Σε διαρκή κίνδυνο για μπλακ άουτ είναι το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία για τους πολίτες και την οικονομική επιβάρυνσή τους.
«Είναι οριακή η κατάσταση. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά», είπε ο Ανδρέας Ξανθός στο Mega, μιλώντας ακόμη για πολύωρες αναμονές όχι μόνο στα επείγοντα αλλά και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά για να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία. «Πολλές φορές υφίστανται και εκμετάλλευση κατά τη διαδρομή τους στο σύστημα υγείας και αυτό επίσης το ξέρουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στον τομέα της Υγείας θα διοχετευθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τα 2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα αρθεί το 1 ευρώ στη συνταγή και θα μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
Υπάρχει η βούληση για να αλλάξει η κατάσταση, σημείωσε ο κ. Ξανθός, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτό δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Ακόμη, συμφώνησε με τις προειδοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, για διαρκή κίνδυνο μπλακ άουτ στην Υγεία, αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να προσθέσει πολύ γρήγορα μία κρίσιμη μάζα προσωπικού. Εκτίμησε επίσης ότι θα δοθεί επιπλέον παράταση στους περίπου 1.000 εργαζόμενους που δόθηκε παράταση μέχρι τις 31/12, ενώ σχετικά με την ενίσχυση μόνιμων προσλήψεων στο σύστημα είπε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς υπήρχε ένα 9μηνο μη κανονικότητας για τη χώρα και όλα ήταν στον αέρα.
Οι ανάγκες στο σύστημα υγείας κάνουν λόγο για περίπου 25.0000 νοσηλευτές και 6.000 γιατρούς. Έχουν ήδη επικυρωθεί, όπως είπε ο υπουργός 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού από τον ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα αρχίσουν να διορίζονται από τις αρχές του 2016, ενώ επεσήμανε ότι έχει δοθεί η έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για περίπου 2.440 θέσεων εργασίας. Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε εξοπλισμό και κάποια μηχανήματα σε νοσοκομεία αναβαθμίζονται μέσα από δωρεές.
Σε ερώτηση για τα φαρμακεία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τόνισε ότι το πλαίσιο της απελευθέρωσης ήταν δεδομένο βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως κατάφερε η απελευθέρωση να είναι κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη.
Ακόμη, δήλωσε ότι το στοίχημα είναι να ομαλοποιήσουμε τις πληρωμές μέσα σε μια κανονικότητα στη ροή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποκτήσει την ικανότητα ο ΕΟΠΥΥ να είναι πιο εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους παρόχους και συνέχισε ότι «αυτό θα άρει το κλίμα ασφυξίας που έχουν σήμερα τα φαρμακεία».
Πηγή: iefimerida.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου