Το νοσοκομείο έκλεισε. Η αναπληρώτρια διοικήτρια έμεινε. Ο λόγος για το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος Πατρών «Αγιος Λουκάς», το οποίο καταργήθηκε ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο, συγχωνεύθηκε ως ενιαίο νομικό πρόσωπο με το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στις εγκαταστάσεις του οποίου μεταφέρθηκε τον Μάιο του 2017 ως πνευμονολογική κλινική. Ωστόσο, η αναπληρώτρια διοικήτρια του «Αγίου Λουκά» παραμένει επικεφαλής ενός νοσοκομείου που δεν υφίσταται πλέον, λαμβάνοντας κανονικά μισθό. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα –δέκα μήνες μετά την κατάργηση του «Αγίου Λουκά»– ο οργανισμός συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων. Η ίδια φέρεται να έχει κάνει διακανονισμό με την εφορία, για να επιστρέψει ποσά που τις έχουν καταλογιστεί, καθώς έπαιρνε παράτυπα επί 23 χρόνια τη σύνταξη του πατέρα της.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε, χθες, η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτια και εγκαθίδρυση κομματικού κράτους.
«Τα δικά τους παιδιά τα προστατεύουν με προκλητικό τρόπο. Τους παραχωρούν προνόμια με το τσουβάλι, όπως για παράδειγμα σε νοσοκομείο της Πάτρας», αναφέρει η ομοσπονδία. Οπως εξηγεί, στο νοσοκομείο θώρακος Πατρών όρισαν αναπληρώτρια διοικήτρια κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ομοσπονδία, η εν λόγω αναπλ. διοικήτρια επί 23 χρόνια έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της, ενώ εργαζόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Οταν συνταξιοδοτήθηκε, της καταλογίστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με δύο αποφάσεις, περίπου 105.000 ευρώ τα οποία έπρεπε να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο μέσω της εφορίας Πατρών. «Η κ. Διοικήτρια επιβραβεύθηκε για τις πράξεις της, να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο επί 23 έτη. Ορίστηκε διοικήτρια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο νοσοκομείο θώρακος Πατρών, όπου συνεχίζει να είναι, παρότι η κυβέρνηση έκλεισε το εν λόγω νοσοκομείο πριν από ένα χρόνο», τονίζει η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να λαμβάνει τον μισθό της που ανέρχεται σε 2.100 ευρώ καθαρά τον μήνα. «Από τον παχυλό μισθό της διοικήτριας, της παρακρατάνε μόνο 266 ευρώ τον μήνα, το οποίο αποδίδεται στην εφορία για να εξοφλήσει τις 100.000 ευρώ που οφείλει και είναι έντοκα. Θα εξοφλήσει το χρέος της σε 50 χρόνια και βάλε», σημειώνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των διοικητών νοσοκομείων ανέλαβε καθήκοντα πριν από περίπου δύο χρόνια. Η θητεία τους είναι τριετής, ωστόσο, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αξιολογούνται σε ετήσια βάση. Η πρώτη αξιολόγηση για τους εν ενεργεία διοικητές έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι απορίας άξιον πώς κρίθηκε ότι η αναπληρώτρια διοικήτρια ενός νοσοκομείου που δεν υφίσταται πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ επανειλημμένως έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για στήσιμο κομματικού κράτους και στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, έχουν καρατομηθεί παράτυπα 800 –σε σύνολο 2.100– διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων νοσοκομείων της χώρας. «Οι διοικητές των νοσοκομείων βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για κατάληψη του κράτους από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», σημειώνει.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου