Από τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Τ/Σ Blue sky με τον Δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη:
Η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, αυτό που λέμε ακρίβεια, πληθωρισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό σε αυτήν τη χώρα, γίνεται από αυτήν την Κυβέρνηση με τρεις τρόπους.
- Ο πρώτος είναι με την αύξηση των εισοδημάτων. Γίνεται είτε με άμεσες παρεμβάσεις όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι τριετίες, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- με τα λεφτά όμως τα οποία υπάρχουν και όχι με αυτά που δεν υπάρχουν, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και περισσότερα που χρειάζεται ο κόσμος για να ανακουφιστεί- ή με μειώσεις φόρων. Προφανώς αυτές οι μειώσεις φόρων δεν είναι αρκετές. Το θέμα είναι ότι κάνουμε τις περισσότερες που μπορεί να αντέξει το ταμείο του κράτους, ο προϋπολογισμός. Πόσες Κυβερνήσεις στο παρελθόν και με πολύ πιο προοδευτικό θεωρητικά πρόσημο έχετε ακούσει ότι θα φορολογούσαν τον πλούτο και τα υπερκέρδη. Ποια είναι η πρώτη που το έκανε; Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και δεν το έκανε μία φορά, αλλά πολλές. Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός- γιατί χρειάζονται πολύ περισσότεροι για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος ως προς εισόδημα των πολιτών- που οι αυξήσεις των εισοδήματων είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας; Το διαθέσιμο εισόδημα. Μισθοί και συντάξεις. Γιατί δημιουργήθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα ενώ η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο, είναι ένα φαινόμενο που το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο; Γιατί ενώ δεν έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό ήρθε και μας βρήκε ένας πολύ μεγάλος πληθωρισμός μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, όπου τα εισοδήματα ήταν χαμηλά. Άρα αυτό χτύπησε την Ελλάδα, τα νοικοκυριά μας, πολύ παραπάνω από ότι σε άλλες χώρες.
- Υπάρχουν δύο τρόποι να μεγαλώσει η πίτα. Ο ένας τρόπος είναι να αποδώσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Άρα περισσότεροι να πληρώνουν φόρους, χωρίς να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, δηλαδή ουσιαστικά να κυνηγάς το «μαύρο χρήμα». Ο δεύτερος τρόπος είναι με νέες δουλειές. Γιατί με νέες δουλειές; Γιατί όταν έχεις δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν άνεργοι, άρα πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν φόρους ως εργαζόμενοι. Αυτό τι σημαίνει; Το Κράτος, χωρίς να αυξάνει τους φόρους, εισπράττει περισσότερα από δύο πηγές. Την φοροδιαφυγή και την αύξηση της απασχόλησης. Ο στόχος λοιπόν είναι αυτά τα δύο παραπάνω έσοδα να οδηγήσουν το 2026 και το 2027 σε πολλές περισσότερες μειώσεις φόρων, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα μας και σε πράγματα που τώρα δεν μπορούμε να «σηκώσουμε». Και εδώ είναι το δια ταύτα. Μόνο όταν γίνεται σοβαρή δουλειά και υπεύθυνη για το κόσμο που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Όχι με λόγια του αέρα. Δηλαδή, μεγαλώνεις την πίτα, αυξάνεις τα έσοδα, και τα επιστρέφεις στην κοινωνία. Πόσα παραπάνω δίνουμε για την Υγεία από το 2019 μέχρι σήμερα, 74% παραπάνω. Πως τα δίνουμε αυτά τα χρήματα, από δανεικά; Όχι, από λεφτά τα οποία έχουμε εισπράξει παραπάνω.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου