Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Μήνες θα κρατήσει η αξιολόγηση, τονίζει ο Γ. Ντάισελμπλουμ



Μήνες αντί για εβδομάδες υπολογίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι θα κρατήσει η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Αμστερνταμ –μεταξύ των οποίων και η «Κ»– όπου έγινε η παρουσίαση της ολλανδικής προεδρίας που μόλις ξεκίνησε. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», είπε χαμογελώντας αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά δημόσια ότι αυτή η αξιολόγηση θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπάρχει μια λογική σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά θέματα, με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό να είναι η πιο σημαντική – «δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως τόνισε πως πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα για το 2017-2018 μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup, που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν έχει δει ακόμη την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό παρά μόνον όσα έχει διαβάσει στα δημοσιεύματα εφημερίδων. Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, πρώτα πρέπει να αξιολογηθεί η πρόταση από τους θεσμούς και κατόπιν από το Eurogroup.

Ξεκάθαρος ήταν επίσης για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στη χρηματοδότηση».

Οσον αφορά τις διαρροές που υπήρχαν σε ελληνικά δημοσιεύματα για την πίεση που ασκούν οι θεσμοί ώστε να περάσει το ασφαλιστικό με ευρεία αποδοχή από την ελληνική Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «σίγουρα θα το προτιμούσα, αλλά δεν θα το ζητούσα, σε κάθε χώρα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολιτικά ευαίσθητη». «Ελπίζω για ευρεία συναίνεση, αλλά δεν θα το ζητούσα ποτέ από τον κ. Τσακαλώτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Αμστερνταμ χθες βρισκόταν σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να εγκαινιάσει την ολλανδική προεδρία που θα έχει τα ηνία της Ευρώπης για τους επόμενους έξι μήνες.

Παρόλο που η ατζέντα όπως παρουσιάστηκε χθες δεν είχε θέματα της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα αλλά και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συζητιόταν στα περιθώρια της συνάντησης. Και όπως ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα χρειαστεί μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο διάστημα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν στην «Κ» ότι: Πρώτον, η ελληνική πρόταση που είχε σταλθεί πριν από μερικές ημέρες εξετάζεται ακόμη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πολυσέλιδη πρόταση στάλθηκε στα ελληνικά και μέχρι την Τετάρτη μεταφραζόταν. Δεύτερον, για να αξιολογηθεί σωστά η ελληνική πρόταση, θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα καθώς κάποιες βασικές παράμετροι χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια. Τρίτον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τις θέσεις της Επιτροπής είναι απλές υποθέσεις για τους παραπάνω λόγους.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, είπε ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Β. Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.

Κληθείσα να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η κ. Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Εξάλλου, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.



Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου