Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Με όχημα το Σκοπιανό η κυβέρνηση αναζητεί ημερομηνία εκλογών


Σημείο «μηδέν» είναι ο Ιούνιος για την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την οικονομία και το Σκοπιανό, ώστε να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών.

Οι συνθήκες, σήμερα, δεν είναι αυτές που ανέμενε η κυβέρνηση όταν σχεδίαζε τις επόμενες κινήσεις της. Ούτε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη συμφωνία-πακέτο για την οικονομία ούτε όμως για το Σκοπιανό, το οποίο ο κ. Τσίπρας κρατούσε σαν άσο στο μανίκι, για να προκαλέσει αναταραχή τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην οικονομία, η προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ, για την οποία σε άλλες εποχές η κυβέρνηση θα πανηγύριζε, τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου και σκιάζει ακόμα και αυτή καθ’ αυτήν την επίτευξη συμφωνίας. Στο παρασκήνιο, συμβαίνει αυτό που εύστοχα προανήγγειλε στο μέσο της εβδομάδας ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δηλώνοντας: «Μη σας φανεί παράξενο αν η κυβέρνηση παρακαλάει για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι χωρίς το ΔΝΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που καθορίζουν τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν τουλάχιστον 0,30% με 0,40% επί των σημερινών τιμών, οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι αν το χάσμα Ουάσιγκτον – Βερολίνου για το χρέος δεν γεφυρωθεί, τα χειρότερα είναι μπροστά της.

Χωρίς το ΔΝΤ και με την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά, την κρίσιμη στιγμή των αποφάσεων για την αποδοχή ή την απόρριψη της προληπτικής γραμμής -η οποία είναι ακόμα στο τραπέζι, όπως έδειξε η συνέντευξη του στελέχους της ΕΚΤ Φρανζέσκο Ντρούντι στη «Ναυτεμπορική»- ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τα επιτόκια δανεισμού για την ελληνική οικονομία θα είναι απαγορευτικά χωρίς την προληπτική γραμμή. «Αν σε τέτοιες συνθήκες ο κ. Τσίπρας επιλέξει έξοδο στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, θα έχει αποφασίσει ότι θα πάει και άμεσα σε εκλογές, δηλαδή Σεπτέμβριο, ώστε να μην προλάβουν να γίνουν ορατές οι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία επιπτώσεις της απόφασής του, αλλά και για να μεταφέρει μια εκρηκτική κατάσταση στην επόμενη κυβέρνηση», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής παλιός σύντροφος του κ. Τσίπρα και οικονομολόγος που πλέον δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οφείλει, βεβαίως, να προσθέσει κανείς ότι η συμφωνία-πακέτο που αναμένεται δεν περιέχει κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί προεκλογικά ως θετικό μέτρο για τους οικονομικά αδύναμους και την πολύπαθη και πολυπληθή μεσαία τάξη, καθώς και η μείωση των συντάξεων θα εφαρμοστεί κανονικά από 1.1.2019 (επιπρόσθετα στη μείωση που φέρνει ούτως ή άλλως ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου στο τέλος του 2018) και η μείωση του αφορολογήτου δεν απετράπη και θα εφαρμοστεί από 1.1.2020.

Οφείλουμε, πάντως, να σημειώσουμε ότι από το ρεπορτάζ δεν υπάρχει κλίμα στην κυβέρνηση για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και ρήξη με τους δανειστές, παρά την γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, τις πιέσεις στον κ. Τσίπρα να μην αποδεχθεί το πακέτο γιατί θα οδηγήσει σε εκλογική καταστροφή κ.λπ.

Χαριτολογώντας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «για να μην αποδειχθούμε όλοι χαζοί, πρέπει να κάνουμε εκλογές μέσα στο 2018» θυμίζοντας τη φράση του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στον ΑΝΤ1 που είχε πει «μας έχετε για χαζούς να πάμε σε εκλογική αναμέτρηση με μειωμένες συντάξεις;».

Ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά του να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό -στόχο που υπηρετεί, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, και η σκανδαλολογία- εμπεριέχει ως βασικό θέμα για τη συμφωνία με τα Σκόπια το θέμα του ονόματος. Εχοντας απολέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων να μην είναι εκείνες που έχουν συμφέρον να πιέσουν τις εξελίξεις, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται και δρα στο Σκοπιανό ως να έχει αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις, αναμένοντας ανταποδοτικά μέτρα σε άλλα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και επισήμως απορρίπτει κατηγορηματικά ότι οι διαπραγματεύσεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα δρουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Αφήνει να διαρρεύσει ότι η συμφωνία είναι «προ των πυλών» και ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης από τη Σόφια ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει λόγος άμεσης συνάντησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς διότι δεν υπάρχει συμφωνία ή κάτι να παρουσιάσει, το πρωί της Παρασκευής ανακοίνωνε ότι θα συναντούσε τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας και θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τη στιγμή που το Μαξίμου έβγαζε την ανακοίνωση για τις συναντήσεις, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, εξηγούσε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να μιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν εκείνοι θέλουν ενημέρωση, ας τη ζητήσουν…

Επί της ουσίας, οι πιέσεις από το διεθνή παράγοντα για αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία είναι ισχυρές. Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θέλουν και το λένε δημοσίως μέσα στον Ιούνιο να αποφασίσουν την έναρξη της προενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων και πιέζουν την Ελλάδα να δώσει τη συγκατάθεσή της, ακόμα και αν η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε.

Η πίεση αυτή είναι γνωστή και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο ζητεί σταθερά λύση-πακέτο, εστιάζοντας στο θέμα της αλλαγής Συντάγματος. Ενδεικτική η δήλωση Μητσοτάκη από τη Σόφια ότι «η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», ενώ σημασία λαμβάνει και η αναφορά του συντονιστή Επικοινωνίας και Στρατηγικής της Ν.Δ., Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αν έρθει στη Βουλή συμφωνία για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Μέσω της ενδεχόμενης συμφωνίας στο Σκοπιανό, όπως και μέσω των αποφάσεων για κατάτμηση της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής κ.λπ., είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει οριζόντιες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση διαρρέει από την Πέμπτη το βράδυ ότι το ενδεχόμενο της συμφωνίας με τα Σκόπια «είναι πιο ορατό από ποτέ». Στοχεύει σε έντονους κραδασμούς και εντός του Κινήματος Αλλαγής, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης προέτρεψε ήδη σε στήριξη της συμφωνίας εφόσον η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή, αλλά και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτίστως, όμως, οι κραδασμοί αφορούν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., καθώς ο Πάνος Καμμένος δεν έχει αλλάξει θέση από τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση οι ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν μία λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», όταν η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι το Μαξίμου με όχημα το Σκοπιανό επιχειρεί ήδη να βρει νέες συμμαχίες, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά.

«Ταφόπλακα» οι δημοσκοπήσεις

Η καταγραφή των ανεπιτυχών προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά επίπεδα (αναβολή της μείωσης των συντάξεων, κατάτμηση της Β’ Αθήνας, συμφωνία με τα Σκόπια, σκανδαλολογία κ.λπ.) να βελτιώσει αν όχι τη θέση του, έστω κάποια από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, έχει προκαλέσει απογοήτευση, γκρίνια και μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά η δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί, έπεσε σαν ταφόπλακα στα σχέδια για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς:

• Δεν επιβεβαιώνει απλώς την παγιωμένη εικόνα στο πολιτικό σκηνικό αλλά διευρύνει τη σαφή απόσταση ανάμεσα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., υπέρ της δεύτερης.

• Χαρακτηριστικό της κατάρρευσης των τελευταίων τριών ετών αλλά και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να «επιστρέψει» είναι το γεγονός ότι, πέραν των μεγεθών της πρόθεσης ψήφου, της παράστασης νίκης, της σύγκρισης των δύο αρχηγών για την πρωθυπουργία κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει σε κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία που τα στελέχη του που γνωρίζουν να τα διαβάζουν μιλούν για βέβαιη και μεγάλη εκλογική ήττα που έρχεται.

Ενδεικτικά: Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανό αρχηγό, ενώ τον Μάρτιο του 2015 το 57% απαντούσε θετικά, τον Απρίλιο του 2018 μόλις ένα ποσοστό 17% απαντά θετικά. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2015 ένα 57% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15%. Αντίστοιχη είναι η πτώση και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν στην ίδια την προοπτική του κόμματος. Ετσι, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 54% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον και προοπτική και ένα 48% ότι έχει τα πιο ικανά στελέχη, τον Απρίλιο του 2018 τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο 13% και στο 12% αντίστοιχα.

Τέλος, το 2015 μόλις ένα 5% εκτιμούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει κρίση και μόλις ένα 7% ότι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στο 33% και το 18%.

Κινήσεις για τον έλεγχο του κόμματος

Μία νέα, ισχυρή τάση ετοιμάζουν οι «Ηρακλείς» του κ. Τσίπρα προκειμένου να ελέγξουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους «53+», εν όψει κρίσιμων αποφάσεων. Η πρόσκληση που έστειλαν έντεκα στελέχη του κόμματος, προερχόμενα από τους προεδρικούς και τους «πασοκογενείς», απευθυνόταν σε όλα τα στελέχη του κόμματος στην Αθήνα και η αίθουσα στο «Caravel» ήταν γεμάτη. Ως στόχος ορίστηκε η «επανεκκίνηση του κόμματος», έδωσαν το «παρών» περίπου σαράντα βουλευτές, όλοι όμως γνωρίζουν ότι επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια ώστε οι τάσεις που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να γίνουν μία, απέναντι στην τάση των «53+» και άλλων κινήσεων που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση. Στόχος είναι η εσωκομματική υπεράσπιση των κινήσεων της κυβέρνησης στη δύσκολη περίοδο που έρχεται αλλά και η στρατηγική προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής στη γραμμή της συνεργασίας, γραμμή για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου