Κυριακή 21 Ιουνίου 2020
Η Τουρκία κατάλαβε ότι απο απειλές δεν "μασάει" η Ελλάδα και το ρίχνει στην διπλωματία
Ευνοείται ότι δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στους Τούρκους κάτι που γνωρίζει όλη η υφήλιος.
Η σοβαρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνει περιθώρια στο καθεστώς Ερντογάν να συνεχίσει το παιχνίδι των απειλών.
Η Ελλάδα πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί θέμα κυρώσεων στην Τουρκία για τις προσκλήσεις της και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις του καλεί την Ελλάδα σε διάλογο για διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τείνει χείρα συνεργασίας στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως «συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει ισχύ». Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στα μηνύματα του εκπέμπει η Άγκυρα, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο πως η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η γειτονική χώρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα: «Επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανήλθε το Σάββατο με νέες διπλωματικές «αβρότητες», ένα 24ωρο μετά τα όσα είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του, όταν και είχε κάνει λόγο για «προθυμία της Άγκυρας» να προχωρήσει σε διάλογο με την Ελλάδα.
Από την Αττάλεια επανέλαβε το κάλεσμα της Άγκυρας για διάλογο με την Ελλάδα, σε μια νέα μετατόπιση από την ακραία λεκτική ρητορική των τελευταίων μηνών. «Συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν επιφέρει ούτε όφελος ούτε θα έχει ισχύ. Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προχωρήσει και την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τη θεωρούμε σημαντική για την περιοχή μας. Άρα, με τον διάλογο και τη διπλωματία, τα ζητήματα επιλύονται. Αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μην μας υπολογίζουν, μπορούν να μοιραστούν. Θα θέλαμε, η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια νοοτροπία».
Επιφυλακτική η Αθήνα για τις δηλώσεις των Τούρκων και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε στην διαδικασία να εκδώσει κάποια ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, πιέζοντας να τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο του Ιουλίου. Προφανώς, κανείς δεν περιμένει οι Βρυξέλλες να αλλάξουν στάση απέναντι στη γείτονα από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο είναι πλέον εμφανές πως η ελληνική στάση έχει αλλάξει επίπεδο, εντείνοντας τις πιέσεις και τις διπλωματικές κινήσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι παράδοξο να συζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την παράταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την Κριμαία και να μην συζητούν για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, με τη διαφορά όμως αυτή τη φορά να μην περιορίζεται σε επίπεδο δηλώσεων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου