Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Στα 5.900 το νέο αφορολόγητο με διακυμάνσεις ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση -και η δέσμη με τα αντίμετρα



Μαραθώνιες διαβουλεύσεις, μεταμεσονύχτιες συσκέψεις και μάχες με όπλο τους αριθμούς οδήγησαν στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μετά από ένα «καυτό» δεκαήμερο.

Τα βασικά κεφάλαια που έκλεισαν είναι το νέο αφορολόγητο και η δέσμη με τα αντίμετρα, με τα οποία ασχολείται η πλειοψηφία του κυριακάτικου Τύπου.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στο μέτωπο του αφορολόγητο, οι παρεμβάσεις έχουν κλειδώσει στο 1% του ΑΕΠ και πρόκειται να τρέξουν το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος θα διαμορφωθεί στα 5.900 (από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα) ωστόσο θα υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. 

Ειδικότερα:

θα ξεκινά από τα 5.600 για τον άγαμο
και θα αυξάνεται σταδιακά πάνω από τα 5.900 για τις οικογένειες με παιδιά.
Και η εφημερίδα Τα Νέα μιλά για αφορολόγητο στα 5.900 με πρώτο συντελεστή 22%, που αποτελεί πρόταση των δανειστών, που σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και οι μισθοί των 500 ευρώ. Όπως σημειώνουν τα Νέα, ο συντελεστής στο πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος σχεδιάζεται να παραμείνει στο 22%, προκειμένου να βγουν τα νούμερα και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ. Ο συνδυασμός υψηλού πρώτου συντελεστή και χαμηλού αφορολογήτου οδηγεί σε επιβαρύνσεις από 220 έως και 602 ευρώ για φορολογουμένους με εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ.

Ο επτάλογος των αντίμετρων

Όσο για τα αντίμετρα (τις φοροελαφρύνσεις που έχουν υποσχεθεί για κάθε νέα αύξηση της φορολόγησης) σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Έθνος αφορούν στα εξής θέματα:

ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο,
μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων,
μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων,
μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων,
δράσεις κοινωνικής πολιτικής,
προγράμματα απασχόλησης,
μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες.
Ανοικτό παραμένει το θέμα των συντάξεων, με το οικονομικό επιτελείο να καταθέτει κοστολογημένες προτάσεις. Το Ταμείο εμμένει σε μέτρα 1% του ΑΕΠ και ζητά «ξαφνικό θάνατο» στις συντάξεις, δηλαδή περικοπή της προσωπικής διαφοράς μια και έξω.



Πηγή : huffingtonpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου