Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Προανακριτική: Καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Παππά!

 



Αντί για απαντήσεις, κορόνες αυτοθαυμασμού από τον Νίκο Παππά για το πόσο καλά τα έκανε με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες … και κορονο-κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα χθες στην Ολομέλεια για να διολισθήσουν και μην πουν ούτε κουβέντα για τα ραντεβού του Μαξίμου, τα κομπρεμί με τους Αραβες, την «ομάδα των παιδιών» και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου για να δημιουργήσουν το «SYRIZA Channel» με «μπροστινό» τον «καπετάνιο» Χρήστο Καλογρίτσα με στόχο τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και τους αρμούς της εξουσίας.

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς και Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν την «ντροπή» σε «τιμή» και «υπερηφάνεια» για έναν αρμόδιο υπουργό, που μέσα από τις συνομιλίες του με SMS αποκαλύφθηκε ότι έψαχνε για χρηματοδότες , «κανόνιζε» εταιρίες και αποστολές εμβασμάτων για να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό όχημα που θα κέρδιζε τη μία από τις τέσσερις άδειες του διαγωνισμού που ο ίδιος διενεργούσε! Ενα βαρύ, για πολιτικό, αδίκημα, αυτό της «παράβασης καθήκοντος», που όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε στοιχείο πανηγυρισμών επειδή δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία αλλά μόνο αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της «δωροληψίας»!

Το κυρίαρχο…

Η πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, τελικά, το κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς που ανέδειξε ήταν πως πράγματι η παράταξη της Ν.Δ. «δεν είναι από το ίδιο υλικό» με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν συστήνει Προανακριτικές Επιτροπές με προειλημμένες αποφάσεις όπως έκανε εκείνος για 11 πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς με καταθέσεις της «κουκούλας», ούτε προχωράει σε στοχευμένες πολιτικές διώξεις και εξοντώσεις, όπως του Σταύρου Παπασταύρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έγινε πρωθυπουργός μέσα από τις «κρεμάλες» της κάτω πλατείας, τους «γερμανοτσολιάδες» και τους προπηλακισμούς του 2015, χθες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στο διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων»!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να χαιρετίσει ως νίκη του κοινοβουλευτισμού ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία», αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, κατέληξε πως ο Νίκος Παππάς δεν θα έπρεπε να παραπεμφθεί για μια κακουργηματική πράξη, και αυτό ηθικά και δίκαιο, το κατήγγειλε ως «εξευτελισμό» και «κατάντια»!

Περί καναλαρχών

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες αποκάλυψε… ποια είναι η αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την κριτική των ΜΜΕ ως κυβέρνηση και αυτή ήταν ότι οι καναλάρχες «δεν θα συγχωρέσουν ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς και ο Κρέτσος τους κλείσανε για τέσσερις μέρες σε κάτι δωματιάκια και τους ανάγκασαν να αποδείξουν με χρήμα το πάθος τους για την εξουσία των μίντια». Αυτό είπε «πληρώνει σήμερα ο Παππάς», στρεψοδικώντας βέβαια καθώς η Προανακριτική δεν συστήθηκε από τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη των καναλαρχών, αλλά του δικού τους «κόκκινου» εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αποσείσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δύο πρώην ισχυροί υπουργοί του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και από χθες ο Νίκος Παππάς, ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ανέφερε πως «αυτά τα δικαστήρια που στήνετε είναι τα παράσημά μας. Είναι τιμή μας και τα δύο»! Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σπέκουλα, η λάσπη, οι στοχοποιήσεις και οι διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, λέγοντας πβς «για το θέμα του πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη είναι πολλά όσα έχω να πω. Και όσα ερωτήματα έχω να του θέσω…», όμως τώρα «δεν θα πω περισσότερα αλλά θα περιμένω να τα πω όταν θα είναι μέσα στην αίθουσα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να τον κοιτάω και να με κοιτάει στα μάτια», και προφανώς ως αστείο πρόσθεσε «εγώ δεν χτυπάω τον αντίπαλο πισώπλατα».

Ολα καλώς καμωμένα

Πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βρει χθες ο Νίκος Παππάς λέγοντας στους συντρόφους τους πως εγώ «έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη» και πως «είμαι περήφανος για το ότι τολμήσαμε και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, με τα σωστά μας και με τα λάθη μας…». Κάνοντας τον ανήξερο αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για την παραπομπή μου για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παραπομπή μου για την παράβαση καθήκοντος», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «μια κραυγαλέα λογική και νομική αντίφαση» και αυτάρεσκα ανέφερε ότι «θα αναρωτηθεί κανείς, άξιζε τον κόπο η τόση “λάσπη”, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική αλλά και συλλογική δοκιμασία; Ναι, τον άξιζε τον κόπο, κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στο χώρο των Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία κυβέρνηση που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Και «ακούγοντας», όπως είπε, «τον ιστορικό του μέλλοντος», αυτό που θα του πιστώσει είναι ότι η υπόθεση αυτή «πέρασε και δεν ακούμπησε».

Απαντήσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσπάθησε να «ευθυγραμμίσει με τη λογική» στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του Νίκου Παππά, αλλά ταυτόχρονα «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στις αιχμές που άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού όσο και για τα ρεσάλτα Νομικής και πραγματικών γεγονότων σχετικά με τον κατηγορούμενο αστυνομικό της Ηλιούπολης.

Ειδικότερα, ο υπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να μέμφεται παραπειστικά για δήθεν δειλία του πρωθυπουργού, επειδή δεν βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα, όπως και τα μέλη της κυβερνήσεως», καθώς είναι γνωστό πως αυτή είναι μια αποκλειστικά και μόνο μία αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία. Κι η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση η οποία σέβεται απολύτως τους θεσμούς. Χαρακτήρισε «ακέραιη και όχι νοθευμένη τη διαδικασία» της Προανακριτικής, λέγοντας πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας της Επιτροπής από το ότι πράγματι στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και εν τέλει στο πόρισμα επέλεξε να προτείνει το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα» και πρόσθεσε: «Θεωρείτε ότι αν ήταν προκατασκευασμένη η όλη διαδικασία και πηγαίναμε σε μία εντελώς τυπική Προανακριτική Επιτροπή, αυτό θα ήταν καλύτερα; Δεν είναι πραγματικά μία αναβάθμιση του Κοινοβουλίου να μην υπάρχουν προκατασκευασμένες πολιτικού τύπου διώξεις;». Παρατήρησε την αντίφαση ακόμα και του Νίκου Παππά, που από τη μια «αποδόθηκαν τα εύσημα στο πόρισμα για όσα αφορούν το αδίκημα της δωροληψίας. Και από την άλλη το επέκρινες για την παράβαση καθήκοντος», λέγοντας «αμφοίν θάτερον, ή έκανε καλά τη δουλειά της ή ήταν διεφθαρμένη, θα πρέπει να αποφασίσετε». Στις αναφορές βουλευτών ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να ζητήσουμε «συγγνώμη» από τον κ. Παππά επειδή η πρόταση περιείχε το αδίκημα της δωροληψίας και εν τέλει δεν προτείνεται για παραπομπή γι’ αυτό», ο υπουργός αναρωτήθηκε «αλήθεια, τι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από εκείνους τους οποίους διαπόμπευσε ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία και σήμερα βρίσκονται ελεύθεροι να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους; Μια τέτοια “συγγνώμη” δεν ακούσαμε!». Επεσήμανε πως η παράβαση καθήκοντος μπορεί νομικά να αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα, αλλά είναι για έναν δημόσιο λειτουργό και δη πολιτικό ένα βαρύτατο αδίκημα.

Σχετικά με το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν επιληφθεί η Δικαιοσύνη, το ΚΕΦΟΜΕΠ, η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων που αφορά το «πόθεν έσχες», η οποία αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Ολα αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα»,

Για το δε ζήτημα της 19χρονης και του αστυνομικού της Ηλιούπολης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «τον καλύτερο αναβάτη του ανθρώπινου πόνου» και εξήγησε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήξερε ή να τον είχαν ενημερώσει οι νομικοί του πως η δημοσιοποίηση ονομάτων είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να το πράξει, όταν θα έχει προχωρήσει η έρευνα, διότι υπάρχει και ένα τεκμήριο αθωότητας, το οποίο στις κανονικές χώρες με κράτος δικαίου τηρείται, ενώ για τη δυνατότητα του θύματος επικοινωνίας με τη δικηγόρο της είπε πως «εάν και βάσει του ΚΠΔ οι μάρτυρες δεν δικαιούνται να έχουν νομική εκπροσώπηση στην προανάκριση στην περίπτωση αυτή, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι υπήρχε επικοινωνία της κοπέλας με τον δικηγόρο της».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Με 178 θετικές ψήφους έναντι 86 «κατά», 12 «παρών» και 1 άκυρο, ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ελεγχθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση για όσα έπραξε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σχετικά με τη διεκδίκηση του Χρήστου Καλογρίτσα και την προσπάθειά του να δημιουργήσει το «SYRIZA Channel».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια υπέρ του πορίσματος της Ν.Δ. τάχθηκε επί της ουσίας και το ΚΙΝ.ΑΛ., απλά επιθυμούσε ακόμα μεγαλύτερο χρόνο διερεύνησης και ακροάσεις περισσοτέρων μαρτύρων. Το ΚΚΕ κατά την πάγια τακτική του δήλωσε πως στην ψηφοφορία θα ταχθεί με το «παρών», όπως και έγινε, αφού μέσα στην κάλπη βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια με το «παρών», όσα και η κοινοβουλευτική του δύναμη. Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 απείχαν της μυστικής ψηφοφορίας.

Το ποιοι μπορεί να ήταν οι δύο βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. που ο ένας ψήφισε «κατά» της παραπομπής του Νίκου Παππά και ο άλλος άκυρο είναι ένα ερώτημα που δεν θα μπορέσει κανείς να το απαντήσει ποτέ με βεβαιότητα, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς σχετικά ήταν πάντως κατηγορηματικός: «Μην ψάχνετε στη Ν.Δ. για διαρροές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ήταν συμπαγής». Το ΚΙΝ.ΑΛ. από τη δική του πλευρά προσπάθησε να αποσείσει τις υποψίες από τις τάξεις του με «σκιές», λέγοντας «να ψάξει η Ν.Δ. τις διαρροές στους καραμανλικούς βουλευτές της». Από τη μυστική ψηφοφορία οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης ψήφισαν με επιστολική ψήφο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου