Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Guardian: Ξεκινούν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα


Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που πολλοί μετανάστες επιδιώκουν την επανένωση τους με τα μέλη της οικογένειας τους, κυρίως στη Γερμανία.

Τα παραπάνω αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Guardian με τίτλο "η ΕΕ ξεκινά να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα την ώρα που οι επανενώσεις καθυστερούν".

"Σε μια κίνηση που κατακρίνεται από ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη της ΕΕ επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών", αναφέρουν οι συντάκτες του Guardian.

Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται o Guardian.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν ζητήσει επίσης την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στη Guardian ότι οι πρώτες επιστροφές αναμένονται άμεσα.

"Η γραφειοκρατική διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας (απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση, που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν δεν ήταν μια τέτοια τραγωδία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ", ανέφερε ακόμη σχετικά με το πού θα εγκατασταθούν.

Ο Guardian αναφέρει ακόμα πως αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η η αποδοχή των επανεγκαταστάσεων δεν ήταν διαπραγματεύσιμη, καθώς απορρέει από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ έχουν εισπραχθεί και κεφάλαια από τις Βρυξέλλες. Η επανεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τους αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους αλλά όσους έφτασαν πριν. 
"Είναι απίστευτο ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία τώρα έχει τόσα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων άδεια λόγω της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, απαιτεί την αποστολή ανθρώπων πίσω στην Ελλάδα", δήλωσε από τη δική της μεριά η Salinia Stroux, επικεφαλής της ΜΚΟ Υποστήριξη των Προσφύγων του Αιγαίου.

Θυμίζουμε πως ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, είχε μιλήσει στις αρχές του μήνα και στο μαγκαζίνο της γερμανική τηλεόρασης "Report Mainz" σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών.
Τότε, έλεγε ενδεικτικά:

"Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι αυτό θέλω να τις βοηθήσω".

Από την πλευρά της η ανθρωπιστική οργάνωση ProAsyl επικρίνει αυστηρά τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ο Καρλ Κοπ, υπεύθυνος της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης για την Ευρώπη δήλωσε σχετικά στο "Report Mainz":

"Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει καταστροφική, πολλοί πρόσφυγες είναι άστεγοι, η χώρα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Δεν είναι εφικτή η επαναπροώθηση προσφύγων εκεί. Θα κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου μέσου για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία".

Σύμφωνα με την έρευνα της γερμανικής εκπομπής, οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο περιπτώσεις που σχετίζονται με τον Κανονισμού του Δουβλίνου αλλά και πρόσφυγες, που έχουν ήδη λάβει άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι ωστόσο συνέχισαν το ταξίδι τους στη βόρεια Ευρώπη λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα και με την Deutsche Welle, η επαναπροώθηση στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα εισόδου των εν λόγω προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά άτομα που συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτιο του 2017.

Μιλώντας στο "Report Mainz" ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα: "Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί βέβαια πλέον. Εφαρμόζεται ωστόσο έως ότου αντικατασταθεί από ένα καινούργιο σύστημα. Προς το παρόν είναι μια γκρίζα ζώνη". Όπως είπε, τέλος, ο ευρωπαίος επίτροπος, η ΕΕ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να λάβουν την τελική τους μορφή εντός του 2017.


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου