Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Κίνδυνος για επιδημία γρίπης στη χώρα μας-Ήδη 2 έχασαν τη ζωή τους



Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο κίνδυνος για επιδημία γρίπης στη χώρα μας είναι ορατός και ήδη με την αλλαγή του έτους τέσσερις άνθρωποι χρειάσθηκαν εισαγωγή στην εντατική, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης αρχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία στην χώρα μας (και στην Ευρώπη).

Όπως καταγράφηκε από το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε από το 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα.

Μάλιστα ο υπότυπος του ιού της γρίπης που ευθύνεται για την αυξημένη νοσηρότητα των τελευταίων ημερών είναι ο Η3Ν2, ο οποίος δεν έχει συμπεριληφθεί στο εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνει.

«Ο υπότυπος αυτός απομονώθηκε μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης ανά την Ευρώπη», αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει πως δεν υπάρχουν κρούσματα από τους υπότυπους που περιέχει το εμβόλιο, γεγονός που υποδηλώνει πως όσοι εμβολιάσθηκαν εναντίον τους, είναι καλυμμένοι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιεί δε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας ότι η ισχύς του είναι 3μηνη, οπότε σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό τους. Ως ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 40kg/m2.) και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία).

«Ιδιαίτερα σημαντικός σε μια επερχόμενη επιδημία γρίπης είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά και η μετάδοση του ιού μέσα στο υγειονομικό προσωπικό» αναφέρει ο ΠΙΣ και τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, παρέχεται ένα χρονικό διάστημα περίπου 3 εβδομάδων.


Πηγή : star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου