Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Οι προτάσεις Τσίπρα για ΠτΔ και διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας



Τι πρότεινε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση. Για μία παιδιάστικη αντίδραση της ΝΔ στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Στόχος μας να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της Δημοκρατίας», είπε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  

«Έχουμε μια ευκαιρία που δε πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τι πρότεινε για την συνταγματική αναθεώρηση:

•Την καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα,

•Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. 

•Να αποτρέπεται η διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Δύο προτάσεις τέθηκαν στην ΚΟ: Είτε να χρειάζεται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών ή να υπάρχει απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό. 

•Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. 

•Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο. Και για αυτό θεσμοθετούμε για πρώτη φορά την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. 

•Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

•Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

•Όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα. 

•Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας: να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. 

•Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως: να προστατευθεί το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρωθεί εμφατικά η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωριστεί η αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, η ενίσχυση των κρατικών εγγυήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους. 

Πρόταση-ρουλέτα της ΝΔ

Για μία παιδιάστικη αντίδραση της ΝΔ στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Ή μια αντίδραση που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Και συνέχισε: «Και πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δε συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, είναι πρόταση ρουλέτα, που αν είναι επαναλαμβάνω πρόταση της ΝΔ, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας από το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας ο νομοθέτης ορίζει αυτή τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, μια με 180 και μια με 151 ψήφους, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συνενώσεις. «Δεν προέβλεψε αυτή τη διαδικασία ο νομοθέτης για να προσκαλεί η μια πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα…», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

«Η χώρα δεν κυβερνιέται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου»

Στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε θεσμικό επίπεδο:

•Η χώρα έπαψε να κυβερνιέται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

•Ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παρά τους γνωστούς και μεγάλους περιορισμούς που δημιουργούσε η συνθήκη της μνημονιακής επιτροπείας. 

•Ψήφιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάζοντας τους όρους αντιπροσώπευσης και κατοχυρώνοντας όχι μόνο την τυπική αλλά και την ουσιαστική ισότητα της ψήφου. 

•Ψήφιση σειράς νόμοθετημάτων για την διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων δικαιωμάτων κάνοντας βήματα προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

•Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. 

•Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου