγή: naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου