Κάτω από μεγάλη κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΤΟΜΥ είναι «πρόχειρο» και «ανεδαφικό».
«Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;», ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στήριξε την άποψή του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δημιουργεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας με πολύ έντονο τον κρατικό χαρακτήρα.
Πάνω σε αυτό έφερε ως παράδειγμα το νόμο 4238 του Φεβρουαρίου του 2014, κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 5. «Το άρθρο 5 του νόμου, κύριε υπουργέ, καθιέρωνε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Είχατε πλήρη νομοθετική εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε αυτή τη σημαντική καινοτομία. Γιατί δεν το κάνατε; Πιστεύω ότι δεν το κάνατε διότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 ορίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι συμβεβλημένος γιατρός, εκτός αν εργάζεται ήδη σε δομή του ΠΕΔΥ.
Με άλλα λόγια, το σύστημα το οποίο εμείς είχαμε οικοδομήσει ήταν ένα σύστημα το οποίο προέβλεπε την αρμονική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής σας ενοχλεί βαθιά. Και με τι το αντικαθιστάτε, λοιπόν; Με μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική -τολμώ να πω- δομή, η οποία -κατά την άποψή μας- είναι περιττή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. «Είναι άλλο το κρατικό και άλλο το Δημόσιο. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί και επιβάλλεται να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Πάντα, όμως, υπό μια βασική προϋπόθεση: Να έχουμε εξοικονόμηση δαπανών και να υπάρχει διαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος και του παραγόμενου αποτελέσματος, αλλά και του κόστους. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, για να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και πώς εμείς το ζήτημα του ελέγχου του κόστους, όταν αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματική μεταρρύθμιση» για το χώρο της Υγείας τη δημιουργία των ΤΟΜΥ, ενώ προκάλεσε… γέλιο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στην αίθουσα όταν ανέφερε ότι το νομοσχέδιο της ΠΦΥ αποτελεί «συμπλήρωση της κορυφαίας μεταρρύθμισης που έγινε τη δεκαετία του ’80 και αφορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας «που να μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να μη διαιωνίζονται δύο βασικές στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας: ο νοσοκομειοκεντρικός χαρακτήρας του, ο ιατροκεντρικός χαρακτήρας του και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Επιδιώκουμε, δηλαδή, μια προσέγγιση που αναβαθμίζει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, αντί να μένουμε μονάχα στην ενίσχυση του τελευταίου σταδίου που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς».
Ο κ. Τσίπρας, αφού μέτρησε τα όσα θεωρεί ότι έχει κάνει η κυβέρνηση στην Υγεία τα τελευταία 2,5 χρόνια, όπως για παράδειγμα το «νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων», όπως είπε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τα τελευταία χρόνια «οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης επιστημονικά ιατρικής πρακτικής, προκλητής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των πολιτών, των ασθενών που προσέρχονται στο σύστημα Υγείας». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση οραματίζεται «η διάγνωση να γίνεται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όχι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».
Επίθεση
Δριμεία ήταν η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό για το θέμα των προσλήψεων: «Με τα δικά σας μαθηματικά ότι 3.000 εργαζόμενοι χρειάζονται μόνο για τις ΤΟΜΥ, εκ των οποίων 1.800 γιατροί, το κόστος είναι περίπου 80.000.000 ευρώ.
Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Πόσοι δήμοι δεν έχουν Κέντρα Υγείας, κύριε υπουργέ, τα οποία θα φτιάξετε; Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, γύρω στους 90. Πολλαπλασιάστε 90 επί 45 εργαζόμενους σε κάθε Κέντρο Υγείας το οποίο θα φτιάξετε και μας προκύπτουν άλλες 4.000 προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας σε εκείνους τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν. Μας λέτε ότι θα ολοκληρώσετε την πρώτη φάση με 3.000 προσλήψεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας: «Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας».
Ο κ. Τσίπρας φρόντισε στην ομιλία του να χρησιμοποιήσει το γνωστό… αφήγημα για τις προσλήψεις στην Υγεία, υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ αναμένονται άλλοι 9.500!
Την επίθεση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας συνέχισε στην ομιλία του – κλείσιμο της συζήτησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας πως πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους. «Εμείς φτιάχνουμε δομές, εσείς κλείνατε δομές. Εσείς καλύπτατε το πάρτι στην Υγεία, εμείς κάνουμε Εξεταστική για το πάρτι».
Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί -για πολλοστή φορά- στη μεταρρύθμιση – «σημαία» της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας. Ανέφερε ότι «έκλεισαν ένα τεράστιο κενό», ότι «έλυσαν το πρόβλημα της υγειονομικής φτώχειας».
Στο μεταξύ, την άποψη ότι το σχέδιο νόμου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών και όσων έχουν επιβιώσει της νόσου διατυπώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την πρόληψη του καρκίνου, τον πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο, την ταχεία παραπομπή για ογκολογική περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα και τη μακρόχρονη παρακολούθηση των παρενεργειών της ογκολογικής θεραπείας
Πέντε «βόμβες» στην Υγεία
1. Eντονος είναι ο κρατικός χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Δίνεται μεγάλη σημασία στο δημόσιο τομέα και υπάρχει μεγάλος περιορισμός στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις.
2. Περιορίζεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα παραπομπών, το λεγόμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφθούν στη συνέχεια. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι ανεξέλεγκτοι, η συνταγογράφηση θα ευημερήσει και η προκλητή ζήτηση θα πολλαπλασιαστεί.
3. Δεν πατούν σε ήδη υπάρχουσες δομές Υγείας, δηλαδή τα σημερινά Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μια λύση ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ήταν η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών με προσωπικό και εξοπλισμό. Αντί αυτού, η κυβέρνηση πάει να δημιουργήσει νέες.
4.Καλύπτει -στην αρχική του φάση τουλάχιστον- μόλις το 30% του πληθυσμού. Οι πρώτες ΤΟΜΥ θα δημιουργηθούν ως επί το πλείστον στα αστικά κέντρα. Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε το σημείο αυτό λέγοντας ότι από εκτεταμένη μελέτη όλων των στοιχείων προκύπτει ότι μεγάλες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρατηρούνται κυρίως στα αστικά κέντρα. «Εξ αυτού άλλωστε προκαλείται και η συμφόρηση στα νοσοκομεία και μάλιστα με περιστατικά που κατά 70%-80% θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης», ανέφερε.
5. Τα χρήματα για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Το «πλάνο» της κυβέρνησης είναι ότι αυτά επαρκούν για τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, οι οποίοι είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν. Εκτιμάται ότι για να λειτουργήσει πλήρως η δημόσια ΠΦΥ με τις ΤΟΜΥ χρειάζονται συνολικά 900-1.000 για να καλύψουν τον ενήλικα αλλά και παιδικό πληθυσμό με συνολικό κόστος λειτουργίας 320.000.000 – 400.000.000 ευρώ.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Ελεύθερος Τύπος
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου