Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Πονοκέφαλος η ανανέωση για τον Τσίπρα




Οι τελευταίες δυσμενείς για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις έχουν τροφοδοτήσει ένα όργιο φημών και εκτιμήσεων σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενώ την Πέμπτη αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Με προσωπικές του ενέργειες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσδώσει μια ιδιαίτερη πολιτική αίγλη στο συνέδριο και στις πρωτοβουλίες του για αλλαγές στην πολιτική της Ε.Ε., επιθυμώντας ουσιαστικά να νοηματοδοτήσει μια φυγή προς τα εμπρός, αναζητώντας όμως τις αναγκαίες συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προσκαλέσει στο συνέδριο τον ηγέτη του Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον ηγέτη του SPD και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και άλλους.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει άμεσα την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το εύρος και την ποιότητα του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να αλλάξει πολλά στην κυβέρνηση, να αλλάξει τη δομή αρκετών υπουργείων, όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, και να αναδιαρθρώσει το υπουργείο Εξωτερικών μεταφέροντας τις οικονομικές αρμοδιότητες σε άλλα παραγωγικά υπουργεία. Πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας. Ολα αυτά, όμως, είναι συζητήσεις και σκέψεις που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν όταν γίνει ο ανασχηματισμός.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η σχεδόν οριακή κυβερνητική πλειοψηφία περιορίζει πολύ τις δυνατότητες για ευρύ ανασχηματισμό. Κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ένα πολυπαραγοντικό κόμμα και οι «βίαιες» κινήσεις, όπως ένας ριζικός ανασχηματισμός ή αλλαγές που δεν έχουν ευρεία συναίνεση, μπορεί να επιφέρουν σοβαρό κλονισμό της κυβερνητικής ή και της κομματικής υγείας.

Ο κ. Τσίπρας, κατά γενική παραδοχή, είναι ο πιο ισχυρός συνεκτικός κρίκος που από τις εισηγήσεις του και εντέλει τις αποφάσεις του μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει κυβέρνηση και κόμμα. Οι συσχετισμοί, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευνοούν καταλυτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι παντοδύναμος.

Για παράδειγμα, κομματική πηγή τονίζει ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι κ. Φλαμπουράρης και Παππάς, το οικονομικό επιτελείο και άλλοι υπουργοί θα δεχθούν έντονη κριτική στο συνέδριο. Το θέμα εν κατακλείδι είναι αν υπάρξει ρωγμή στην κυριαρχία του κ. Τσίπρα ή αν επιβεβαιωθεί η ισχύς του.

Η τάση που τον στηρίζει, η Ενωτική Κίνηση, διαθέτει υπεροπλία, αλλά με διαρροές το τελευταίο διάστημα προς τους «53+». Η Πλατφόρμα 2000 των Παπαδημούλη, Δούρου κ.ά. δεν είναι στα καλύτερά της, ενώ η κίνηση των «53+» είναι μεν ισχυρή, δεν έχει όμως ενιαία στρατηγική ούτε ηγέτη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συμμετοχή της κ. Ρένας Δούρου στην επιτροπή για το Σύνταγμα αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την περιφερειάρχη Αττικής την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε και γι’ αυτό δεν διέρρευσε τίποτα συγκεκριμένο.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου