Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Στα 7 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάιο





Tης Ελευθερίας Αρλαπάνου

Το αδιέξοδο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα «φέσια» του Δημοσίου σε ιδιώτες. Την ώρα που νέα «λουκέτα» απειλούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την αγορά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν στα 5,77 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν σε 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η εκρηκτική κατάσταση σχεδιάζεται να εκτονωθεί μερικώς με την υλοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έναρξη σταδιακής αποπληρωμής σημαντικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, φέτος, της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά ποντάρει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις υφεσιακές επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, και να διασφαλιστεί επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο.



Ωστόσο η διαδικασία αποπληρωμής προχωρεί με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, υπό το βάρος και της μεγάλης γραφειοκρατίας που συνδέεται με το θέμα, ενώ και πολλοί από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης καθυστερούν να αποστείλουν στοιχεία. Την ίδια ώρα οι Θεσμοί έχουν καταστήσει, περισσότερο από σαφές, ότι θα παρακολουθούν εξαιρετικά στενά τη διαδικασία αποπληρωμής. Επιβάλλουν δε αυστηρά κριτήρια για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό αφού για να προχωρούν θα πρέπει να διασφαλίζεται πως έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ίσες με το 80% της αμέσως προηγούμενης εκταμίευσης.

Ταυτόχρονα τα χρήματα των δόσεων θα μπαίνουν από τον ESM, σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμιγώς για τον σκοπό αυτό. Πρέπει να σημειωθεί πως από τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση, ποσό 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου κατευθύνεται για τον σκοπό αυτό. Συνολικά εκτιμάται πως σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μπορούν να διοχετευθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, φέτος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης:

1 Τα συνολικά φέσια του Δημοσίου ξεπέρασαν το Μάιο τα 7 δισ. ευρώ, εάν προσμετρηθούν σ' αυτά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες έφθασαν το 1,259 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

2 Από τον Δεκέμβριο 2015 τα «φέσια» κινούνται σε ανοδική πορεία. Τότε είχαν ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ (3,07 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και 755 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

3 Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαίου 2016, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ορίζονταν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς για να λάβουν τα κονδύλια.

Οι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στο τέλος Απριλίου 2016. Προτεραιότητα θα έχουν παλαιότερες οφειλές ενώ θα εξαιρούνται υποχρεώσεις που προκύπτουν από αποφάσεις δικαστικές ή υποχρεώσεις που η καθυστέρηση εξόφλησης τους επιβαρύνει το δημόσιο με πρόστιμα. Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο για την πορεία εξόφλησης των οφειλών, τον προηγούμενο μήνα.

Τα ποσά

Από τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης από την πρώτη αξιολόγηση, ποσό 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου θα δοθεί για τον σκοπό αυτό.
Ανοδικά

Από τον Δεκέμβριο του 2015 τα «φέσια» κινούνται σε ανοδική πορεία. Τότε είχαν ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ (3,07 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και 755 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Νοσοκομεία

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορούν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα χρέη στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2016, έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε 1,146 δισ. ευρώ έναντι 1,121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου